Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Suudi Arabistan ‘2030 Vizyon’u için yatırım fırsatlarını değerlendiriyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın İngiltere ziyareti, Riyad ve Londra arasındaki ticari ve yatırım ortaklık alanlarındaki gelişmeler, Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu ve İngiltere’nin Brexit sonrası hedefleri için her iki ülkeye de konusunda önemli katkı sağladı.

Bu fırsatları vurgulamak için Suudi-İngiliz CEO’lar tarafından, ‘Vizyondan uygulamaya geçiş süreci’ başlığı altında bir forum düzenlendi. Foruma, Suudi Arabistan Enerji, Endüstri ve Maden Kaynakları Bakanı Halid bin Abdulaziz el-Falih, Ekonomi ve Planlama Bakanı Muhammed el-Tuvaicri, İngiltere Başbakanı ve Dışişleri Bakanını Özel Temsilcisi Ken Kosta, İngiliz siyasetçi ve AB’nin eski Ticaret komiseri Lord Peter Mandelson ve İngiltere’ninTicaretten Sorumlu Devlet Bakanı Rona Fairhead katıldı. Oturum, ‘The Sunday Telegraph’ın editörü Allister Heath tarafından yönetildi.

Suudi Bakanlar, Suudi ticaret ve yatırım ortamının, İngiliz ve diğer yatırımcıları daha fazla Riyad’a çekmek için 2030 Vizyon projesinin ilk aşamalarında gerçekleşen reformları anlattı. Bakan ayrıca iki ülkenin kamu ve özel sektör çıkarlarının kesiştiği eğitim, sağlık, altyapı ve enerji dahil olmak çok sayıda yatırıma dikkat çekti.

El-Falih, Riyad ve Londra arasındaki stratejik ortaklıklar sonucunda, İngiltere ile Suudi Arabistan’ı, ABD ve Çin’e kafa tutabilecek üçüncü bir ülke haline getiren 8 stratejik ortaklığa imza attıklarını açıkladı. Suudi ve İngiliz hükümetlerinin her iki ülkede de yatırım fırsatlarına kapı açtığına işaret eden el-Falih, petrol ve gaz sektörünü örnek göstererek, bu sektöre olan talebin düşük karbonlu kaynaklara doğru kaymasına rağmen uzun vadede devam edeceğini belirtti.

Dünyanın düşük karbonlu enerji kaynaklarına doğru eğilim gösterdiğinin altını çizen Enerji Bakanı, enerji talebinin geçmişte benzeri görülmemiş şekilde arttığını belirtti.

Suudi Arabistan’dan teknolojiye yatırım

Paris Konferansının sonuçlarına atıfta bulunan el-Falih, temiz enerji üretmeye, ekonomik büyüme seviyelerini yavaşlatmaya çalışmaya ve diğer ülkelerin ekonomilerinde kazandıkları ivmelere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bunu, ekonomik büyümelerini desteklemek için kömürü kullanan ABD ve Çin’de gördük” ifadelerini kullandı. Suudi Arabistan’ın temiz teknolojiye yatırım yapacağından bahseden Bakan el-Falih, konuyla ilgili olarak dün İngiltere İş, Enerji ve Sanayi Stratejisi Bakanı Greg Clark ile bir mutabakat anlaşması imzaladıklarını kaydetti.

Enerji sektöründeki talebin artmasına değinen el-Falih, Suudi Arabistan’ın yenilenebilir enerjilere, özellikle de güneş enerjisine yönelik yatırımlara yöneleceğini kaydetti. Suudi Arabistan’ın güneş enerjisi bolluğu nedeniyle, İngiltere’nin kullandığı enerjinin yüzde 30’unu oluşturan yenilenebilir enerji kaynaklarındaki başarısını aşabileceğini vurguladı. El-Falih ayrıca, nükleer santrallerin işleyişi ve organizasyonu konusunda İngiltere’nin sahip olduğu kapsamlı bir yatırım fırsatı olan nükleer enerji programına da değindi.

