Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Suudi Arabistan Şûra Meclisi Başkanı: Bölgesel konuların istismar edilerek ülkemizin hedef alınmasını kabul etmiyoruz | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Abdullah Al Hayda

Şûra Meclisi Başkanı Şeyh Abdullah Al Şeyh, Suudi Arabistan Şûra Meclisi’nin yedinci döneminin üçüncü yılının açılışı münasebetiyle Kral Selman bin Abdulaziz’in yapacağı yıllık konuşma öncesinde Şarku’l Avsat’a röportaj verdi. Al Şeyh, röportajda Krallık içerisindeki bazı sorunlar ve ülkenin maruz kaldığı saldırılara karşı takındığı tavırlara değindi.

Al Şeyh, bazı ülkelerin Suudi Arabistan içişlerine müdahale etmeye çalıştığını ve söz konusu ülkelerin uluslararası yasaları görmezden geldiğini söyledi. Suudi Arabistan’ın bölgesel ve küresel düzeyde güveni ve istikrarı sağlayan ana unsur olmaya devam edeceğini vurguladı.

Şûra Meclisi Başkanı, Suudi vatandaşı Cemal Kaşıkçı cinayetinin siyasi bir sorun haline getirilmesini ve Krallık’a saldırmak için istismar edilmesini ise kabul etmediğini vurguladı. İtibarının, yöntemlerinin ve sabitelerinin zayıflatılmaya çalışılmasın kınadı. Şura Meclisi’nin Suudi Arabistan’ın çeşitli acil durum ve olağanüstü konulardaki pozisyonlarını açıklamak için büyük çaba sarf ettiğini söyleyen Al Şeyh, meclisin gündeminde çeşitli amaçlar için kararlar almak amacıyla birçok konu bulunduğunu kaydetti. Al Şeyh, Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda birçok konu hakkında değerlendirmelerde bulundu:

-Öncelikle yıllık konuşmaya yönelik değerlendirmenizi alabilir miyiz?

Her yıl Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in ülkenin içi ve dış politikasını ortaya koyduğu yıllık konuşmasını dinlemekten mutluluk duyuyoruz. Bu konuşma, ülke liderinin bir sonraki aşama için vizyonlarını da içinde barındırması nedeniyle Şura Konseyi’nin çalışmaları için bir fener işlevi görüyor.

-Şûra Meclisi geçtiğimiz iki yıl içerisinde Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030 programı kapsamındaki dosyaların ne kadarını ele aldı?

Meclis vizyonu, herhangi bir sektörü istisna etmeyen, kapsamlı bir kalkınma ile ele alıyor. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından yönetilen Vizyon 2030 hakkındaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Bu vizyon ve programları, Suudi Arabistan ekonomisinin ihtiyaç duyduğu bir zamanda gerçekleşiyor ve genç vatandaşların isteklerine yanıt veriyor.
Vizyon’un açıklığı, Meclis’in rolünü, hükümet birimlerinin belirli programları takip etmesini ve belirtilen hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığından emin olmayı kolaylaştırıyor. Meclis ayrıca gerektiğinde hükümet performansını ve hizmetlerin yükseltilmesini kolaylaştıran yeni düzenlemeler yürürlüğe koyacak.

– Ülkeyi zayıflatmak ve reform planlarını yok etmek için yıkıcı bir medya savaşı yürütülüyor. Suudi vatandaşı Cemal Kaşıkçı cinayeti faillerinin adalete teslim edilmesi konusundaki şeffaflık ise ortada. Suudi Arabistan Şûra Meclisi Başkanı olarak bu saldırıyı nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce ne kadar etkili?

Bu medya kampanyaları ve ülkeye uygulanan baskılar yeni değil. Oluşumlar büyüyüp etkisi arttıkça saldırılar da çoğalıyor. Bu olayın siyasi bir sorun haline getirilmesini, istismar edilerek Suudi Arabistan’a saldırı için kullanılmasını, itibarının, bilinen yöntem ve sabitelerinin zayıflatılmaya çalışılmasını kesin bir şekilde reddediyoruz.
Suudi Arabistan, bölgesel ve küresel düzeyde güven ve istikrarı sağlayan ana unsur olmaya devam edecek. Krallık istikrar ve güvenliğini sarsmak isteyen herkese kararlı bir şekilde karşı durmayı sürdürecek. Meclis, daha önce de bu saldırıyı kınayarak herkesi karşı durmaya çağırdı.

-Uluslararası hükümetlerden bazıları doğrudan ya da dolaylı olarak Suudi Arabistan’ın iç meselelerine müdahalede bulundu. Sizce bunun nedeni nedir?

