Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Seul, Washington’un onayı ile Pyongyag’a karşı savunmasını güçlendiriyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Başkan Donald Trump yönetimi, Kuzey Kore’nin herhangi bir nükleer füze tehdidine karşı cevap vermeleri için Güney Kore’nin, savaş başlıklarındaki ağırlık sınırını kaldırma kararı aldı.

Beyaz Saray, Başkan’ın bu adımı prensip olarak kabul ettiğini duyurdu. ABD Pasifik Filosu Komutanı Amiral Scott, dün sabah yaptığı açıklamada, “Pyongyang’ın bu hamleleri, ABD’yi, Tokyo ve Seul’deki müttefiklerine yaklaştırdı. Güney Kore maksimum 500 kg yük ile 500 mil menzilli füze geliştirebilir. Güney Kore, savunmalarını güçlendirdi ve Kuzey Kore’nin birkaç gün içinde kıtalararası balistik füze başlatma olasılığını gösteren rapor ve kanıtlar olduğu için Güney Kore’nin Washington ile birlikte, uçak gemilerini ve stratejik bombardıman uçaklarını sahil yakınlarına konuşlandırmak için görüşmelerde bulunduğunu ifade etti. Pyongyang yönetimi, 9 Eylül’de Kuzey Kore’nin kuruluşunun yıl dönümünde son dört haftadır üçüncü kez böyle bir test denemesi yapmayı planladığını bildirildi. Testi nerede yapacağı belli değil.

Güney Kore Savunma Bakanı Song Yang Mu, Güney Kore’de ABD’nin nükleer silahlarının yeniden konuşlandırılmasının düşünülmesinin yararlı olacağını söyledi. ABD’li meslektaşı Jim Matisse’den çatışma olasılığına karşın ABD uçak gemileri, nükleer denizaltıları ve B52 bomba fırlatıcıları almak istediğini vurguladı.

Kuzey Kore’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Hai Tae-sung, Silahsızlanma Konferansı’nda, ABD’nin pervasız provokasyonları ve Kuzey Kore’yi baskı altına almak için çabaları devam ettiği için ABD’ye daha fazla “hediye” göndermek için söz verdi.

Pentagon yetkilisi Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Washington’un herhangi bir tehdide karşı cevap vermek için birçok seçeneğinin olduğunu, üst düzey askeri yetkililerden oluşan bir ekibin konuyu yakından takip ettiğini, Guam üssünün güvenliğini ve ABD ile müttefiklerinin çıkarlarını korumak için tüm seçenekleri incelediğini söyledi.

ABD, Kuzey Kore’ye kıyasla çok büyük bir askeri cephaneye sahipken, Kuzey Kore üzerinden Amerika’ya yapılacak bir saldırının, muhtemelen hem Güney Kore hem de Japonya üzerinde yıkıcı bir etkisi olacaktır.

Uzmanlar, Kuzey Kore’nin iddialarını doğrulamakta zorlandığını söylüyor. Ancak, böyle bir senaryonun oluşması durumunda, büyük bir askeri harekat riski oluşacak.

Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Etüdleri Merkezi analistlerinden Anthony Cordesman, ABD’nin Kuzey Kore’yi vazgeçirmek için baskı uyguladığını, şayet Kuzey Kore’yi bu testler konusunda vazgeçiremezse, Güney Kore’nin hem maddi hem de insani büyük bir kayıba uğrayacağını belirtti. Ayrıca Kuzey Kore’nin nükleer füze denemeleri ABD için de tehdit oluşturacağını belirtti.

Cordesman, “Trump yönetimi için çok fazla seçenek yok. Alınan önlemler, büyük bir savaşı önleyebilir. Pentagon ve Ulusal Güvenlik Konseyi dışında hiç kimse, ABD’nin Kuzey Kore’deki hedefini bilemez. Kuzey Kore’nin planlarını yavaşlatmak için gereken çabanın boyutu konusunda kimse net bir şey bilmiyor” dedi.

Washington, yaptırımların Pyongyang’ın fikirlerini değiştireceği ve müzakerelere yanaşacağı konusunda umudunu sürdürüyor. Washington, BM Güvenlik Konseyi üyelerini, Kuzey Kore’ye petrol ve tüm ürünlerle ilgili yapılan ticaretin kesilmesi çağrısında bulundu. Bu konuda son iki gündür diplomatik temaslarını sürdürüyor.

Çin’in BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olarak veto yetkisine ihtiyaç duyuluyor. Çin 30 kilometrelik bir yer altı boru hattı ile Kuzey Kore’ye 6 milyon varil petrol satıyor. Kuzey Kore ekonomisi büyük oranda Rusya ve Çin’den aldığı petrole bağımlı. Pekin, böyle bir hareketin Güney Kore’nin Kuzey Kore’yi ele geçirmesi demek olduğuna, bunun da ABD’yi Çin’e sınır komşusu yapacağına inanıyor.

Üst düzey yetkililer, Güvenlik Konseyi’nin alacağı, Kuzey Kore krizi çözmek için yaptırım kararlarının, askeri bir çözümden önce son şans olduğunu söylüyorlar.

Analistler, eski Başkan Barack Obama’nın Suriye rejiminin kimyasal silahları kullanmaması için çizdiği kırmızı çizgiyi gerçekleştirmediği gibi Trump’ın da Kuzey Kore’ye yönelik düşmanca sözleri ve tehditleri aynı şekilde gerçekleştiremeyeceğini belirttiler. Bazı analistler ise Başkan Trump’ın bu yaklaşımını eleştirmek için, erken olduğunu, uygulanan ekonomik baskının, Kim Jong-un’un davranışını değiştirebileceğini ifade ettiler.

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, Başkan Trump’ın ABD’nin nükleer bir saldırı tehdidi altına girmesine asla izin vermeyeceğini vurguladı.