Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Seul’den Pyongyang’a yönelik yeni silah hamlesi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kore Yarımadası’nda tansiyon yükselmeye devam ediyor. Güney Koreli askeri kaynaklar, savaş durumunda Kuzey Kore’nin enerji sistemlerini bozabilecek, öldürücü olmayan “grafit bombası” imal etme tekniğine ulaştıklarını açıkladı.

Yapılan açıklamada grafit bombasının, meydana getirdiği karbon bulutuyla elektrik aygıtlarını bozduğu belirtildi.

Savunma Kalkınma Ajansı, silahın “Cinayet Serisi” adlı koruyucu önlemler programı çerçevesinde geliştirildiğini duyurdu.

Bir askeri yetkiliden yapılan açıklamada “Savunma Kalkınma Ajansı tarafından grafit bombası geliştirmek için kullanılan tüm teknikler güvence altına alındı. Bombaları ihtiyaç duyulan anda inşa edebilecek durumdayız” ifadesi kullanıldı.

Savunma Bakanlığı, gelecek yıl proje için 436 bin dolar tutarında bir bütçe talep etti, ancak ekonomi bakanlığı bu isteği kabul etmedi.

Grafit bombasının kullanımı

Sadece elektrik sistemlerini etkilediği için “hafif bomba” olarak da bilinen grafit bombası ilk olarak 1990-91 Körfez Savaşı sırasında Irak’a ve 1999’da da NATO tarafından Sırbistan’a karşı kullanıldı.

Kuzey Kore tarafından gerçekleştirilen nükleer füze denemeleri sonrasında artan endişe ABD ve Güney Kore’yi yeni önlemler almaya itti.

ABD, 28.500 askerin konuşlandırıldığı Güney Kore’nin güvenlik garantörü olarak biliniyor.

Kore Savaşı (1950-1953) barış anlaşması ile değil, ateşkesle sona ermişti.

ABD askerleri halen Seul’u Pyongyang’a karşı savunmakla suçlanıyor.

Bu ittifak, ABD’nin Asya’daki jeopolitik stratejisinin temel direklerinden biri olarak görülüyor.

Güney Kore medyası ve uzmanlar, ittifakın mevcut kriz ortamında zorlu sınavlardan geçeceği görüşünde.

Kuzey Kore’nin nükleer savaş başlıklı füze kapasitesine ve atış menziline yönelik net bir bilgi olmadığını ifade ediyor.

Ancak Pyongyang, uzun süredir gerçekleştirdiği testlerle bu alandaki kapasitesini gözler önüne sermiş durumda. Kuzey Kore, Kim Jong-un’un 2011 yılında iktidara gelmesinden bu yana ciddi teknolojik ilerlemeler sağladı. Genç lider, üç nükleer test ve bir dizi füze denemesi gerçekleştirdi.

ABD – Kuzey Kore restleşmesi

Kuzey Kore, on yıllardır ABD’den barış antlaşması imzalamasını ve birliklerini güneyden çekmesini talep ediyor.

Washington’dan yapılan açıklamalar ise Seul’e desteğin devam edeceği yönünde. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, nisan ayında Güney Kore’yi ziyaret etmiş ve iki ülke arasındaki ittifaka yönelik “kaya gibi sağlam” ifadesini kullanmıştı.

Güney Koreliler ise bu ittifakın doğuracağı sonuçlar açısından endişeli.

Zira Washington’un Kuzey Kore’ye saldırması durumunda Pyongyang’ın kendilerine karşı nükleer silah kullanmasından korkuyor.

Tüm endişelere rağmen Washington’un söylemi ise sertleşmeye devam ediyor. ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Nikki Haley, Kuzey Kore ile aralarında diyalog şansının çoktan bittiğini belirtti.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham da salı günü yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kuzey Kore’yi yok etmek için savaşa hazır olduğunu söyledi. Kendilerine yönelik nükleer başlık taşıyabilen uzun menzilli bir füze tehdidine izin verilmeyeceğini vurguladı.

Ardı ardına yapılan sert çıkışların ardından ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’dan nispeten daha yumuşak bir açıklama geldi.

Tillerson, ABD’nin Kuzey Kore rejimini devirmek istemediğini, nükleer programından vazgeçmesi kaydıyla diyalog kurmanın mümkün olacağını umduğunu söyledi.

Yine de bu açıklamalar taraflar arasındaki gerilimi azaltmaya yetmiyor. Güney Kore Dongyang Üniversitesi’nde Askeri Eğitim Direktörü olan Jung Young Tai, “Kuzey Kore son füze denemeleriyle kırmızı çizgiyi geçti” yorumunda bulundu. Nükleer füze olasılığının ABD’deki ulusal güvenlik için somut bir tehdit olduğunu ifade eden Jung Young Tai, “İsteyelim veya istemeyelim, tek taraflı bir ABD askeri eylemi olasılığı göz ardı edilemez. Askeri bir çatışma tehlikesi her zamankinden daha büyük” uyarısında bulundu.