Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Sınır Tanımayan Doktorlar: Libya’daki göçmenler köleliğe ve işkenceye maruz kalıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Almanya şubesinden dün yapılan açıklamada, Akdeniz’de Aquarius adlı yardım gemisi tarafından kurtarılan göçmenlerin, Libya’da köle ticareti, işkence, zorla çalıştırılma ve cinsel şiddete maruz kaldıkları belirtildi.

MSF Almanya Genel Direktörü Florian Westphal, Reuters’a verdiği demeçte, alınan iznin ardından dün Malta’ya ulaşması beklenen ve Almanya-Fransa ortak sivil toplum kuruluşu SOS Mediterranee’nin arama kurtarma gemisi Aquarius’ta, aralarında çoğunlukla Eritre ve Somali vatandaşlarının olduğu farklı milletlerden bulunan 141 göçmen, bulunuyor. MSF göçmenlerden 70’inin çocuk yaşta olduğunu ve bu sayının yüzde 40’ının da 15 yaş altı çoğunluğu refakatsiz çocuklar olduğunu belirledi” ifadelerini kullandı.

Westphal, önce köle pazarında açık artırmaya sunulan ardından altı ay boyunca zorla bir çiftlikte çalıştırılan 16 yaşındaki Eritreli bir gencin yaşadıklarını aktardı.

700 kişi yerde yatıyor

Öte yandan bu ay başlarında, ‘The Times’ gazetesinde yer alan bir haberde, Libya’daki göçmen gözaltı merkezlerinin durumuna dikkat çekildi. Haberde bu merkezler kapalı bir kutu olarak nitelendirilirken, pencereleri olmayan ve aşırı kalabalık olan merkezlerdeki göçmenler burayı ‘bıçak sırtında uyumak’ olarak adlandırıyorlar.

Gazete, Trablus’taki ‘Demiryolu Merkezi’ adlı havalandırması olmayan bu binada Libya’nın aşırı sıcağında adeta içeriye tıkıştırılmış bin 300 kadar göçmenin bulunduğunu, yoğun koku ve ağır hava sebebiyle neredeyse nefes almanın imkansız olduğunu, ahırdaki hayvanlar gibi dış dünyadan demir çubuklu iki kapıyla ayrılmış 700 kişinin ana salonda yerde yattıklarını aktardı.

Afrika, Güneydoğu Asya ve Ortadoğu’dan gelen yüzlerce göçmenden bazıları burada sekiz aydır gözaltında tutuluyor. Libya’nın iltica başvurularını neredeyse hiç bir istisna olmaksızın ele almadığına dikkat çeken gazete, göçmenlerin geri gönderilmeyi beklediğini belirtti.

Bununla birlikte merkezde kalan yemeğin sadece dört gün daha yeterli olacağını söyleyen merkez çalışanlarından Enis el-Azbi, “Eğer hükümet fon sağlamayı başaramazsa veya bir yardım kuruluşuyla yeni bir anlaşma yapamazsa, gardiyanlar kendi yiyeceklerini getirecekler” dedi.

7 bin göçmen barınaklarda kalıyor

Öte yandan Merkez Müdür Abdulnasır Hazam verdiği demeçte, “Avrupa Birliği (AB) daha fazla yardım edecek. Gözaltına alınan göçmen sayısı kriz noktasına geldiğinde, onları serbest bırakmak zorunda kalacağız” şeklinde konuştu. Hazam, AB’nin merkezlere malzeme temin edebileceğini ve sınır dışı edilme sürecini hızlandırabileceğini kaydetti.

Ayrıca Libya’nın batısında 20 kadar resmi gözaltı merkezi ve burada kalan yaklaşık 7 bin göçmenin olduğunu aktaran gazete, geçtiğimiz yıl 40 gözaltı merkezi olduğuna dikkat çekti. Bununla birlikte yetkililer, geriye kalan gözaltı merkezlerinin göçmenlere para için işkence yapan milisler tarafından yönetildiğini ortaya çıkardılar.