Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Sana’da Husilere karşı devrim çağrısı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Yemen’in Husiler tarafından işgal edilen başkenti Sana’da bulunan aktivistler, 2014’deki darbeden sonra Yemen halkını açlığa mahkum eden Husi militanlara karşı yeni bir halk devrimi çağrısı yaptı.

Husilerin yaptığı darbe sonrası Yemen ekonomisi çökerken, geçen 4 yıl içinde Yemen riyalinin hızla değer kaybetmesi, temel gıda ve yakıt fiyatlarının artmasına sebep olarak halkı zor duruma düşürüyor.

Doların fiyatı, karaborsada 560 riyala kadar yükselirken, yatırımcı ve tüccarların endişeleri döviz şirketlerini işleyemez hale getirdi.

Halkın öfkesi giderek artıyor

Ekonominin giderek kötü hale gelmesi başkent Sana’da Husi militanlara karşı duyulan öfkeyi artırıyor. Husilerin sürekli olarak yakıt fiyatlarına zam getirmesi ve Husi liderlerin yurtdışına kaçırmak için döviz satın alması ise halkın öfkesini artırıyor.

Husi militanlar, bununla birlikte, vatandaşların Aden merkezli meşru hükümetin Suudi Arabistan’ın desteğiyle Yemen riyalindeki düşüşü durdurma çalışmalarına destek vermesini de engelliyor.

Darbe yönetimi, birkaç gün önce yakıt fiyatlarına yeni zamlar getirirken, Sana’da bulunan kaynakların aktardığına göre, Husiler halkın içinde bulunduğu kötü ekonomik koşullara bakmaksızın benzinin litre fiyatını 10 bin Yemen riyaline (20 dolar) çıkarmaya hazırlanıyor.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre, uluslararası toplum tarafından gönderilen insani yardımlara da el koyarak militanlarına dağıtan Husilere öfke duyan halk, isyan fikrini giderek benimsemeye başladı.

Kötü ekonominin tek nedeni Husiler

Sana’da yaşayan Yemenlilerin büyük çoğunluğu Husilerin maaşları ödememesi nedeniyle yaklaşan Kurban Bayramı için çocuklarına bayramlık alamadığını dile getiriyor. Sana halkına göre, ekonominin çökmesinin en büyük sorumlusu darbe yaparak yönetime el koyan Husi militanlar.

Husi liderler, geçtiğimiz günlerde tüccarlarla bir toplantı gerçekleştirerek, savaş için sağladıkları hibeleri artırmalarını istedi. Husiler, ayrıca, kırsal bölgelerdeki askeri liderlerine de halka gıda ve para yardımı sağlamaları için baskı kurma emri gönderdi.

Ekonomi gözlemcilerine göre, Yemen riyalinin hızla değer kaybetmesinin en büyük sebebi Husilerin tüccarları yabancı para birimleri satın almaya zorlamasıydı. Bununla birlikte Husiler, bu durumu yasadışı yakıt ticareti için de bir fırsat olarak kullanıyor.

Öte yandan, Aden merkezli Yemen Meşru Hükümeti, riyalin düşüşünü engellemek ve döviz piyasalarını korumak için çalışmalarını sürdürüyor.

Meşru hükümete bağlı kaynaklar, dün, Aden’de Başbakan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nun, Yemen riyalinin değer kaybetmesini Merkez Bankası ile koordineli olarak engellemek için yapılabilecekleri çalışmaları masaya yatırdılar.

Yemen resmi haber ajansının (SABA) verdiği bilgiye göre, Bakanlar Kurulu, görevli birimlerin gerekli çalışmaları yürütmesi ve Maliye Bakanlığı’nın riyalin düşüşünü engellemek için gerekli önlemleri almasını kararlaştırdı.