Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Seul’den Washington-Pyongyang müzakereleri için çözüm planı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Güney Kore Dışişleri Bakanı Kang Kyung-wha, ABD ve Kuzey Kore arasındaki müzakerelerin ilerlemesine yönelik olarak yürütülen nükleer silahsızlanmanın karşılığında barış ilan edilmesine dair planını sundu.

Bakan çarşamba günü Washington Post’ta yayınlanan röportajında “Kuzey Kore’nin söylediği, nükleer programın büyük bir bölümünü oluşturan Yongbyon’daki nükleer tesisin daimi olarak kapatılmasıdır” dedi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile gerçekleştirdiği son zirvede, eylül ayında Washington’un ‘karşı tedbirler’ alması koşuluyla ülkedeki en büyük nükleer tesis olan ve uranyum zenginleştirme tesislerinin de bulunduğu Yongbyon’daki nükleer tesisi kapatmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

Güney Kore Dışişleri Bakanı “Eğer Kuzey Kore, Kore Yarımadası’ndaki savaşın sona erdiğini ilan ederse bunun nükleer silahsızlanma yolunda büyük bir adım olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, 1953’te varılan ateşkesle sona erdirilen Kore Savaşı’nı resmi olarak sonlandıran bir deklarasyonun ilan edilmesinin önünü kapamadı. Ancak ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bu konuda adım atmayı reddetti.

ABD yönetimi ve gözlemciler konuya dair görüş ayrılıkları yaşadı.vardı. Birçok kişi, ABD’nin ilk olarak Kuzey Kore’deki nükleer tesislerin ve maddelerin tam listesini alması gerektiği görüşünde.

Bakan Kang Kyung-wha, 2008’de elde edilen sonuçlara dayanarak, böyle bir talebin şu anki aşamada başarısızlığa sürükleyeceğini belirtti. Bakan açıklamasında şunları söyledi:

“Listeyi aldıktan sonra doğrulama mekanizması konusunda detaylı bir protokol üzerinde çalışmamız nedeniyle işlerin bozulduğunu düşünüyorum. Farklı bir yaklaşımı benimsemek istiyoruz. Belli bir zamanda bir listeye sahip olmalıyız. Taraflar arasında yeterli güveni sağlayacak çalışmalarla daha hızlı olabiliriz.”

Bakan, savaşın sona erdiğini bildiren deklarasyonun ABD’nin Güney Kore’le ilişkilerine etkisine dair yaptığı değerlendirmede deklarasyonun yasal olarak bağlayıcı bir anlaşma değil, sadece politik temelli olacağını kaydetti.