Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Seul ve Tokyo, Trump’ın kararını memnuniyetle karşılarken Pekin eleştirdi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanan, Kuzey Kore’nin teröre destek veren ülkeler listesine alınması kararı, Güney Kore ve Japonya tarafından memnuniyetle karşılanırken, Çin atılan bu adımı eleştirdi. Öte yandan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından yaptırımlarına aykırı olarak nükleer ve füze programları geliştiren Kuzey Kore’ye ABD’nin ek yaptırımlar uygulanmasına izin verildi.

Trump, Beyaz Saray’da gazetecilere verdiği demeçte şunları kaydetti, “Dünyayı nükleer yıkımla tehdit etmenin yanı sıra Kuzey Kore, diğer ülkelerde gerçekleştirdiği suikastlar da dahil olmak üzere, uluslararası terör eylemlerini defalarca kez destekledi.” Reuters tarafından aktarılan açıklamalarda Trump, “Bu adım, Kuzey Kore yönetimine yeni yaptırımlar ve cezalar getirerek, zaman zaman hakkında okuduğunuz ve bazen de hakkında yazdığınız eli kanlı rejime karşı başlattığımız maksimum baskı kampanyamızı, destekleyecektir” dedi.

Trump: Çok önceden yapılmalıydı

Pyongyang’ın politikalarını sıkça eleştiren Başkan Trump, Kuzey Kore’nin teröre destek veren ülkeler listesine eklenmesinin çok önceden yapılmış olması gerektiğini belirtti.

ABD, Kuzey Kore’yi, 1987’de Kore Havayollarına ait bir uçakta düzenlenen ve 115 kişinin ölümüne sebep olan bombalama olayının ardından terör listesine eklemişti. Ancak, 2008 yılında George W. Bush döneminde ABD yönetimi nükleer silahsızlanma görüşmelerinde ilerleme sağlamak amacıyla Kuzey Kore’yi listeden çıkarmıştı.
Trump’ın kararını memnuniyetle karşılayan Güney Kore ve Japonya, kararın Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan kurtarılması için Pyongyang’a yönelik baskıyı artıracağını belirttiler.

Japonya kararı memnuniyetle karşıladı

Japonya Başbakanı Shinzo Abe gazetecilere yaptığı açıklamada, kararı memnuniyetle karşıladığını ve desteklediğini, kararla birlikte Kuzey Kore üzerindeki baskının artacağını söyledi.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Kuzey Kore’nin listeye dahil edilmesinin Pyongyang’ın nükleer silahlarının barışçıl bir şekilde imha edilmesine katkıda bulunmasını bekledikleri belirtildi.

Kuzey Kore nükleer silahtan vazgeçmeyecek

Kuzey Kore, ABD’nin saldırı planlarına karşı gerekli bir savunma aracı olarak nükleer silah programından asla vazgeçmeyeceğini söyledi. Güney Kore’de yaklaşık 28 bin 500 askeri bulunan ABD ise, bu planları reddediyor.

Trump’a bir destekte Avustralya’dan

Öte yandan, Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull yaptığı açıklamada, uluslararası çabalar doğrultusunda Trump’ın kararını desteklediğini açıkladı. Turnbull, “Kim Jong-un, silah ve uyuşturucu satma, siber suçlara katılma ve tabii ki nükleer silahlarla bölgenin istikrarını tehdit etme gibi uluslararası suçlar işliyor. Bu yüzden, uluslararası toplumun Kuzey Kore’yi yeniden eski haline getirebilme kararlılığını yansıtan bu kararı memnuniyetle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Pekin’in çözümü diyalog

Pekin’de Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang tarafından yapılan açıklama, Çin’in ABD’nin kararıyla ilgili bir takım raporlar hazırladığını belirtti. Günlük basın toplantısında Lu Kang, Kore yarımadasında mevcut durumun karmaşık ve hassas olduğu ve bu durumun normalleşmesi için tüm tarafların sakinleştirilmesi adına bir şeyler yapabilmeyi umduklarını ifade etti. Diyalog ve danışma yoluyla Kore Yarımadası’nda müzakerelere devam edilmesini gerektiğini belirten Lu Kang, meselenin çözüme kavuşturulmasını beklediklerini dile getirdi.

