Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Sudan’da Kuş Krallığı’nın tartışmalı tarihini aydınlatan arkeolojik keşif | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Hartum: Ahmed Yunus

Sudan’ın başkenti Hartum’a yaklaşık 200 kilometre kuzeydoğusundaki Bagraviyah köyü yakınlarında bulunan Meruvah (Meroe) antik kentinde yapılan yeni arkeolojik keşif, Kuş Krallığı (Kuşitler) tarihi ile ilgili tartışmalara son verdi.

Sudanlı bir arkeolog, ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Meruvah antik kentinde M.Ö 8. yüzyıla dayanan Kuş Krallığı’nın en ünlü krallarından biri olan Kral Taberek’in mezarının bulunduğu 9 nolu piramidin altında bir takım kalıntılar bulundu.

Bu arkeolojik keşif, Kuş Krallığı’nda yönetime gelen kralların tarihini aydınlatması, araştırmaların seyri ve bilginin takibi için oldukça büyük önem taşıyor. Keşifle birlikte kralların yönetimlerine dair varsayımlara çözülebilecek.

M.Ö. 800 ila M.S. 350 yılları arasında Bagraviyah bölgesinde yaşamış olan Kuş Krallığı’nın kurulduğu bölge, Afrika’nın en önemli arkeolojik alanlarından biri ve alanda 57’den fazla piramit bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Meruvah Medeniyeti’ni ‘sonsuz insan uygarlıkları’ olarak sınıflandırıyor. Ancak kralların mezarlarındaki yazılı olan Meroitik dil (insan dili), hala tılsımlarını deşifre etmeyi başaramamış bilim adamları için bir sır olarak kalmaya devam ediyor.

Sudan merkezli bağımsız ‘Değişim’ gazetesinin internet sayfasında yer alan habere göre bölgede arkeolojik araştırmalarını sürdüren ekip, Kuş Krallığı’nı M.Ö. 270-160 yılları arasında yöneten ve en ünlü krallarından biri olan Kral Taberek’e ait 9 nolu piramidi açmayı başardı.

2015 yılında başlayan Sudan’daki kazılarda arkeolojik çalışmalarını sürdüren ekip, 10 metre derinlikte üç mezar odası keşfetti. Odaların içinde insan ve hayvan şeklindeki heykellerin yanı sıra çömlekler bulundu.

Arkeoloji ekibinin başındaki isim Murtaza İbrahim ,konuyla ilgili açıklamasında, “Bu keşif, Kuş Krallığı’nı yönetin kralların tarihlerinin doğru bir şekilde tanımlanmasına katkıda bulunacak. Bununla birlikte, yönetim şekilleri ve dönemleriyle ilgili tarihi varsayımların çözümüne ışık tutacak. Ekip, kralların tarihinin öğrenilmesi amacıyla, Sudan krallıkları ve bölge krallığı tarihine ilişkin tartışmaları ortadan kaldıracak eserlerin laboratuvar analizlerini de gerçekleştirecek” ifadelerini kullandı.