Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Sudan Cumhurbaşkanı, orduda değişikliğe gitti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, birçok subayın emekliye ayrıldığını ve üst düzey rütbelere yeni isimlerin atandığını açıkladı.

Ordu sözcüsü Tuğgeneral Ahmed Halife el-Şami tarafından 18 Eylül’de yapılan yazılı açıklamada, “silahlı kuvvetlerin üst düzey komutanı” sıfatıyla anılan Cumhurbaşkanı’nın, ordudaki üst düzey görevlerde bulunan kişiler hakkında “sınırlı değişiklikleri” içeren bir dizi karar aldığı belirtildi. Bu çerçevede Savunma Bakanı Ali Muhammed Salim, Genel Müfettiş Hüseyin Beşir, Sağlık Bakanı Saad Yusuf Abdullah el-Karp’ın emekliye ayrıldığı belirtildi.

Önemli atamalar

Hişam Abdul Muttalib Ahmed Babekir, birinci teğmen rütbesine çıkartılarak Silahlı Kuvvetler Müfettişi, Muhammed Osman el-Hüseyin Ortak Operasyon İdaresi Başkanlığına, Binbaşı General Mecdi İbrahim Osman’ın Kara Kuvvetleri Başkan Yardımcılığına ve Tuğgeneral Mustafa Muhammed Mustafa’nın da Askeri İstihbarat Birimi Başkanlığına atandığı belirtildi.

Sudan’dan BM’ye çağrı

Öte yandan Sudan hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM) Afrika Birliği Ortak Barış Gücü’ne (UNAMID) heyelan dolayısıyla yaşanan ölüm ve kaybolma vakalarının ardından Darfur’un güneyindeki Tarba bölgesine gelme çağrısı yaptı.

Başkanlık Sarayı tarafından yapılan açıklamada, 18 Eylül’de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Osman Muhammed Yusuf Kebir ve Güney Darfur Valisi Adem el-Feki’nin Marra sıra dağlarındaki Tarba bölgesinde yaşanan heyelanı görüşmek üzere bir toplantı düzenlediği belirtildi.

Sudan Haber Ajansı’nın (Suna) aktardığına göre, heyelanda 18 kişi hayatını kaybederken 2 kişinin de kaybolduğu belirtildi. Ancak basın raporları Suna’dan farklı olarak, 21 kişinin öldüğünü ve 29 kişinin de yaralandığını açıkladı. Raporlarda, yaşanan heyelan sebebiyle kaybolanların sayısının ise henüz belirlenemediği ifade edildi.

Bölge isyancıların kontrolünde

Vali Adem el-Feki ve Osman Muhammed Yusuf Kebir, yaptıkları açıklamada, heyelanın yaşandığı bölgenin isyancı güçler tarafından kontrol edildiğini, hükümetin ise vatandaşlara yardım etmek üzere bölgeye ulaşmaya çalıştıklarını vurguladı.

El-Feki, hükümetin UNAMID’i olaydan haberdar ettiğini ve kuruluşa, insani yardım sağlanması için bölgeye gelme çağrısı yaptığını açıkladı.
Öte yandan Tarba’da yaşanan heyelan ilk sayılmazken, deniz seviyesinden 3 bin metre yükseklikte olan volkanik Marra dağları, 2002 yılında da böyle bir olaya tanık olmuştu.

Bölge halkı zor durumda

Abdul Vadih Muhammed Nur liderliğinde bölgeyi kontrol eden Sudan Kurtuluş Hareketi, geçtiğimiz pazartesi günü yaptığı açıklamada, heyelanın ardından kayalardan kirli suların aktığını, Tarba köyünde topraklarda çatlakların oluştuğunu ve onlarca vatandaşın zor günler geçirdiğini belirtti.

Bağımsız kaynaklar ise “kirli sular” hakkındaki ifadeleri doğrulamazken, BM’ye, uluslararası kuruluşlara, jeologlara ve su uzmanlarına halkın doğal afetin etkilerinden kurtulmasına yardım etmek üzere en kısa zamanda bölgeye gitmeleri çağrısında bulundu.