Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Şeba’daki binlerce Suriyeli mülteci ülkelerine geri dönüyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Lübnan’ın Batı ve Orta Bekaa bölgeleriyle ülkenin güneydoğusundaki Şeba bölgesinde bulunan Suriyeli mültecilerin ikinci kafilesi dün Suriye’ye gitmek için, Kamu Güvenliği Genel Direktörü Abbas İbrahim’in denetiminde Masna Sınır Kapısı’ndan hareket etti.

Abbas İbrahim, “Kamu Güvenliğinin takip ettiği mekanizma her taraf için bağlayıcıdır. Tutuklanacak kimselerin Suriye’ye dönmemeleri konusunda ısrarcı olduklarını vurgulayan Abbas, “Suriye’ye geri dönen tüm mülteciler, herhangi bir güvenlik ve yargı sorunu olmayanlardır” açıklamasında bulundu.

Resmi Lübnan Ulusal Haber Ajansı’nın (NNA) haberine göre, Lübnan’ın Batı ve Orta Bekaa bölgeleri ile ülkenin güneydoğusundaki Şeba bölgesinde bulunan bin kadar Suriyeli mülteci Masna Sınır Kapısı aracılığıyla ülkelerine geri döndü. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre lojistik hazırlıkların tamamlanmasının ardından, 35 adet otobüs, Şeba-Raşeye-el-Vadi-Masna yolu üzerinden mültecileri Suriye’ye götürmek için öğle saatlerine Şeba kasabasına ulaştı. Mülteciler 2012 ve 2013 yıllarında iç savaş dolayısıyla buraya gelmişlerdi.

İsmini tescil ettiren, kontrol edilen ve Esed yönetimi tarafından onaylanan mülteciler sabahın erken saatlerinde yanlarına aldıkları eşyaları ile Şeba Lisesi’nde toplandılar. Bölgede bulunan BM yetkilileri mültecilere geri dönüşler hakkında sorular sorup gözlemlerini kaydettiler. Yetkililer, görevlerinin sadece gözlem yapmakla sınırlı olduğunu belirttiler.

Üç cumhurbaşkanı tarafından, Rus girişimiyle birlikte mültecilerin devam eden geri dönüş operasyonlarının sorumluluğunun kendisine verildiği Kamu Güvenliği Genel Direktörü Abbas İbrahim, mültecilerin geri dönüş hazırlığı sürecine eşlik etti. Abbas İbrahim, “Kurduğumuz mekanizmaya göre hareket ediyoruz. Gönüllü olarak geri dönmek isteyenlerin, isimlerini, kayıt merkezlerine tescil etmeleri çağrısında bulunduk. Gecikmelerden biz sorumlu değiliz. Suriye’ye, ülkeye geri dönmek isteyen çok sayıda mültecinin isimlerini gönderdik, geri dönüş yapmalarını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

Abbas İbrahim sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tutuklanacak kimselerin Suriye’ye dönmemeleri konusunda ısrarcıyız. Suriye’ye geri dönen tüm mülteciler, herhangi bir güvenlik ve yargı sorunu olmayanlardır. Bazıların dönüşlerinin gecikmesi Suriye makamları ile durumlarının çözülmesine bağlıdır. Konu, fikir özgürlüğü ile ilgili değil, ancak Suriye’deki güvenlik ve yargı boyutu ile ilgilidir. BM’nin rolü, mültecilerin gönüllü olarak geri dönüşünü sağlamaktır. BM temsilcilerinden biri, geri dönenlerin morallerinin yüksek olduğunu ve kendilerinden önce Beyt Cin’e ulaşanların diğerlerini cesaretlendirdiklerini söyledi.”

Kamu Güvenliğinin takip ettiği mekanizmanın, ister Rusya ister diğer taraflar olsun herkes için bağlayıcı olduğunu vurgulayan Abbas, söz konusu mekanizmanın Suriye devleti için kolaylaştırıcı işlevlerine dikkat çekti.

Hakkında tutuklama kararı bulunan kimselerin geri dönüşlerinin engellenmesi ile ilgili olarak, Suriyeli makamların niyetlerinin kötü olması halinde, istediklerini tutuklamak için söz konusu kimselerin geri dönmelerine izin vereceklerini belirten Abbas, “Suriye makamları ile koordineli bir şekilde, haklarında tutuklama kararı çıkarılmış kimseleri geri göndermeyerek diğerlerini teşvik ediyoruz. Sonrasında ise söz konusu kimselerin durumlarını çözüme kavuşturmaya çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

Lübnan Kamu Güvenliğinin aktardığına göre, Orta ve Batı Bekaa’da bulunan, gönüllü olarak köylerine geri dönmek isteyen ve sayıları 134’e ulaşan Suriyeli mültecileri almak için 3 otobüs öğle sularında sınır geçiş noktasına geldi.

Lübnan’daki Suriyeli mülteciler bir süredir kafileler halinde ülkelerine dönüyor.

Son olarak 23 Temmuz’da Lübnan’ın doğusundaki Arsal bölgesinden yaklaşık 850 mülteci Suriye’ye dönmüştü.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), 2017 sonunda Lübnan’daki Suriyeli mülteci sayısını 997 bin olarak açıklamıştı.

Ancak gayrı resmi rakamlara göre, Lübnan’daki Suriyeli mülteci sayısı 1 milyonun hayli üzerinde.

Lübnanlı yetkililer, bir süredir ülkedeki Suriyeli mültecilere gönüllü olarak ülkelerine dönüş çağrısı yapıyor.

Yetkililer, mültecilerin ülkedeki sınırlı kaynaklara baskı yaptığını ve uluslararası toplumun mülteciler konusunda desteğinin eksik olduğunu belirtiyor.

Şam rejimi lideri Beşşar Esed de son dönemlerde, medya yoluyla yurt dışında yaşayan Suriyelilere ülkelerine dönme çağrısında bulunuyor.