Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Savaşta gözünü kaybeden Suriyeli, görme engellilere umut oldu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Beyrut/Şarku’l Avsat

Suriye’de yaşanan savaş esnasında muhalif saflarında yer alan ve görme yetisini kaybeden Ahmed Talha, mütevazı bir salonda arkadaşlarına sosyal ağları nasıl kullanacaklarını anlatarak onlara yardımcı oluyor.

Yaralanmasının ardından hayata tutunmaya devam eden Talha, aynı durumdan muzdarip olan kimseler için yeteneklerini geliştirme konusunda yardımcı oluyor. Talha ve ekibi, kurdukları “Gören Kalpler” derneğinde görme engellilerin eğitim ve becerilerini geliştirmesi planlıyor.

Üç çocuk babası olan 24 yaşındaki Ahmed Talha, “Her görme engelli en iyi cihaza, en iyi bilgisayara ve en iyi araçlara sahip olmak ister” dedi.

Ahmed Talha arkadaşlarının yardımı ile Android telefonlarda bulunan bir programı Arapçaya çevirerek dernekteki bütün üyelerin bu programı kullanmasını sağladı.

Suriye’de savaşın patlak verdiği 2011 yılında bilgisayar mühendisliği bölümünde öğrenci olan Talha, internette İngilizce sürümü bulunan ses uygulaması programıyla nasıl etkileşime sağlanabileceğine yönelik çalışmalara başladı.

Genç adam bir sonraki yıl Halep’te rejim karşıtı mücadele veren muhalefet saflarına katıldı. İki yıl sonra ise çatışmalar esnasında kafasından kalaşnikofla vurularak görme yetisini kaybetti.

Ahmed’in evinin duvarında, “Pes etmedim ve hayatımı sürdürdüm” yazısı bulunurken, bu ifadenin onun çevresi tarafından çalışmalarını tamamlamak için geri döndüğüne bir işaret olarak yorumlandığı belirtildi.

Yalnızca sağ gözünden ışığı alabilen genç adam, “İçimdeki sıcaklığı hissedene kadar ışığımı yakıyorum. Işık bana yardımcı oluyor, umut veriyor ve beni daha çok yönlendiriyor” dedi.

Gören Kalpler Derneği yaklaşık 8 aydır gönüllü ve diğer kurucuları ile mütevazı çalışmalarını yürütüyor. Kendilerine slogan benimseyen dernek üyeleri, “kalbin için aç ve gözlerim ol” ifadelerini kullanıyor.

Ahmed Talha sözlerine, “Gören Kalpler Derneği görme engelliler için bir yuvadır. Toplanıp hareket ediyoruz. Yalnızlığımızdan çıkıyoruz. Toplumu ve ailemi, görme engellilerin de toplumsal görevlerde rol alabileceği fikri ile değiştirdim. Toplumla bütünleşmek ve görevlerimizi yerine getirebilmek için çalışıyoruz” dedi.

Derneğin şimdiye kadarki çalışmalarından yalnızca 15 kişi yararlanabildi. Derneğin, satranç, futbol, hentbol gibi birçok farklı aktiviteleri de bulunuyor.

Dernek Müdürü Ahmed Halil ise konu ile alakalı, “Görme engelliler gelişmiş yetenekleri ile yalnızlıktan çıkarak topluma karıştı” açıklamasında bulundu.