Bir hükümetin başka bir hükümete müdahale etmeye çalışmasının nedenlerini araştırmak önemli olmayabilir. Bazı hükümetler, uluslararası ilişkilerin doğasını görmezden gelebilir. Bu yüzden bazı ülkeler, devletleri içişlerinin ve sistemlerinin bağımsızlığını vurgulayan uluslararası yasaları göz ardı ederek çıkarlarına ve isteklerine hizmet eden hedef ve emellere ulaşmak için bazı meseleleri kışkırtmaya çalışıyor.

-Suudi Arabistan’ın Katar’a uyguladığı boykot ikinci yılına girdi. Doha bugün Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) başarısızlığını sorguluyor. Katar, bölgeye zarar vermek ve Körfez’deki istikrarı bozmak için Konsey’i parçalara mı ayırmaya çalışıyor?

KİK, bir devletin pozisyonu nedeniyle zarar görecek bir kurum değil. Başarıları inkar edilemez. Suudi Arabistan bu tür girişimlere karşı durarak KİK’in birliğini korumaya çalıştı. Hiç kimse bu birliği bozamaz.

-Bazı ülke yetkililerini ve hükümetleri sıklıkla Yemen’de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu’nun (Arap Koalisyonu) Suudi Arabistan’ı ve halkını etkilediğini söylüyor. Buna cevabınız nedir?

Bizim gözlemlediğimiz etki, bu ittifakın Arap milletine savunmadaki gücünü geri getirdiğidir. Krallık’ın ve Arap Koalisyonu’nun oynadığı rolü sorgulama girişimleri, kardeş Yemen topraklarında elde edilen başarılarla cevaplanıyor.

-Meclis, Suudi Arabistan’ın dost ülkelerdeki 100’den fazla parlamento ile uluslararası birliğe bağlanıyor. Meclis, ülke hakkındaki gerçekleri aktarmak için komiteler aracılığıyla ilişkilerine nasıl yatırım yapıyor?

Şûra Konseyi, çeşitli acil durum veya olağanüstü konularda Suudi pozisyonlarını açıklamak için büyük çaba sarf etti. Şûra Meclisi’nin gündeminde kararların alınabilmesi için birçok başlık bulunuyor.

-Suudi Arabistan, Ortadoğu’da olduğu kadar İslam ülkelerinde entelektüel ve gelişimsel harekete öncülük ediyor. Devletin çeşitli sektörlerinde de çeşitli modernize etme çalışmalarında bulunuyor. Meclis, bunların gerçekleşmesi için ne gibi katkılar sağlıyor?

Şûra Meclisi, kendi sisteminde belirli özelliklere ve yetkilere sahip olan devlet kurumlarından biridir. Bu nedenle Meclis, devletin vizyonları ve uygulamasını takip etmek ve yetkinlik alanında karşılaşılabilecek her türlü zorluğun üstesinden gelmek için düzenleyici ve yasal araçlarla çalışıyor. Aynı zamanda devletin iç ve dış politikalarının oluşturulmasına da katkıda bulunuyor.

-Gençlerin Meclis içerisinde ‘kota’ oluşturulması yönünde bir talebi var. Bu gerçekleştirilebilir mi?

Meclis içerisinde bir yaş grubuna kota tahsis etmenin pratik bir uygulama olduğunu düşünmüyorum. Meclis’te yaş, bilgi ve iş çeşitliliği var. Bununla birlikte meclisteki gençlerin sayısı idarecilerin sayısıyla orantılıdır. Muhteşem işler başarıyorlar.

Şura Konseyi’nde bakanları açık bir tartışma düzenlemek için davet etme yetkiniz var ancak bu son dönemde sınırlı kaldı. Buna yönelik itiraz mı var?

Bu konuda Suudi Arabistan Kralı’ndan büyük destek alıyoruz. Ancak bakanlar meclis komitelerindeki tartışmalara da katılıyor.

-Kadınların Şûra Meclisi’ne girişinin 5 yıl sonrasında üyelerin yüzde 20’sini oluşturdukları göz önünde bulundurulduğunda bu tecrübeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Geçtiğimiz dönemde bakanlık, akademik ve sosyal çalışma seviyesinde görev alan seçkin birçok kadın üyemiz var. Onların yüksek ulusal anlayışından yararlanıyor ve başarılar diliyoruz.

-Kral Selman, sık sık “Kapılarımız ve telefonlarımız tüm vatandaşlarımıza açıktır” diyor. Bakanların vatandaşların taleplerini göz ardı edip etmediğini denetliyor musunuz?

Şûra Meclisi kişileri değil, kurumların performanslarını denetler. Şûra çalışmalarının özelliği kamu yararını hedeflemesi ve kişisel eylemlere bağlı olmamasıdır. Bu nedenle Meclis, düzgün ve net bir hedefle karakterize edilen devlet kurumlarının yıllık performans raporlarını ele alır.