Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Sınır Tanımayan Gazeteciler: 2017’de 65 gazeteci öldürüldü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), 2017 yılında dünyada 65 gazeteci ve medya çalışanının öldürüldüğünü, 326 gazetecinin de parmaklıklar ardında olduğunu açıkladı.

Merkezi Paris’te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, 2017 yılında 50 profesyonel gazeteci, 7 yurttaş gazeteci ve 8 gazeteci yardımcısı (çevirmen, rehber) olmak üzere 10’u kadın toplam 65 gazetecinin yaşamını yitirdiğini rapor etti. Bunlardan 39’unun suikast ve bilinçli saldırılarla, 26’sının ise görevini yerine getirirken hayatını kaybettiği belirtildi. Bu, son 14 yılda öldürülen gazeteci sayısında görülen en düşük rakam.

Ancak RSF’ye göre bu düşüş, umut verici bir gelişme değil. Gazeteciler dünyanın en tehlikeli bölgelerine göreve gitmekten kaçınıyor ve buralarda çalışan gazeteci sayısı azalıyor.

Meksika’da 11, Afganistan’da 9, Irak’ta 8 ve Filipinler’de 4 kişinin hayatını kaybetmesinin yanında, Suriye, geçtiğimiz yıl olduğu gibi gazeteciler için dünyadaki en tehlikeli ülke olmayı sürdürüyor.

2017’de dünyada öldürülen gazetecilerin sayısı, 79 kişinin öldürüldüğü geçen yıla oranla yüzde 18 daha düşük.

Birçok gazeteci mesleğini bırakmak zorunda kaldı

Raporda ayrıca, “Suriye, Irak, Yemen ve Libya’da bu mesleğin sona erdiğine tanık olmaktayız” ifadelerine yer verildi. Raporda, çatışma bölgelerindeki en tehlikeli ülkenin Suriye olduğu, silahlı çatışmaların muhabirlerin hayatını tehlikeye attığına işarette bulunuldu. Meksika gibi ülkelerde karteller ve yerel politikacılar korku yaymakta olduğu ve bunun da birçok gazeteciyi söz konusu ülkelerden ayrılmaya ya da mesleklerini terk etmeye zorladığı belirtildi. RSF, “Meksika, çatışma içinde olmayan ülkeler arasında, gazeteciler için en tehlikeli ülkedir” bilgisine yer verdi.

RSF’nin yayınladığı raporda Meksika ile ilgili şu bilgilere yer verdi, “Uyuşturucu kaçakçılığı ağlarının bulunduğu ülkede, siyasi sınıf ya da organize suçta yolsuzluklarla uğraşan gazeteciler neredeyse sistematik bir şekilde tasfiye ve ölüm tehdidine maruz kalıyor. Bunun en bariz örneklerinden biri de AFP ve yerel medya ile ortak çalışan 50 yaşındaki deneyimli gazeteci Javier Valdez Cardenas’ın öldürülmesidir.”