Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Suudi Arabistan’da 2030 yılına kadar 606 bin istihdam sağlayacak | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Riyad: Fethurrahman Yusuf

İnsan kaynakları ve danışmanlık şirketi olan Korn Ferry’den Suudi Arabistan ekonomisine 206 milyar dolar ek getiri sağlayacak proje geliştirdi. Şirket, ‘Suudi Arabistan’da İş geleceği’ başlıklı projesiyle Suudi Arabistan’ın ulusal yetenek ve becerilerine yatırım yaparak 606 bin kişilik iş imkanı sağlayacak.

Riyad’da düzenlenen bir seminerde açıklanan çalışma sonuçları, Suudi Arabistan’ın 2030 yılı hedeflerine ulaşacağını bir kez daha kanıtlandı. Bu sonuçlar, Riyad’ın ekonomik çeşitlilik ve dijital dönüşüm ile ilgili geleceğin iş gücünü planlayarak bir strateji geliştirdiği ve diğer küresel ekonomilere kıyasla daha iyi bir konumda olduğuna dikkat çekti.

606 bin iş imkanı, 206 milyar dolar katkı

Ekonomist Jonathan Holmes, Suudi Arabistan’da yetenek ve beceri yatırımlarıyla 606 bin iş imkanı sağlamasının, ülke ekonomisine 206 milyar dolar katkı sağlayacağını vurguladı. Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyon’u çerçevesinde ‘Dijital Dönüşüm Birimi’ kurduğuna ve ekonomiyi 2025 yılına kadar 200 bin istihdam sağlayacak şekilde yapılandırıldığını belirten Holmes, tüm bu girişimlerin, toplumların geleceğinde önemli rol oynayacak olan ileri teknoloji, yapay zeka ve endüstriyel otomasyonla doğrudan alakalı olduğuna dikkati çekti.

Suudi Arabistan ve BAE’den yeni strateji

Holmes’a göre, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), uzun vadeli ekonomik çeşitliliğin ve sektörel kalkınma stratejisinin gereksinimlerini karşılamak, gelecekteki işgücünü yaratmak için ileri düzeyde olasılıkların önceden hesaplandığı bir strateji geliştirdiler. Bu strateji, iki ülkeyi de diğer küresel ekonomilere kıyasla daha ayrıcalıklı bir konuma getirerek daha az kayıp veren bir ekonomi fırsatı yakalamalarını sağlıyor.
Şirketlerin ‘uygun yeteneği’ yakalama rekabetinde olduğunu belirten Holmes, “Yetenekler günden güne daha da azalıyor. Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler ve şirketler, bu yetenekleri bulmakta giderek zorlanıyorlar” ifadelerini kullandı.

Genç yeteneklere yatırım

Korn Ferry Hay Grup Dubai Direktörü George Karam, Şarku’l-Avsat’a yaptığı değerlendirmede, “Suudi Arabistan, ‘2030 Vizyonu’ çerçevesinde ‘Dijital Dönüşüm’ programının yanı sıra özel ve kamu iş imkanlarını yönlendiren bir trend yakaladı. Uzun süreli ekonomik ve sosyal kalkınma planlarının bir parçası olarak, olasılıkları hesaplayarak önlemler alıyor ve genç yeteneklere yatırım yapmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

Suudi Arabistan’ın yükseköğretim ve yeni insan kaynakları alanlarında benimsediği stratejiye işaret eden Karam, “Devlet, gelecekteki iş imkanlarını planlarken aynı zamanda ileri becerilerin geliştirilmesini teşvik etmek amacıyla özel sektörle yeni bir ortaklık başlattı” dedi.

İstihdamın geleceğinin, insan gücü ve teknoloji arasındaki etkili ortaklığa dayanacağına dikkati çeken Karam, firmaların ihtiyaç duyduğu becerilere sahip nitelikli insan gücüne yönelik talebin, teknolojik kontrolden ziyade yaş konusunda olacağının altını çizdi.

Eğitimli- eğitimsiz yetenekli gençler iş dünyasına kazandırılacak

Öte yandan Eş-Şuruk Ekonomi Araştırmaları Merkezi Başkanı Dr. Abdurrahman Bağşin, Şarku’l-Avsat’a verdiği demeçte, “Suudi Arabistan devlet girişimlerinin yanı sıra hükümetin halihazırda gerçekleştirmekte olduğu girişimler ve programlar, akademik eğitim alsın almasın çok sayıda yetenekli gencin küçük ve büyük ölçekli işletmelerle iş dünyasına girmelerini sağlayacak. Bu çalışma sonuçları, gayrisafi yurt içi hasılayı (GSYİH) ve iş olanaklarını en üst düzeye çıkarırken, ekonomiye 206 milyarı dolarlık ek getiri sağlayacak. Suudi Arabistan’ın planları ve inisiyatifleri, ulusal ekonomik kalkınma stratejilerine ek olarak bireysel şirketlerin büyümesi konusunda da önemli ölçüde teşvik sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Gelecekteki üç sektörde yetenek krizi yaşanacak

‘İstihdamın Geleceği: Gelecekteki Yetenek Krizi’ başlıklı bir başka çalışma ise, ‘ABD, Japonya, Fransa, Almanya ve Avustralya’nın, 2020’ye kadar kaybedilen 1.876 trilyon dolarlık ekonomik fırsatlar sebebiyle, yakın vadede en büyük tehditle karşı karşıya olduklarını ortaya koydu.

2020, 2025 ve 2030 olarak belirlenen üç zaman diliminde 20 büyük ekonominin geleceğinde yeteneklere olan arz ve talep arasında bir uçurum olacağını öngören çalışma, bu arz ve talebin özellikle mali ve ticari hizmetler, teknoloji, bilgi, iletişim ve üretim dahil olmak üzere üç sektörde yaşanacağına dikkat çekti.

8,5 trilyon dolarlık ekonomik fırsat

Çalışma, gerekli becerilere sahip 85 milyondan fazla kalifiye insana ihtiyaç duyulacağının tahmin edildiğini, yetenek eksikliği nedeniyle küresel düzeyde henüz yakalanmamış ekonomik fırsatların 8,5 trilyon doları aşacağına işaret etti.