Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

SDG’nin rejime katılması, savaşın bitmesine bağlı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı Uluslararası Koalisyon Güçleri tarafından desteklenen Kürt ve Arap savaşçılardan oluşan Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Fırat Nehri’nin doğusunda, DEAŞ terör örgütüne karşı operasyonlarını sürdürürken, SDG’nin rejim ile yaptığı müzakerelerin detayları ortaya çıkıyor.

Kürt kaynakların verdiği bilgiye göre, “SDG’nin rejime katılması, henüz net olmayan bazı etkenlere bağlı. Bu etkenler içinde Suriye ve rejimin geleceğinin ne olacağı da yer alıyor” dedi.

‘SDG, Suriye ordusuna katılabilir’

Demokratik Suriye Meclisi (DSM) İcra Kurulu Başkanı İlham Ahmed, dün, çeşitli medya kaynaklarında yer alan açıklamasında, DSM’nin askeri kanadı konumundaki SDG’nin gelecekte Suriye ordusuna katılabileceğini söyledi. Ahmed, BBC’ye verdiği röportajda, SDG’nin ancak Suriye’nin geleceği ve ülkede kurulacak yönetim sistemi üzerinde uzlaşılması halinde Suriye ordusuna katılacağını belirterek, Şam yönetimiyle sürdürülen müzakerelerde henüz bu konuların konuşulmadığını dile getirdi. Suriye’nin kuzeybatısındaki petrol ve doğalgaz rezervlerinin Suriye krizi çözülene kadar SDG kontrolünde kalacağını vurguladı.

Şarku’l Avsat’a bilgi veren Kürt kaynaklar ise SDG’nin Suriye’de müstakil bir askeri güç olarak kalamayacağını ifade ederek, “Bu konudaki arayışlar yeni değil. Ancak Suriye’de ulaşılacak çözümün geleceğine bağlı. Suriye’de kalıcı bir çözüme ulaşıldığında SDG de sahneden çekilir” dedi. SDG’nin Suriye rejiminin bir parçası olmayacağına fakat bu konuda bir şey söylemek için henüz erken olduğuna dikkat çeken kaynaklar, “Bu durum tamamen Suriye krizinin çözümü için düzenlenen müzakerelere bağlı” şeklinde konuştu.

SDG’nin Suriye’nin kuzeyinde teröristlerden kurtardığı bölgelerde özel bir statüye sahip olacağı ihtimalini uzak görmeyen söz konusu kaynaklar, askeri konuların güvenlik konuları gibi henüz Şam ile yapılan müzakerelerde ele alınmadığını aktardı. Şam’daki müzakerelerin devam edeceği bilgisini vererek, “Neden rejimin müzakere davetlerini reddedelim ki? Bu rejimin aktif bir muhalif tarafın meşruiyetini kabul ettiğini gösterir” ifadelerini kullandı.

DSM tarafından gönderilen bir heyet, geçtiğimiz hafta, Şam’da rejim yetkilileriyle yeni bir müzakere oturumuna katıldı. Ziyaret kapsamında, Kürt yetkililerin Suriye rejiminin başı Beşşar Esed ile de görüştüğü kaydedildi.

Şam’daki son müzakereler, hizmet ve yerel yönetimler konularına yoğunlaşırken, DSM’den bir yetkili, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Şam’da düzenlenen müzakerelerin ikinci oturumunda Anayasal Adem-i Merkeziyetçilik konusunun da konuşulduğunu ve rejimin hali hazırda Suriye’nin kuzeydoğusunda etkin Öz Yönetim’in de gelecek ay düzenlenecek yerel seçimlere katılmasını istediğini
sözlerine ekledi.

“Hizmet konusu çözülmesi gereken hayati bir konu”

“Hizmet konusu çözülmesi gereken hayati bir konu” diyen Kürt kaynaklar, SDG kontrolündeki bölgelerde çıkarılan petrol ve doğalgaz ile bölgedeki zengin zirai alanlarda elde edilen mahsüllerin bütün Suriye’ye ulaştırılması gerektiğinin altını çizdi.

SDG ve uluslararası koalisyon operasyonlarını sürdürüyor

Öte yandan uluslararası koalisyon ve SDG’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda DEAŞ’ın kontrolünde kalan son küçük bölgelerin kurtarılması için operasyonlarını sürüyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), koalisyon güçleri ve SDG’nin Deyr-i Zor’un doğusundaki Irak sınır hattında bulunan Baguz el-Tahtani ve Ebu Bedran köylerine yönelik saldırılar düzenleyerek, bölgeyi tahliye etmesinden sonra ağırlığını Fırat Nehri’nin doğu kıyısındaki askeri temas noktalarına kaydırdığını bildirdi.

DEAŞ terör örgütünün kısa süre önce Deyr-i Zor’un doğu kırsalındaki el-Amr rafinerisine yönelik saldırı başlattığı bilgisini veren SOHR, koalisyon ve SDG’nin söz konusu manevralarının bölgede DEAŞ’a karşı başlatacakları operasyonun son hazırlıkları olduğunu bildirdi.