Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Şam’da esnaf fiyatların düşürülmesine karşı çıktı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Şam’da gıda sektöründeki esnaf, Suriye rejiminin vatandaşların ‘haklı isyanına’ yönelik geliştirdiği kararla fiyatların düşürülmesi konusuna karşı çıktılar.

Bu kararın ardından Şam çarşılarındaki dükkan sahipleri, bu gıda maddelerin fiyatlarında herhangi bir değişiklik yapmayarak eski fiyattan satmaya devam ettiler. Esnaf, yeni kararlara uymamalarının sebebini, hammadde fiyatlarının değişmemesine bağladı. Dükkan sahiplerinden biri, müşterilerin fiyatlara itirazını, “Bizim fiyatları düşürmemiz için önce temel gıda ürünlerinin fiyatlarının düşürülmesi gerekiyor. Her şey bizim omuzlarımıza yüklenemez” şeklinde yanıtladı. Hammadde fiyatlarında hiçbir indirimin yapılmaması, esnaf tarafından satışı yapılan gıda ürünlerine bu indirimlerin yansıtılamamasına sebep oldu.

Çarşı ve pazarlar, İç Ticaret ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı’nın müfettiş ve denetimlerinden tamamen yoksun. Çalışanların rüşvet alma oranında önemli artış var. Bu durum, yıllardır Suriye’de yaşanan çatışmalar süresince rejime ait devlet dairelerinde ‘yazılı olmayan bir kanun’ haline geldi.

Şarku’l Avsat’a konuşan özel bir şirket çalışanı, bir dükkandan alışveriş yapmak istediğinde, aynı gıda maddesinin farklı dükkanlarda farklı fiyatlara bulunabildiğini söyledi. Bu durum denetim eksikliği sebebiyle, fiyatların tamamen dükkan sahipleri tarafından belirlenebilmesinden kaynaklanıyor diye şirket çalışanı, bu sahtekarlığı değiştirecek hiçbir adımın atılmadığını söyledi.

Bakanlık bu kararları, Suriye lirasının ABD doları karşısında ufakta olsa bir iyileşme göstermesinin ardından aldı.

Döviz kurundaki belirgin düşüşe rağmen, beş kişilik ailenin orta sınıfta yaşamak için aylık 800 dolardan fazlasına ihtiyaç duyuyor. Ancak rejime ait devlet dairelerinde çalışanların maaşları aylık maaşı 50-60 dolar arasında değişiyor.

Şam piyasalarındaki benzeri görülmemiş yüksek fiyatlar nedeniyle, birçok ailenin beslenme ihtiyaçlarını giderebilmesi zorlaştı. Bu yüzden aileler ancak temel gıda maddeleri, felafel, kuru fasulye ve nohut temin edebiliyor. Müşteriler, dükkanlarda satılan gıda ürünlerinde alınan kararlara rağmen bir değişikliğin olmamasından oldukça şikayetçi. Ancak esnafta aynı şekilde, gıda malzemeleri fiyatlarında herhangi bir indirim yapılmadan, tüketiciye satılan ürünlerin fiyatlarının düşürülmesi kararına tepkililer. Fırıncılar ise yakıt fiyatları düşürülmeden unlu mamullerde indirime gidilmesinin imkansız olduğunu belirttiler. Ancak müşteriler, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından dağıtılan unu kullanmak yerine, kara borsada sattıkları ve bu yüzden bahane uydurduklarını düşünüyor.

Savaş yıllarında, rejimin kararlarının uygulanmasındaki başarısızlık, sandviç ve yiyecek satan dükkan sahipleri ile sınırlı değil. Su ve elektrik faturalarını ödemeyi reddeden pek çok kişi fatura kesen çalışanlara saldırıyor. Bununla birlikte, ülkede polis ve trafik polisine saldırmak gibi birçok durumda söz konusu.