Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Sisi, Mısır’da kemer sıkma önlemleri alacak | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kahire: Muhammed Nebil Hilmi/Şarku’l Avsat

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi, hükümetin önümüzdeki dönemde yeni kemer sıkma önlemleri alma niyetinde olduğunu belirtti. Şarm El-Şeyh’te düzenlenen Dünya Gençlik Forumu’nun ikinci gününde konuşma yapan Sisi, “Bu yıl devlet çalışanlarına yıllık ikramiye ödenmeyecek” dedi.

Sisi, ‘Geleceğin Liderlerini İnşa Etme’ konulu bir seminerde yaptığı konuşmada, Mısır’ın öğrenci sayısındaki yıllık artışa ayak uydurmak için 130 bin milyar liralık (7,3 milyar dolar) bir maliyetle 250 bin dersliğe ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Mısır Cumhurbaşkanı, “Eğitim reformu zorluğu büyük, ancak en büyüğü de bunu sağlamak” dedi. Sisi ayrıca, “Mısırlılar bana, ‘Sadece tek bir sektörde ne iş yapayım?’ diye soruyor” şeklinde konuştu.

Abdulfettah el-Sisi, “Zorluklar sona ermeli ve sorunlar (dersliklerin sağlanması) çözülmelidir. Bu sözleri söylemek, tüm bakanlıklar nezdinde zor, ancak en zoru size bu yıl çalışanlar için yıllık prim veremeyeceğimizi söylemektir” dedi.

Sisi, 2014 yılında göreve başladığından bu yana “ekonomik reform programı” olarak adlandırdığı çok sayıda uygulamayı hayata geçirdi. Mısır Cumhurbaşkanı, bu bağlamda iki yıl önce yerel döviz alımını serbestleştirme kararı aldığını açıklamıştı.

Abdulfettah el-Sisi, başka bir oturumda da “Ekonomik reform uygulamalarının yüzde 10’u, Mısır halkının kabulünden geçemedi. Çekilen sıkıntılara rağmen reddedildi. Eğer insanlar uygulamaları kabul etmiyorsa, ben de bunları hayata geçirmeyeceğim” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Mısır Başbakanı Mustafa Madbuli, geçtiğimiz Temmuz ayında “Son dönemde hükümet tarafından alınan zor ekonomik önlemler, önümüzdeki dönemde meyve verecek. Ekonomik reform programının yüzde 85’i uygulandı ve sadece az bir kısmı kaldı. İyi sonuçlar elde edildi” dedi.

Aynı şekilde Mısır Cumhurbaşkanı, sosyal paylaşım sitelerinin toplumdaki etkilerine de değindi. Ulusal bir komitenin ya da ulusal bir araştırma grubunun oluşturulması ve bununla mücadele etmek için bir stratejinin geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Sisi, aksi halde sosyal paylaşım siteleri ile mücadele için herhangi bir girişimin başarılı olmayacağını vurguladı.

Abdulfettah el-Sisi, geçtiğimiz Temmuz ayı sonunda “Sizi yoksulluktan kurtarmak istediğimde, ‘Defol Sisi’ hashtagini kullanan bir milletle karşılaştım” şeklinde konuştu.

Öte yandan Sisi, Dünya Gençlik Forumu’na katılan bir grup gençle açık bir toplantı yaptı. Yerel kaynaklar tarafından da yayınlanan toplantı sırasında Mısır Cumhurbaşkanı, “Bölgedeki sorunlar çok karışık ve büyük çabalar gerektiriyor” ifadelerini kullandı.

Sisi, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine yönelik yürütülen soruşturmaların sonuçlarına dair de yarış yapılmaması çağrısında bulundu.

Mısır ordusunun oluşumuna da değinen Sisi, ordunun tamamen çökmeden tüm Mısır’a yayıldığını, politik ve mezhebi olarak faaliyet yürütmediğini belirtti. Cumhurbaşkanı, “Ancak Suriye’ye bakın, devlet tamamen yok oldu ve kimse buna karşı çıkamıyor. Aynı şekilde Libya’ya, Irak’a, Yemen’e, Somali’ye ve Afganistan’a da bakın. Giden devletler geri dönmez” şeklinde konuştu.

Sisi, forumun çalışmalarına katılan Arap gençlere de siyasi İslami gruplar hususunda uyarıda bulundu. Abdulfettah el-Sisi konuşmasının devamında, “Büyük krizlere girmekten kaçının. Arap bölgesindeki deneyimler, siyasi İslami grupların, devlet ve liderlerinin bir din devleti üzerindeki kontrolünü bozduğunu kanıtladı. Bunlara itiraz edenlerse öldürüldü. Suriye’deki yıkıma kimse karşı çıkamadı. Irak’ta, Libya’da, Suriye’de, Somali’de ve diğerlerinde olduğu gibi bir kimsenin, geleneksel bir savaşta bir devleti tamamen yıkabileceğini düşünmüyorum” dedi.

Filistin meselesi de Mısır Cumhurbaşkanının, forum sırasında gençlerle gerçekleştirdiği toplantıda geniş bir yer tuttu. Bu çerçevede Sisi, “Kahire, ateşkes ve uzlaşı sağlamak için devamlı bir çaba sarf ediyor. Gazze’deki çatışmaların etkilerinden mustarip kardeşlerimizi refaha kavuşturmak için sonra Ramazan ayından bu yana Refah Sınır Kapısı’nı açık tutuyoruz” ifadelerini kullandı.

Uzlaşı arayışının, Gazze Şeridi ve Batı Şeria’daki Filistinliler için tek bir otorite ve tek bir liderliğin varlığını hedeflediğini söyleyen Abdulfettah el-Sisi, “Yanıtsızlık konusunda ısrar etmek, sürecin değerini kaybeder. Dolayısıyla hepimiz, Filistin meselesine dair çıkarlardan vazgeçmek zorundayız. Mısır, Filistin’deki kardeşlerinin kabul ettikleri dışında hiçbir şeyi müzakere ve kabul etmeyecektir” dedi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, ABD’nin ortaya koymaya çalıştığı “Yüzyılın Anlaşması” terimine de değinirken, “Bu, medya tarafından oluşturulan bir terimdir. Bununla, tepkileri test etmek hedeflenmiştir. Ancak buna dair herhangi bir bilgim yok. Bildiğim, Mısır’ın Filistin davasındaki rolü ve vizyonudur. Bunlar, Filistinlilerin de memnun olduğu bir rol ve vizyondur. Ancak Filistinliler adına konuşmayacağım ve onlara hiçbir şeyi empoze etmeyeceğim” ifadelerini kullandı.