Sudan’da yükselen ekmek fiyatlarına karşı düzenlenen protestolar, güvenlik yetkililerinin, Cumhurbaşkanı Ömer El-Beşir rejiminin politikalarını ve başta ekmek olmak üzere tüketim maddelerinde yaşanan fiyat artışını protesto etmek için Omdurman’da toplanan insanlara müdahelede daha şiddetli yöntemler kullanmaya başlaması ve parti liderlerinin gözaltına alınması tansiyonu daha da arttırdı.
Sudan Milli Toplum Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muhammed Abdullah ed-Duma, protesto gösterileri öncesi evinde gözaltına alınırken Sudan Komünist Partisi (SKP) Sekreteri Muhammed Muhtar El-Hatib ve siyasi ve dini lider Sadık el-Mehdi’nin dört oğlu da gözaltına alınan en önemli isimler arasında yer alıyor.
Mehdi, protestolar sonrasında Sudan halkını, rejimi barışçıl yollardan değiştirmek için güçlerini birleştirmeye çağırdı.
Güvenlik yetkilileri, dün sabah erken saatlerde protesto için Omdurman alanında bir araya toplanan halka karşı askeri araçlarla desteklenen çok sayıda yetkilisini harekete geçirdi.
30 partiden oluşan muhalefet güçleri koalisyonu, destekçilerini söz konusu alanda, özellikle de Mehdi liderliğindeki Ulusal Halk Partisi, Sudan Komünist Partisi, Sudan Kongresi Partisi ve Sudan Baas Sosyalist Partisi liderliğindeki Ulusal Toplum Partisiyle birlik olmaya davet ettiler.
Dün muhalefet SKP yetkilileri, yüksek düzeyli ürünlere karşı bakış açısını göstermek için barışçıl protesto gösterileri yapmayı planladığını bildirirken, Sudan’ın önde gelen muhalefet partilerinden Ulusal Toplum Partisi de yaptığı açıklamada, mal ve hizmet fiyatlarındaki artışlar nedeniyle yönetimle yüzleşme ve barışçıl gösterilerle direnme çağrısında bulunmuştu.
Mehdi, protesto gösterisinin dağılmasının ardından muhalefet partisi liderleriyle yaptığı ortak basın toplantısında: Ömer el-Beşir rejiminin ulusal diyalogu öldürdüğünü söylerken, muhalif ortaklarıyla beraber rejimi bitirme sözü verdi.
Mehdi, rejimi “yalancı” olarak nitelendirdi ve “Rejim, ulusal diyalog çağrısında bulundu ama belirlenen sonuçlara uymadı. Sistem başarısızlıklarını sürdürmeye devam ediyor” diye konuştu.
İktidarın politikalarını eleştiren Mehdi, Arap, Afrika, İslam ve uluslararası kuruluşlar arasında dengeli bir dış politika çağrısında bulundu.
Muhalefet partileri, özgür bir şekilde adil seçimler yapılıncaya kadar barışçıl bir kamuoyu hareketi, insan haklarının güvencesi, özgürlüklerin yaygınlaştırılması ve geçici bir ulusal hükümetin kurulması, rejimin kaldırılması da dahil olmak üzere yedi hedef üzerinde anlaşmaya vardı. Ve silahlı hareketlerle tüm dünyada çatışmaların nedenlerini ortadan kaldırmayı, Sudan’daki çeşitlilik yönetiminin temellerini belirlemeyi, tüm ekonomik, politik ve sosyal alanlarda kabul edilmiş alternatif politikalar uygulamayı amaçlayan adil ve kapsamlı bir barış anlaşması imzalamayı kabul etti.
Genel Sekreter Yahya Muhammed El-Hüseyin, “Rejimin politikaları, muhalefeti birlik aşamasına ulaşmaya itti ve muhalefetin uzun süredir görmediği bir birliğin ortaya çıktığını” söyledi. Ülkedeki durumun bozulmasının insanları sistematik olarak anlaşmaya ittiğini, partilerin “demokrasi ve insan hakları” temelinde dünya haklarından yararlanmasını sağladığını belirtti.