Suudi Arabistan Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Başkanı Dr. Halid el-Muhaysin yaptığı açıklamada, komisyonun, yürüttüğü soruşturma kapsamında görüşme listesini genişlettiğini ve bu yıl sonuna kadar 8 binin üzerinde görüşme yapmasının beklendiğini belirtti. El-Muhaysin bu genişletme ile savcılığa gönderilen dosya sayısının yüzde 59, komisyona gönderilen vaka sayısının ise yüzde 100 oranında arttığını söyledi.
El-Muhaysin, dün Riyad’da düzenlenen ‘Yargı kurumlarında dürüstlük’ başlıklı altıncısı düzenlenen yıllık forumda Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı konuşmada, komisyonun, gizlilik, sahtekârlık, görevi kötüye kullanma ve kamu fonlarının boşa harcanması durumlarını tespit etmek için e-devlet sistemini geliştirmek gerektiğini belirtti. E-Devlet sistemi için de Maliye Bakanlığı ile ortak çalıştığını ve özel olarak tasarlanmış 20 göstergenin geliştirilmesi için iki kurum arasında koordinasyon sağlandığını ifade etti.
El-Muhaysin, komisyonun Kral Abdulaziz tarafından kurulmasından bu yana adalete ulaşmak ve yolsuzlukla mücadele etmek için yasa ve yönetmelikleri benimsetmek ve buna sebep olan tüm yolları kapatmak için çalıştığının altını çizdi.
Kral Abdulaziz bin Selman’ın yönetimi devraldığında yaptığı konuşmada, yolsuzluk ve ülkeye zarar verenlerle mücadele edeceğini söylediğini hatırlatan el-Muhaysin, bunu Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a komisyonu oluşturması emriyle adil bir iktidar olarak yerine getirdiğini vurguladı.
Suudi Arabistan Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Başkanı, forumun dürüstlüğe teşviki alanında tecrübe ve deneyimler edinmeyi amaçladığını ve ceza hukuku kurumlarındaki uygulamalarda dürüstlüğün önemini vurguladığını söyledi.
Riyad valisi Prens Faysal Bin Bender ‘Yargı kurumlarında dürüstlük’ başlıklı forumda, Suudi Arabistan’ın, ‘2030 Vizyonu’ ile şeffaf olduğunu ve ülkenin kapsamlı bir kalkınmaya doğru attığı adımların temel taşlarından biri olarak yolsuzlukla mücadeleye giriştiğini söyledi.
Bender, Kral Selman’ın, yolsuzluk yapan kim olursa olsun, yolsuzlukla mücadele edileceğini söylediğini belirterek, kimseye iltimas geçilmediğini ve kimseye dokunulmazlık sağlanmadığının altını çizdi.
Riyad Valisi, yargı kurumlarının yolsuzlukla mücadele yönergelerinin uygulanması yoluyla, toplumun değerlerini ve birliğini korumanın yanı sıra yolsuzlukla mücadelede, haksız kazanç sağlayanların elinden bu malların geri alınması konusunda merkezi bir role sahip olduğunu vurguladı.
Dünya İslam Birliği (Rabıta) Genel Sekreteri Dr. Muhammed el-İsa forumda yaptığı konuşmada, “Yolsuzluk kelimesinin dinde ahlaksızlık gibi pek çok anlamı vardır. Metinlerde kapalı ve çarpıtılmış kavramlarının yanı sıra radikalizmi ve fikri bozulmayı temsil eder. Yolsuzluk ahlaki sapmadır. Adaletsizliktir” ifadelerini kullandı. Yolsuzluğun idare ve mali durumu etkilediğini belirten el-İsa, birçok idari yolsuzluğun ardından mali yolsuzlukların geldiğini belirtti.
Yolsuzluğun, kalkınmanın önünde bir kara delik olduğunu söyleyen Rabıta Genel Sekreteri, devletin yolsuzlukla uluslararası ölçeklere göre savaştığını ifade etti. El-İsa, Yolsuzlukla mücadelenin, prosedürleri kolaylaştırdığını, bürokrasiyi ortadan kaldırdığını ve şeffaflığı artırdığını belirtti.
El-İsa konuşmasında ‘Birleşik yolsuzluk’ tanımını kullanarak, yolsuzluğun pek çok isim altında kapalı olarak sürdürüldüğünü ve bunların en tehlikelisinin kara para aklama olduğunu söyledi.
Yolsuzluğun sebeplerine de değinen el-İsa, bunlara bazı bürokratik uygulamaların yanı sıra sürekli değerlendirme ve modernizasyon ile giderilebilen sistemik ve usul boşluklarının sebep olduğunu söyledi.
