Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Sudan’da kabine revizyonu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, 14 Mayıs’ta federal bakanlar, devlet bakanları ve bazı eyalet valilerinde değişikliğe gittiğini açıklayan bir kararname yayınladı.

Sudan Ulusal Kongre Partisi, mevcut ulusal birlik hükümetinin kurulmasından bu yana en büyük kabine değişikliğine gitti. Yapılan değişiklik, 8 federal, 5 devlet bakanı ve 10 valiliği kapsadı.

Bakanlarda değişikliğe gidildi

Sudan haber ajansı SUNA’da yer alan bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, aralarında İçişleri Bakanlığı’nı devralan İbrahim Mahmud, görevinden istifa eden İbrahim Gandu’nun yerine Dışişleri Bakanı olarak atanan Dardıri Muhammed Ahmed gibi isimlerin yer aldığı çok sayıda bakanda değişikliğe gitti. Kararname, Adalet Bakanlığı’na Muhammed Ahmed Salim, Tarım Bakanlığına Abdullah Süleyman, Petrol Bakanlığına Ezheri Abdul Kadir, Gençlik ve Spor Bakanlığına Ebu Beşir Abdul Rahman’ın geldiğini ve meclis başkanlığına da Haşim Ali Muhammed Salim’in atandığını duyurdu.

Bazı valiler değişti

Cumhurbaşkanı bazı bakanların yanı sıra yayınlanan kararnamede çok sayıda valide de değişikliğe gitti. Alınan karar neticesinde Beyaz Nil bölgesi valisi olarak Ebu Kasım Baraka, Sennar valiliğine Abdul Kerim Musa, Mavi Nil valiliğine Halid Hüseyin, Kuzey Eyaleti valiliğine Yasir Yusuf, Güney Kordofan Eyaleti valiliğine Ahmed İbrahim Ali Mufdal, Kuzey Darfur valiliğine Şerif Muhammed İbad Samuh, Batı Darfur valiliğine Hüseyin Yassin, Orta Darfur valiliğine de Muhammed Ahmed Cad el-Seyyid’in atandığı açıklandı.

Değişiklikler hakkında resmi açıklama yapılmadı

Dün yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde değişiklik nedenlerine dair herhangi bilgiye yer verilmedi. Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in yardımcılarından Hassan el-Bashir, uzun saatler devam eden Ulusal Kongre Partisi toplantısında, görüşmelerde bakanlıklarda yapılan değişikliklerin yanı sıra mevcut ekonomik krize dair de bir paket yayınlandığını açıkladı.

Muhalefet karara tepkili

‘Ulusal Mutabakat Kuvvetleri Koalisyonu’ olarak bilinen muhalefet ittifakı, söz konusu uygulamaları, yönetim sembollerinin yinelenmesi olarak nitelendirdi. Bu bağlamda Nasıri Partisi Başkanı Cemal İdris, Hartum’daki muhalif koalisyon tarafından düzenlenen bir forumda gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu durum, yalnızca yönetim sembollerini yineleme girişimidir” diyerek sorunların çözümüne katkı sağlamayacağını ifade etti.

“Kabine değişikliği ülkedeki sorunları çözmez”

Öte yandan siyasi analist Halid el-Ticani el-Nu,r dün Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, yeni değişikliklerin ülkedeki sorunları çözmeyeceğini belirtti. El-Ticani el-Nur, “Bu durum, iktidardaki siyasi sınıfın üyeleri için sadece bir yineleme anlamı taşıyor. Onlar, sorunların boyutunu hissedemedikleri için sorunlar çözülemeyecek. Eğer krizle yüzleşme konusunda ciddi olsalardı, altı ay beklemezlerdi. Zira o dönem ülke, ciddi bir siyasi ve ekonomik krizden geçiyordu” dedi.

Ekonomik alanda bir dizi yenilikler geliyor

Ulusal Kongre Partisi tarafından onaylanan ekonomik uygulamalar, yakıtların tarımsal projelere dağıtımı için yeni temellerin tesis edilmesini ve yetkililerin de yalnızca gerekli durumlarda seyahat etmesini içeriyor. Aynı şekilde Hartum rafinerisinin bakımı için fon sağlama, kalkınma bütçesini gözden geçirme ve hükümetin paralel piyasadan döviz almasını durdurma konuları da söz konusu uygulamaların kapsamına girmekte.

Kararların, artan gelirleri, azalan harcamaları, teminat mektuplarının askıya alınmasını, bütçenin ilk kısmındaki düşüşün ve yönetiminin yüzde 25’e indirilmesini de kapsadığı ifade edildi.

Bankacılık sisteminde önemli adımlar atılacak

Cumhurbaşkanının yardımcısı Hassan el-Bashir ise, parti liderliğinin bankacılık sistemindeki güvenin arttırılması, üretim ve ihracat faaliyetlerinde fon kullanımı ve küçük, orta ölçekli işletmelerin önemine vurgu yaptığını belirtti. Aynı şekilde, bankacılık hizmetlerinin yaygınlaştırılması, elektronik ödeme yöntemlerinin kullanılmasının teşviki, döviz kaynaklarının tarım ve sanayi üretimine yönelik mal ve girdilere yönlendirilmesi de ele alındı.

Sudan parası büyük kayıp yaşadı

Söz konusu değişiklikler, bu yılın başlarında 2018 bütçesinin duyurulmasından bu yana ülkede patlak veren siyasi ve ekonomik krizin çerçevesinde gelişti. Nitekim ülkede ciddi bir yakıt krizi yaşanırken, tüketim fiyatları da her geçen gün daha da artış gösteriyor. Bu bağlamda Sudan parası da daha önce benzeri görülmemiş bir şekilde dolar karşısında 45 sterline yükseldi.

Sudan haber sitesi Baj News’in aktardığına göre kararlar, cumhurbaşkanlığı kurumlarının dışişleri bakanlığına benzer bir şekilde yeniden düzenlenmesi ve makamlarca açıklanan kemer sıkma politikası kapsamında alındı.