Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Suriyeli muhalif gruplardan ‘tampon bölge’ açıklaması | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Rusya ve Türkiye arasında 17 Eylül’de Rusya’nın Soçi kentinde varılan İdlib’e ilişkin anlaşmanın detayları henüz açıklanmadı. Türk diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre Ankara, anlaşmanın uygulanması için çok yönlü çalışmalarını sürdürüyor.

Şarku’l Avsat’a bilgi veren diplomatik kaynaklar, İdlib’deki muhalif grupların önceki gece anlaşma kapsamında rejim güçleriyle aralarındaki temas hattında oluşturulacak 15-20 kilometre derinliğindeki tampon bölgede Rus askeri polislerinin devriye gezmesine itiraz ettiklerini bildirdi. Rusya’nın da bu itirazı anlayışla karşıladığını söyleyen kaynaklar, Ulusal Özgürleştirme Cephesi’nin ise Soçi anlaşmasını memnuniyetle karşıladığını ve anlaşmanın uygulanması için Türkiye ile yardımlaşmaya hazır olduğunu aktardı. Ancak Rusya’ya güvenmediklerine dikkat çekti.

Türkiye tarafından organize edilen ve ılımlı grupların bir araya gelerek oluşturduğu Ulusal Özgürleştirme Cephesi önceki gece Ankara’ya tampon bölgede Rus askeri polislerinin varlığını kabul etmediğini iletti.

Ulusal Özgürleştirme Cephesi Sözcüsü Naci Mustafa, sosyal medya aracılığıyla yayınladığı açıklamada Soçi anlaşmasının tampon bölgede Rus askeri polislerinin devriye gezmesini ön gören maddelerine ilişkin Türk tarafıyla uzun görüşmeler yapıldığını belirtti. Ulusal Özgürleştirme Cephesi’nin Rus askeri polislerinin tampon bölgedeki varlığını kabul etmediğini açıkça ilettiklerini belirten Mustafa, “Bu konuda Türk tarafından garanti aldık” dedi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), muhalif gruplardan Feylak’uş Şam’ın belirlenen tampon bölgeden ağır silahlarını çekmeye başladığını bildirdi. Ulusal Özgürleştirme Cephesi henüz hiçbir grubun tampon bölgeden çekilmediğini belirtirken İdlib’deki etkin muhalif gruplardan Ceyş’ul İzze ise geçen cumartesi günü yayınladığı açıklamada tampon bölgenin sadece muhaliflerin kontrolündeki alanlarda oluşturulmasını ve Rus askeri polislerinin bu bölgede devriye gezmesini reddettiğini ifade etmişti.

İdlib’in kontrolünü diğer gruplarla paylaşan ve bölgenin yüzde 70’ini kontrolü altında tutan Heyetu Tahriru’ş Şam (HTŞ) ise anlaşmaya ilişkin henüz net bir tavır belirlemiş değil.

HTŞ, daha önce yayınladığı açıklamalarda muhalif grupların sahip olduğu silahların anlaşma konusu yapılamayacağı belirterek söz konusu silahların kendileri açısından “kırmızı çizgi” olduğunu bildirmişti.

Şarku’l Avsat’a bilgi veren diplomatik kaynaklar, Türk yetkililerin tampon bölgeden ağır silahların çekilmesi sürecinin zamanında tamamlanması için muhalif gruplarla ve Rus tarafıyla görüşmelerini sürdüreceğini aktardı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Fransa’yı ziyaret etti. Başkent Paris’te önceki gün Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian ile bir araya gelen Çavuşoğlu’nun gündeminde Suriye’deki son gelişmeler, İdlib’e ilişkin Soçi ittifakı ve Türkiye, Fransa, Almanya ve Rusya arasında düzenlenmesi planlanan dörtlü zirve vardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yeni yasama yılı münasebetiyle meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada Türkiye’nin Suriye’de Fırat Nehri’nin doğusu ile Irak’ta Sincar ve Kandil bölgelerini terörden arındırmayı hedeflediğini söyledi.

Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler de ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile bir araya geldi. İkili, Suriye’nin kuzeyindeki Menbiç bölgesinde güvenliğin sağlanması ve iki ülke arasındaki askeri ilişkileri görüştü.

ABD Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Albay Patrick Ryder tarafından yayınlanan açıklamaya göre Güler ve Dunford’ın görüşmesi Polonya’nın başkenti Varşova’da gerçekleşti.