Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Sudan Başbakanı Salih: Tamamen çökmemek için kemer sıktık | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Sudan Başbakanı Bekri Hasan Salih, ülkede döviz krizi yaşandığını, liberalleşme ve mutlak özelleştirme politikasından kaynaklanan ekonomik dengesizlikler olduğunu ve bunlarında ekonomiye olumsuz yansıdığını kabul etti. Başbakan Salih, dün parlamentoda hükümetin genel politikaları ile ilgili yaptığı konuşmada, hükümetin son ‘ekonomik önlemleri’, ülke ekonomisinin tamamen çökmemesi için uyguladığını söyledi.

Sudan geçtiğimiz Mart ayı itibariyle bir aydan daha kısa bir süre içerisinde iki defa ciddi yakıt krizi geçirdi. Başkent Hartum ve diğer illerde yaşanan krizler, akaryakıt istasyonlarında büyük kuyrukların oluşmasına sebep olurken toplu taşıma araçları sefer yapamaz hale geldi.

Ülkenin gerçek ve zorlu ekonomik koşullar altında yaşadığını kabul eden Başbakan Salih, Petrol Bakanlığı’nın hükümetin ödeyemediği ve krize neden olan 102 milyon dolarlık borcunu istediğini söyledi. Yakıt krizinden dolayı zor zamanlar geçirildiğini belirten Başbakan, ‘Hartum petrol rafinerisi’ bakım çalışması tamamlandıktan sonra iki gün içerisinde yakıt krizinin bitmesini beklediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı el-Beşir’in ekonomi politikasını ilk eleştiri

Başbakan Salih’in bu açıklamalarıyla ilk kez bir yetkili, Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir hükümeti tarafından kabul edilen ‘serbest piyasa ekonomisi politikasını’ eleştirmiş oldu. Salih, “Mutlak serbest piyasa ve özelleştirme politikası, ekonominin yurtiçinde ve yurtdışında etkinliğini olumsuz yönde etkileyen bir dengesizlik yarattı” ifadelerini kullandı.

Salih, özelleştirme ve serbest ekonomi politikasından kaynaklanan dengesizliklerin, devletin ekonomik kapasitesini etkilediğini, ulusal para biriminin döviz kuru karşısında değer kaybetmesine sebep olduğunu, gıda güvenliğinin sağlanması ve üretimin verimliliğini arttırmaya yönelik çalışmaları olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
Kemer sıkma politikasında, istenilen verim alınamadı

Bu yıl başında ilan edilen 2018 bütçesi ülke tarihinin ‘en sert’ kemer sıkma önlemleri ile birlikte geldi. Ancak, öyle görünüyor ki, ekonominin karşı karşıya kaldığı dengesizlikleri ele almakta başarısız oldu. 2018 bütçesinin zor bir bütçe olduğunu belirten Başbakan, bununla birlikte ülkede güvenlik ve istikrarı sağlamak için uygulanan geçici bir bütçe olduğunu kaydetti.

Sudan lirası aşırı değer kaybetti

Sudan hükümeti, piyasalardan likidite çekmeyi, cari hesaplardan para çekilmesinin kısıtlanması, hortumcuların ve para tüccarlarının durdurulması gibi bir takım tedbirler almıştı. Ancak bu tedbirler başta ekmek olmak üzere piyasadaki ürünlerin fiyatlarında artışa neden oldu. Ayrıca bu önlemler, 45 Sudan lirasının 1 dolara tekabül edecek kadar değer kaybetmesini engelleyemedi.