Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Sudan’da ekonomik kriz fırınları vurdu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Sudan, piyasadaki 50 kilo buğday unu paketinin fiyatının 165 cüneyhten 450 cüneyhe yükselmesinin ardından ekmek fırınlarının kapanmasına ya da ekmek fiyatlarını ikiye katlamak zorunda kalmasına yol açan ciddi bir “ekmek krizi” ile karşı karşıya bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir Başkanlık Sarayı’nda yardımcısı Abdurrahman el-Mehdi ile birlikte yaptığı toplantıda, pahalılık ile mücadele ve vatandaşın geçim standardının iyileştirilmesi için çağrıda bulundu.

Başkan Beşir Halk Kongresi Partisi’nden olan yardımcısı İbrahim el-Senusi ile ilaç odaklı olarak bütçeye bağlı önlemleri gerektiren fikir ve çözümlerle birlikte ekonomik koşulları ve fiyatların hafifletilme yolları hakkında görüştü.

Resmi haber ajansı SUNA’nın haberine göre el-Senusi toplantı sonrasında “bağımsızlık yıldönümümüzün gölgesinde ülkedeki durumları, Sudan’ın gelecekte politik ve ekonomik açıdan vizyonunu ve dış ilişkiler açısından ortaya koyduğu genel durumu tartıştık” şeklinde konuştu.

Yeni gösterilerden endişe ediliyor

Ekmek fiyatlarındaki artış ve ürün fiyatlarındaki can sıkıcı yükselişin, yakıt desteklerinin kaldırılmasından sonra onlarca insanın öldürüldüğü Eylül 2013 protestolarına benzer bir protestoya neden olması ihtimalinden dolayı büyük bir korku hakim.

İnsan hakları raporlarında ölü sayısının 200’den fazla olduğu tahmin edilmekle birlikte Sudan yetkilileri 80 civarında ölü olduğunu söylüyor.

Gözlemcilere göre, önümüzdeki hafta başlayarak, küçük ürünlere verilecek tam desteğin kaldırılması ve unun mobil fiyatının 175’den 550 cüneyhe yükselmesi bekleniyor.

2018 bütçe izninin ardından ekmek fiyatlarındaki bu çılgınca yükseliş ve Amerikan doları döviz kurunun resmen 6.9 Sudan cüneyhinden kısa sürede 18 cüneyhe yükselmesi, yüksek tüketim için elektrik tarifesinde yapılan artışa ve sanayi, tarım ve ticaret sektörlerinde büyük bir yük oluşmasına sebep oldu.

Hartum ve diğer bazı şehirlerdeki fırınlar ekmek maliyetlerinin artması sonucu kepenk kapatırken şehirlerde çalışan fırın sayısının azalmasından ötürü uzun kuyruklar oluştu.