Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Suriye’deki OPCW’nin görevi nedir? | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) Suriye’nin Duma kentindeki kimyasal silah saldırılarını incelemek için kurduğu ortak misyon saldırı ile ilgili raporları incelemeye başladı.

OPCW araştırmacıların görevi tam olarak nedir? Ne arıyorlar? İşlerini tam bağımsızlık ile tamamlayabilecekler mi? Başarılarının sonucu ne kadar önemlidir?

OPCW ne zaman kuruldu?

Merkezi Lahey’de olan OPCW, 1997 yılında kitle imha silahları olarak kabul edilen kimyasal silahların kullanımının yasaklanması için kurulan bir örgüttür.

Birleşmiş Milletler (BM) ile OPCW ortaklığıyla oluşturulan bağımsız araştırma komisyonu ise 2014 yılında Suriye’deki savaşta kimyasal silah kullanımıyla ilgili iddiaları incelemek üzere kuruldu.

ABD ve Rusya arasında 2013’te varılan anlaşma uyarınca Suriye, elindeki kimyasal silahları imha etmeye başlamıştı. Örgüt, ‘kimyasal silahları ortadan kaldırmak için yürüttüğü çalışma’ nedeniyle 2013 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü.

2014 yılında Suriye’deki kimyasal silahların imha edildiği açıklandıktan sonra 2017 yılında BM yetkilileri, rejimi, Suriye’nin kuzeybatısında bulunan Han Şeyhun’da sarin gazı kullanmakla suçlamıştı.

OPCW araştırma komisyonu Duma’da

40 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kimyasal saldırıyı incelemek için OPCW araştırma komisyonu üyeleri geçtiğimiz Cumartesi günü Duma’ya ulaştı. Birçok uzman, klor ve sarin gibi diğer sinir gazlarının kullanımı üzerinde durdu.

ABD, Fransa ve İngiltere, geçtiğimiz Cumartesi günü Suriye rejiminin askeri noktalarını vurmadan önce rejimi kimyasal silah kullanmakla suçlamıştı.

Şam rejimi ise herhangi bir kimyasal saldırıyı reddederek, OPCW’ye Duma’da inceleme yapılması için çağrıda bulundu.

Komisyonunun görevi nedir?

Komisyonun öncelikli hedefi kimyasal gazın kullanılıp kullanılmadığını belirlemektir. Saldırından kimin sorumlu olduğunu belirlemek ise OPCW’ye bağlı bir durum değildir.

OPCW, araştırmacıların, bölgeden bulgular toplayarak laboratuvarlarda inceleneceğini, mağdurlar, tanıklar ve sağlık personellerden bilgi topladığını, bunun yanı sıra otopsilere de katılabileceklerini aktardı.

OPCW’nin eski danışmanı Ralf Trapp, “Araştırmacılar, saldırının yerini manipüle edilip edilmediğini ortaya çıkarmak için kanıt arayacaklar. Ortaya çıkarılan diğer bulguların doğruluğunun kanıtlanması için bir yol bulmak zorundalar” dedi.

OPCW ekibinin saha çalışmaları hakkında kısa bir süre içinde rapor vermesi bekleniyor. Fakat nihai raporun ortaya çıkması ise haftalar sürebilir.