Otomobil üretiminde kayda değer büyüme

Enerjinin yanı sıra, Bakan el-Falih, iki ülke arasındaki ortak bir ilgi alanı olan gelişmiş üretim sektörünün, özellikle son üç yıl içinde otomobil üretimiyle ilgili kayda değer bir büyüme gördüğünü ve petrokimya sektörü açısından önemli büyüme fırsatları sunduğunu söyledi

Ortadoğu’daki ilk tesis Suudi Arabistan’da kurulacak

Diyabet ve kanser gibi hastalıkları gelişmiş tedavi uygulamalarının Suudi Arabistan ve İngiltere arasında bir başka potansiyel işbirliği alanı olduğunu aktaran el-Falih, bu hastalıkların tedavisi için Ortadoğu’daki ilk tesisin Suudi Arabistan’da kurulacağını söyledi. Enerji Bakanı el-Falih “Her iki hükümet tarafından desteklenen İngiliz ve Suudi iş sektörleri arasındaki işbirliği, başarının anahtarıdır” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

“Şeffaf bir yatırım ortamı sağlayacağız”

Forumun bir diğer konuşmacısı olan Ekonomi ve Planlama Bakanı Muhammed el-Tuvaicri ise, Suudi Arabistan iş alanının yaklaşık iki yıldır tanık olduğu özelleştirme çalışmalarına değindi. Bakan, bu özelleştirmelerin taşımacılık, altyapı (limanlar ve havaalanları), sağlık hizmetleri ve eğitim dahil olmak üzere on sektörün tümünde İngiliz şirketleri için yatırım fırsatları oluşturduğunu söyledi. Ekonomi ve Planlama Bakanı, bu yatırım fırsatlarını sunmadan önce Suudi Arabistan’ın düzenleyici yasaların reformu ve geliştirilmesi üzerinde çalıştığını belirtti. El-Tuvaicri 2030 Vizyonu Suudi Arabistan’daki bankacılık sistemi ve yatırımcıların ihtiyaçlarına uygun esnek bir yapıda oluşturulmasında önemli bir faktör olduğunu belirtti. Bakan el-Tuvaicri, 2020 yılında tamamlanacak olan Ulusal Dönüşüm Programı’nın, Suudi Arabistan’ı, prosedürleri kolay, net ve şeffaf, cazip bir yatırım ortamına dönüştürmeyi hedeflediğini sözlerine ekledi.

2030 Vizyon’un uygulanma hızıyla ilgili bir soruya cevaben Ekonomi Bakanı, uygulamanın ilk beş yılının ülkede iş ortamının iyileştirilmesi ve yasaların benimsenmesinin yanı sıra ekonominin çeşitlendirilmesine yönelik 12 program içeren Ulusal Dönüşüm Programı’nın Gelir kaynakları ve devlet gelir ve giderlerinin dengelenmesini hedeflediğini belirtti.

“İki ülke arasındaki ilişki değişti”

İngiltere Başbakanı ve Dışişleri Bakanını Özel Temsilcisi Ken Kosta konuşmasında, Stratejik Ortaklık Konseyi tarafından açıklanan yatırımların yarattığı fırsatlara bakıldığında, yaklaşık 80 milyar doları bulacağının tahmin edildiğine dikkat çekerek, iki ülke arasındaki ilişkinin değiştiğini ifade etti. Her iki tarafın da kamu ve özel sektörde fırsatlar yaratmak zorunda olduğuna dikkat çekti.

“Ortak nokta iki ülkenin ticari çıkarları”

İngiltere’nin Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Rona Fairhead ise, iki ülkenin ticari çıkarların bir ortak noktada buluşmasına dikkat çekerek, Suudi Arabistan 2030 Vizyon projesini uygulamaya koyarken, İngiltere’nin BREXİT sonrası dünyayla olan ticari ilişkilerini güçlendirmeye hazır olduğunu söyledi.

Enerji Bakanı el-Falih BREXİT ile ilgili olarak, Suudi Arabistan’ın, Orta Doğu ve Afrika’da yeni ortaklıklar için İngiltere’ye merkezi bir bağlantı noktası olma imkanı sağlayabileceğini söyledi.