Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Suudi Arabistan: Devletlerin egemenlik haklarını saygı duyulmalı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suudi Arabistan, ‘Afganistan’daki Barış ve İstikrar Üzerine Uluslararası Müslüman Alimler Konferansı’nın Mekke’deki kapanış bildirisini memnuniyetle karşıladı.

Bildiride, devletler, örgütler ve Müslümanların önde gelenlerine, Afganistan’da barış ve güvenliği sağlama konusundaki görevlerini yerine getirme çağrısı yapıldı.

Ülkedeki çatışma hali kınanırken, tüm taraflara Allah’ın emrine uyarak savaşı durdurma, kardeşler arası barış ilan ederek fitne ateşinin söndürülmesi için çağrıda bulunuldu.

Bildiride genel olarak Müslümanlardan, özelde de alimlerden şiddet ve radikalizm savunucularına karşı kararlı duruşlarını sürdürme, dinlerini savunma ve İslam ümmetinin birliğini korumaya devam etmeleri talep edildi.

Ayrıca Afganistan ve Taliban arasındaki çatışmayı sonlandırmanın en iyi yolunun ‘diyalog’ olduğu vurgulandı.

Suudi Arabistan’dan ‘devletlerin içişlerine karışılmamalı’ vurgusu

Öte yandan Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, resmi temaslarda bulunmak üzere geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan’ı ziyaret etmiş; Cidde’deki Selam Sarayı’nda Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz ile bir araya gelmişti.

Suudi Arabistan ve Güney Afrika arasındaki ortak bildiride, gelişen ilişkilerin tüm alanlarda daha geniş ve kapsamlı ufuklara taşınması için ortak çalışmada bulunmanın önemine değinilmiş; başta terör ve aşırılık yanlısı gruplar olmak üzere uluslararası alandaki sorunlarla ortak mücadele etmenin önemi vurgulanmıştı.

Filistin, Yemen, Suriye, Irak ve Lübnan’da terör ve radikalizmle mücadele için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğinin altı çizilmiş;

devletlerin egemenlik haklarına saygı duyulması ve içişlerine karışılmaması gerektiğinin üzerinde durulmuştu.

Bildiride ayrıca genel çerçevede Ortadoğu, özelde ise Körfez ülkelerinde istikrarı sarsmayı amaçlayan herhangi bir eylemin karşısında kararlılıkla durulmasının zorunluluğu da belirtilen hususlar arasında yer almıştı.