Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Şam, Ürdün’e tarım ürünleri ihracatı için kolaylıklar sunuyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Şam, Dera-Şam karayolunda Ürdün’ün kamyonlarının geçişini kolaylaştırmak için birkaç kontrol noktasının kaldırılmasının ardından, Ürdün tarım ürünlerinin Tartus Limanı’ndan Doğu Avrupa ve Rusya’ya ihraç edilmesine yönelik kolaylıklar sağlayacağını duyurdu.

Suriye Tarım Bakanı Ahmed el-Kadri ile Ürdünlü İhracatçılar Birliği arasında Pazartesi günü Şam’da bir toplantı gerçekleştirildi. Bakan el-Kadri, Nasib Sınır Kapısı’nın açılmasından sonra Ürdün ile Suriye arasında imzalanan ticaret anlaşmalarının ardından Şam’ın Ürdün tarım ürünlerinin Tartus Limanı üzerinden Doğu Avrupa ve Rusya’ya ihracatının yeniden başlaması için kolaylıklar sağlayacağını söyledi. Suriye Tarım Bakanı ayrıca Tartus üzerinden ihraç edilen Ürdün ihracat mallarının yüzde 80’inin vergilerden muaf tutulacağını açıkladı.

Bu ayın başlarında Suriye-Ürdün sınırındaki Nasib Sınır Kapısı’nın açılmasının ardından, Ürdün’den Suriye’ye yönelik ticaret akışının artmasıyla birlikte Esed güçleri, Şam-Dera karayolundaki kontrol noktalarını kaldırmaya başladı. Suriye ve Ürdün, Dera-Şam karayolu üzerindeki ulaşım hattını ve bu hat üzerinde üç yıldan uzun bir süredir askıya alınmış olan Suriye limanlarına veya komşu ülkelere yönelik ithalat ve ihracat hareketliliğini yeniden canlandırmayı amaçlıyorlar.

Bununla birlikte geçtiğimiz günlerde Nasib Sınır Kapısı’nın açılması ve Ürdün’e ait araçların buradan geçişini, Ürdün’deki fiyatlara kıyasla daha ucuz olan Suriye mallarının Ürdün pazarına yeniden girmesi ve Ürdün’den Suriye’ye seyahatlerin yeniden başlaması takip etti.

İki ülke arasındaki yeni sorun

Ancak Ürdün’ün Suriyelilerin ülkeye girişinde sıkı güvenlik prosedürleri uygulaması nedeniyle Şam’dan Amman’a yönelik ticaret akışı halen çok yavaş. Suriye tarafı Ürdünlülere güvenlik kontrolleri olmadan ve kendi arabalarıyla girmelerine izin verirken, Ürdün Suriyelilere kendi arabalarıyla girmelerine izin vermiyor. Bu yüzden Suriye Halk Meclisi üyeleri, Ürdün ile Suriye arasında mütekabiliyet ilkesinin uygulanmasını istediler.

Halk Meclisi Milletvekili Ahmed el-Kezberi bir önceki meclis oturumunda, Şam’ın Ürdün’ün Suriyelilere uyguladığı prosedürlerin aynısını neden Ürdünlülere uygulamadığını sordu. Milletvekili Cemal ez-Zağbi ise, Nasib Sınır Kapısı’nın açılmasını takip eden iki gün içinde Ürdün sınırındaki er-Remse şehrinde bir milyar Suriye lirasının harcandığını söyledi. Cemal ez-Zağbi, Suriye mallarının çıkışının düzenlenmesi çağrısında bulundu. Bir başka milletvekili Samir Haccar ise, sınır kapısının açılmasından bu yana, Ürdünlülerin çoğunlukla Dera’dan olmak üzere 700 tondan fazla gıda aldığını belirterek, Suriye’den Ürdün’e yapılan bu düzensiz tüketici malları akışının gelecekte fiyatların yükselmesine sebep olabileceğine işaret etti.

Meclisteki oturuma katılan Halk Meclisi İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Abdullah Abdullah milletvekillerinin bu açıklamalarına yanıt olarak, “Ürdün ile Suriye arasında mütekabiliyet ilkesinin uygulanacağını, konunun Bakanlar Kurulu gündeminde olduğu ve ilgili bakanlıkların görevlendirildiğini söyledi.