Sistemdeki karışıklık ve boşluklarında yolsuzluğa kapı açtığını söyleyen el-İsa, yolsuzlukla mücadelenin sıkı bir şekilde yapılması, sistemdeki uygulamaların yanı sıra bazı yürütme usullerinin şeffaflaştırılması ve şikâyetlerin yok sayılmamasının bu konudaki en belirgin adımlar olacağının altını çizdi. Her şikayetin dikkate alınarak incelenmesi gerektiğini vurgulayan el-İsa, idarecilerin görevliler noktasındaki yumuşaklığının finansal yolsuzluğa yol açtığını belirtti.
Yolsuzluğun sebepleri arasında zayıflık, iç prosedürlerde ve idari sistemin iç politikasında şeffaflığın olmaması ve konunun resmi görevlinin takdirine bağlı olmasından kaynakladığını belirten el-İsa, işin doğası gereği esnek takdir gücü sonucu bazı sistemsel zayıflıkların ortay çıktığını söyledi. Bunun kültürel ve eğitim boyutunda değerlendiren el-İsa, kültüre bağlı olarak ahlaki ve maddi kanaatten kaynaklanan yolsuzluğun yaşanmadığı, medeniyet ve zihin yapısı olarak ahlakın temel alındığı ülkeler olduğunu söyleyerek, dini noktada bu konudaki sorumluluğun çok daha fazla olduğunu vurguladı.
En kötüsünün dini bir sistem içerisinde hangi konumda olursa olsun yolsuzluğun yaşanmasının olduğuna dikkati çeken el-İsa, alınan bu eğitimle nasıl yolsuzluk yapılabildiğinin anlaşılmaz şizofrenik bir durum olduğunu söyledi. Daha önce bahsettiği birleşik yolsuzluğun olması halinde durumun daha da kötü olabileceğini söyleyen el-İsa, ancak her şeyin hesaba katılması gerektiğinin ifade ederek, herkesin hata yapabileceğini, hüsn-ü zan ve güvenin asıl olduğunu söyledi.
Bir yolsuzluk sınıflandırmasının oluşturulmasını isteyen el-İsa, hırsızlık, zimmete para geçirme, idari konumu kötüye kullanma gibi olguların tüm yönleriyle yolsuzluğun yönlendirilmesine yardımcı olduğunu söyledi. El-İsa, yolsuzluk olgusunun dönüşümü ve çeşitliliği nedeniyle daha fazla araştırma, soruşturma ve karşılaştırma gerektiren bu işin gelecek için çok yararlı olduğunu belirtti.
Rabıta Genel Sekreteri Dr. Muhammed el-İsa, “Yalnızca somut kanıtlarıyla birlikte yolsuzlukla ilgili gerçekleri konuşmak yargı alanına girmektir. Suudi yargı kurumları, yolsuzlukla mücadelede büyük ve ciddi bir rol oynamaktadır. Suudi Arabistan, Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü’nde, yolsuzlukla mücadeleye önemli bir katkıda bulunuyor” ifadelerini kullandı.
Forumda Suudi Arabistan Adalet Bakanı Şeyh Dr. Velid el-Samaani adına konuşan Adalet Bakanlığı Müsteşarı Hakim Abdulaziz el-Nasır ise, Suudi Arabistan’ın devletin ve ana omurgasının en önemli direklerinden biri olarak yargı sistemi ve bağımsızlığına önem verdiğini söyledi. El-Nasır, Kral Selman’ın emri ile Veliaht Prens tarafından kurulan komisyonun, insani kadrolardaki direklerin desteklenmesinin yanı sıra sistemlerin yenilenmesini ve geliştirilmesi görevini yüce bir adaletle başardığını belirtti.
Suudi yönetmeliklerinin, yargı bağımsızlığının sağlanması ve bütünlüğün korunmasını açık bir şekilde vurguladığına dikkat çeken el-Nasır, hükümetin temel yasasının yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı olduğunu açıkça teyit ettiğini belirtti.
Forumda, Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu ile Kral Abdulaziz Bilim ve Teknoloji Merkezi (KACST) arasında bir dizi araştırma projesinin uygulanmasını takiben bir anlaşma imzalandı. Yine bütünlüğün korunması ve yolsuzlukla mücadele alanında Riyad Odası ile bir başka anlaşma da imzalandı.
Peygamberin yolsuzlukla mücadele anlayışını benimseyen Suudi Arabistan yöneticilerin, yolsuzlukla mücadelede üst rütbelerden başlayarak gösterdiği çabaları, dahili ve harici olarak ilham verici olumlu bir görüntüyü yansıtıyor.
Suudi yönetiminin ilkesi, Allah’ın hükmünün uygulanması konusunda hiçbir şekilde taviz göstermeyen Allah’ın Resulüdür. Öyle ki Peygamberimiz, “Muhammed’in kızı Fâtıma hırsızlık yapsaydı, elbette onun da elini keserdim” buyurmuştur. Bu hadis, hırsızlık ve yolsuzlukta kimseye iltimas yapılmayacağının delilidir.