Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Samsung’un İranlı sporculara hediye vermemesi Tahran’ı kızdırdı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İran, Pyeongchang’da düzenlenen Kış Olimpiyatlar’ına katılan tüm sporculara cep telefonu hediye eden Güney Koreli şirket Samsung’un İranlı sporculara hediye vermemesinin ardından şirketten resmi olarak özür talebinde bulundu.

İran Dışişleri Bakanlığı olayı suiistimal olarak nitelendirirken, İran Olimpiyat Komitesi Başkanı Reza Salehi Amiri, ülkesinin İran kimliğinin ve haysiyetinin kötüye kullanılması konusunda sessiz kalmayacağını ve konuyu Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile telefonda görüştüğünü söyledi.

Olimpiyat oyunları organizatörleri, Kuzey Koreli ve İranlı sporcuların, Galaxy Note 8’in ‘Olimpiyat sürümü’ olarak üretilen 4 bin adet telefon dağıtımından yararlanamayacağını açıkladılar.

Pyeongchang Kış Olimpiyatları Organizasyon Komitesi Sözcüsü, AFP’ye verdiği demeçte, Kuzey Koreli ve İranlı sporculara ‘her iki ülkeye uygulanan yaptırımlar’ nedeniyle telefonların hediye edilmeyeceğini duyurdu.

İRNA Haber Ajansı’nda yer alan haberde Güney Kore’nin Tahran Büyükelçisi Kim Sung Hu’nun Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak, Samsung’un Olimpiyat Oyunları ruhuna aykırı ve ahlak dışı bu hareketinin güçlü bir şekilde protesto edildiği belirtildi.

Büyükelçi’ye Samsung’un özür dilememesi halinde konunun Samsung grubu ile İran arasındaki ticari ilişkilerde büyük etkisi olacağı uyarısında bulunuldu.

İran Olimpiyat Komitesi Başkanı yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanı Zarif’in özür dilenmemesi halinde Samsung ürünlerinin ciddi şekilde boykot edileceğini söylediğini belirtti.
Komite Başkanı Amiri, İran Olimpiyat Komitesi’nin İranlı sporcuların Samsung tarafından verilen telefonların dışında tutulduklarını haber aldıktan sonra Güney Kore Büyükelçiliği’nin ve Büyükelçi’nin resmi olarak protesto edildiğini ifade etti.

Komite tarafından yapılan açıklamada Güney Kore’nin İran’da istenmeyen bir tepkiyle karşılaşacağı kaydedildi. Güney Kore Büyükelçisi’nin cep telefonlarının dağıtımından Olimpiyat Komitesi’nin sorumlu olduğunu söylediği ancak Olimpiyat Komitesi’yle temas kurulduğunda bunu reddettiklerini ve telefon dağıtımına müdahale etmedikleri aktarıldı.

2018 Kış Olimpiyat Oyunları’nda dört kişiden oluşan İranlı heyetin hediyelerden mahrum bırakılmasının ardından Keyhan gazetesi, Samsung’u İranlıları küçük düşürmekle suçladı.

Keyhan gazetesi genel yayın yönetmeni Hüseyin Şeriatmedari, gazetede kaleme aldığı yazısında, “Güney Kore pislikleri ülkeden atılmalıdır” ifadelerini kullanarak Güney Koreli şirketin boykot edilmesi çağrısında bulundu.
Gazete, İranlı sporcuların Kış Oyunları’ndan çekilmesini de talep etti.

Aynı bağlamda, İRNA Haber Ajansı’nın güvenilir kaynaklardan aktardığı bilgilere göre İran İletişim ve Bilişim Teknolojileri Bakanı Azeri Cehrumi’nin resmi özür dilenmemesi halinde Samsung’un akıllı telefonlarının ithalatını engellemek üzere harekete geçeceğini söylediği belirtildi.

Samsung’un ürünlerini İran pazarına süren ‘SAM Elektronik’ ve ‘Takvin Elektronik’‘ şirketleri, özür dilenmemesi halinde Samsung’la ilişkilerini kesme tehdidinde bulundular. Güney Kore, Çin’in ardından İran’ın Asya’daki önde gelen ekonomik ortaklarından biriydi.

Ocak ayı ortalarında İran medyasında yer alan haberlerde İran Ticaret Geliştirme İdaresi Başkanı Mansura Zevariyan’ın “Güney Kore, İran mallarının ihracatı listesinde dördüncü, ithalat alanında ise üçüncü en büyük ülke konumundadır. Tahran ile Seul arasında son dokuz aydaki ihracat hacmi 3 milyar dolara ulaştı” ifadeleri yer almıştı
İranlı sporcuların hediyelerden mahrum bırakılmasının Samsung tarafından mı yoksa Olimpiyat organizatörleri tarafından mı alındığı henüz belli değil.

İRNA Haber Ajansı’nın aktardığı haberde, Güney Kore Büyükelçisi ile saatler süren toplantının ardından Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) sporculara telefonların verilmesi kararı aldığı belirtildi.

Tahran ile Batı arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın ardından İran’a uygulanan yaptırımların birçoğu kaldırıldı. Ancak nükleere silahlar ve teknoloji konusundaki yaptırımlar halen devam ediyor.