Şi’nin Özel Temsilcisi Song’un Kuzey Kore ziyareti

Pekin, Şi Cinping’in Özel Temsilcisi Song Tao’yu birkaç gün önce Pyongyang’a dört günlük resmi bir ziyaret düzenlemek üzere gönderdi. Gelen bilgiler göre temsilci Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile görüşmedi.

Çin Resmi Haber Ajansı Xinhua’da yer alan habere göre, Çinli Diplomat Song Tao, ziyareti sırasında Kuzey Koreli yetkililerle Kore Yarımadası hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Trump kararını Asya turundan sonra aldı

Trump, Kuzey Kore’nin nükleer programının ana başlık olduğu, 12 günlük 5 ülkeyi kapsayan Asya turunu tamamlamasının üzerinden bir hafta geçtikten sonra Kuzey Kore’nin teröre destek veren devletler listesine eklenmesi ile yeni bir sınıflandırma kararı aldı.

Uzmanlar, kararın sembolik olduğunu belirtiyor

Uzmanlar Trump’ın Kuzey Kore’ye yönelik sınıflandırma kararının büyük ölçüde sembolik olduğunu düşünüyorlar. Zira ABD hâlihazırda Kuzey Kore’ye birçok yaptırım uyguluyor.

ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray’da gazeteciler yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin sınıflandırılmasının mevcut yaptırımların artırılmasının yanı sıra, bazı üçüncü tarafların Kuzey Kore ile belirli faaliyetlerde bulunmasını önleyebileceği veya cesaretlerini kırabileceği konusunda pratik bir etki yarattığını söyledi.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in’in Özel Güvenlik Danışmanı Moon Chung-in gazetecilere yaptığı açıklamada, böyle bir sınıflandırmanın sembolik olmaktan daha fazla anlam taşıdığını belirtti.

ABD listesinde 3 ülke yer alıyor

ABD’nin teröre destek veren ülkeler listesinde İran, Sudan ve Suriye yer alıyor. ABD’li yetkililer ve uzmanlar, Kuzey Kore’nin bu listeye girmesi için gerekli olan ‘uluslararası terörizmi defalarca desteklediğini’ kanıtlayan herhangi bir bulguyu taşımadığını belirtiyorlar.

Güney Kore’den Çin’e ziyaret

Öte yandan, Güney Kore Dışişleri Bakanı Kang Kyung-wha Çin ile iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek ve teşvik etmek amacıyla görüşmelerde bulunmak üzere bir ziyaret gerçekleştirdi.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kang Kyung-wha’nın, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin davetlisi olarak perşembe gününe kadar Pekin’de resmi ziyarette bulunacağını belirtti.

Ziyaret, Seul’un bölgedeki güç dengesini değiştiren Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) sistemi kurduktan sonra iki ülke arasında gerilen ilişkilerin geliştirilmesi için gerçekleştirilen bir dizi görüşmenin en sonuncusu.

İki ülke geçtiğimiz ay, ilişkilerin eski haline dönmesi ve Güney Kore ile ABD tarafından ortaklaşa yürütülen THAAD sistemi çerçevesinde yaşanan tartışmaların aşılabilmesi için bir uzlaşı yaptıklarını duyurmuşlardı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in 11 Kasım’da Vietnam’da düzenlenen APEC zirvesi oturum arasında bir araya gelerek, iki ülke arasındaki işbirliğinin süratli bir şekilde artırılması konusunda anlaşmaya vardılar.

Buna ek olarak, Moon Jae-in’in aralık ayında Çin’i ziyaret etmesi ve Şi Cinping’nin önümüzdeki yılın başlarında Güney Kore’yi ziyaret etmesi planlanıyor.