Sri Lanka’da Devlet Başkanı Maithripala Sirisena’nın Başbakan Ranil Wickremesinghe’yi görevden almasının ardından ülke anayasal bir krize girerken, Meclis Başkanı Karu Jayasuriya, krizin parlamentoda ele alınmaması halinde ülkenin‘kan gölüne’ dönebileceği uyarısında bulundu.
2015 yılında onaylanan bir anayasa değişikliği ile devlet başkanının başbakanı görevden alma yetkisi iptal edilmişti. Ancak buna rağmen geçtiğimiz Cuma günü sürpriz bir kararla Başbakan Wickremesinghe’yi görevden alan Sirisena, eski Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa’yı başbakan olarak atadı. Sri Lanka gazeteleri hafta sonu yayınladıkları haberlerde, Sirisena’nın aldığı kararı “anayasal darbe” olarak nitelendirdiler. Buna karşılık görevden alınmasını anayasaya aykırı olarak nitelendiren Wickremesinghe, zorla tahliye edilme tehdidine rağmen Kolombo’daki Başbakanlık resmi konutunu terk etmeyi reddediyor. Bununla birlikte Wickremesinghe, partisine hala parlamentonun çoğunluğuna sahip olduğunu kanıtlaması için acil bir toplantı yapması çağrısında bulundu. Ancak Devlet Başkanı Sirisena, parlamento çalışmalarını 16 Kasım’a kadar erteledi.
“Kriz sokağa taşınırsa, ortalık kan gölüne döner”
Öte yandan ABD Pazar günü Devlet Başkanı Sirisena’dan, milletvekillerinin hükümetin meşru başbakanını belirlemesi ve ülkeyi kaosa sürükleyebilecek anayasal krizle ilgili görüşlerini dile getirebilmeleri için parlamentonun acil toplanmasına izin vermesini istedi. Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) aktardığı bilgilere göre Kandy bölgesinde Budist liderleri ziyaret ettikten sonra açıklamalarda bulunan Meclis Başkanı Jayasuriya, “Bu krizi parlamento aracılığıyla çözmeliyiz. Eğer bu kriz sokağa taşınırsa, ortalık kan gölüne döner” ifadelerini kullandı.
Devlet Başkanı Sirisena: Bana yönelik suikast planı vardı
Bununla birlikte Pazar günü bir açıklama yapan Devlet Başkanı Sirisena, Başbakanı görevden almasının sebeplerinden birinin kendisine yönelik bir suikast planı olduğunu söyledi. Televizyonda açıklamalarda bulunan Sirisena, polis soruşturmalarının suikast planını ortaya çıkardığını ve bazı polis memurlarının soruşturmayı durdurmaya çalıştıklarını kaydetti. Bir polis sözcüsü tarafından yapılan açıklamada suikast komplosuna ilişkin üst düzey bir polis memurunun tutuklandığı belirtildi. Sirisena suikast planının yanı sıra bir diğer sebebin ise 2015 yılında seçilen hükümetin görevlerini yerine getirmek için işbirliği yapmaması olduğunu kaydetti. Hükümet içinde yolsuzluk ve hilelerin yapıldığına işaret eden Sirisena, “Rajapaksa’yı başbakan olarak atamaktan başka seçeneğim yoktu” şeklinde konuştu.
“Parlamentonun acil toplanmalı”
Devlet Başkanı tarafından alınan karara uymayı reddeden 69 yaşındaki Wickremesinghe, partisinin 225 sandalye ile parlamentoda çoğunluğa sahip olduğunu öne sürerek parlamentonun acil toplanmasını istedi. Ancak parlamento çalışmaları Sirisena tarafından Cumartesi günü alınan kararla 3 hafta ertelendi. Bu kararla Sirisena, Wickremesinghe’in partisinin parlamentonun çoğunluğuna sahip olduğunu kanıtlamasını engelledi.
Petrol Bakanı gözaltına alındı
Öte yandan ülkede yaşanan anayasal kriz ve siyasi kaos Pazar günü sokaklara taştı. Pazar günü yaşanan şiddet olayları bir kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Petrol Bakanı Arjuna Ranatunga’nın korumaları tarafından göstericilerin üzerine açılan ateş sonucu yaralanarak hastaneye kaldırılan 1 kişi hayatını kaybetti. Sri Lanka polisi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, korumalarına Sirisena ve Rajapaksa taraftarlarına ateş etmeleri emri veren Petrol Bakanı’nın gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada Pazar günü ateş açan korumaların gözaltında oldukları aktarıldı.
Başkenti Kolombo’da gerginlik devam ediyor
Sri Lanka’nın başkenti Kolombo’da gerginlik devam ediyor. Polis memurlarının izinleri iptal edilirken, Wickremesinghe’ye yakın milletvekilleri eğer parlamento tekrar toplanmazsa, sokaklarda huzursuzluğu devam ettirmekle tehdit ettiler.
ABD’den parlamento çağrısı
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert yaptığı açıklamada, tüm tarafları tehdit etme veya şiddetten kaçınmalarını istediklerini belirterek, “Devlet Başkanı Sirisena’ya, Sri Lanka halkı tarafından demokratik yollardan seçilmiş kişilerin görevlerini yerine getirmesine izin vermesi ve parlamentoyu da acilen yeniden toplaması çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.
Wickremesinghe’ye devlet mülklerini satma suçlaması
Öte yandan hükümetini kurma çalışmalarını sürdüren Mahinda Rajapaksa, Devlet Başkanı önünde yemin ederek göreve başladı. Wickremesinghe’yi devlet mülkleri ve değerli şirketlerini yabancı şirketlere satmakla suçlayan Rajapaksa, “Ulusumuzu tehdit eden böyle bir zamanda halkın yönetime gelmemizi ve onları korumamızı beklediğini biliyorum” dedi.