Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in, Suudi Arabistan’ı hedef alan açıklamaları, geniş çaplı tepkilere neden olurken, Suudi Arabistan yönetimi, Almanya’nın Riyad Büyükelçisini bilgi almak üzere çağırdı. Dışişleri Bakanlığı ise Gabriel’in açıklamalarının hatalı malumatlara dayandığını ve ülkedeki istikrara hizmet etmediğini bildirdi.
Dünya’da önde gelen haber ajansları ve televizyonları, Suudi Arabistan yönetiminin, Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel’in açıklamasına gösterdiği tepkiye geniş yer verdi.
Almanya siyaseti yakından takip eden analistler, Gabriel’in, Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in partisinden olmaması nedeniyle, müfret açıklamalar yaptığını ifade ederek, Gabriel’in daha önce de benzer açıklamalar yaptığına işaret etti. Angela Merkel ise çeşitli açıklamalarında, Almanya ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin önemine dikkat çekerek, bu ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapmıştı.
Almanya Şansölyesi Angela Merkel, bölgesel ve küresel meselelere daha ılımlı yaklaşan muhafazakar bir parti Toplumsal Demokratik Parti’nin (SPD) Başkanlığı’nı yürütürken, Dışişleri Bakanı Gabriel ise Dışişleri Bakanlığı görevini yürütmesine rağmen başka bir partinin üyesi. Analistler, Dışişleri Bakanı’nın tavrının tek başına Almanya’nın dış siyasetini belirlemeye yetmediğini ve son sözün Merkel’e ait olduğu vurguluyor.
Olay, medyada geniş yer buldu
Öte yandan, Alman medyası da, Gabriel’in açıklaması ve Suudi Arabistan’ın tepkisine geniş yer verirken, Lübnan’ın istifa eden Başbakanı Sad el-Hariri’nin Suudi Arabistan’dan ayrılması ile söz konusu açıklamayla bağlantı kurdu. Alman haber kanalı Deutshe Welle (DW), konuya ilişkin haberinde, “Hariri, Suudi Arabistan’daki durumuna dair çeşitli kehanetler dillendirilirken, Paris’e gitti. Hariri’nin istifasında etkisi olan dış güçlerin elleri, Almanya-Suudi Arabistan ilişkilerine de uzandı” ifadeleriyle verdi.
Alman Dışişleri Bakanı Gabriel’in, Suudi Arabistan’a dair yaptığı açıklamanın, Suudi Arabistan’da sert bir tepkiyle karşılandığına dikkat çekilen haberde, açıklamaya kızan Suudi Arabistan yönetiminin, Almanya Büyükelçisini çağırdığı ve konuya ilişkin resmi açıklama yayınladığı bilgisi verildi. Haberde, ayrıca, Hariri’nin, Gabriel’i eleştirdiği açıklamasına da yer verildi.
Sad el-Hariri’nin, Suudi Arabistan’ı terk ederek, Paris’e gitmesi de ajanslarda geniş yer bulurken, Hariri’nin havaalanına gidişi canlı olarak nakledildi.
Reuters ve AFP gibi dünya ajanslarının yanı sıra, BBC ve CNN gibi dünya televizyonları, yayınladıkları haberlerde, Suudi Arabistan’ın, Hariri’nin istifasının ilk gününden beri doğru açıklamalar yaptığına ve Suudi Arabistan’a karşı, konuyla alakalı olarak yürütülen kampanyanın, siyasi amaçlara hizmet ettiğini vurgu yaptı.