Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Suudi Arabistan’ın Güneş Enerjisi Planı emsallerinden 100 kat daha büyük | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, New York’ta bir araya geldiği Softbank’ ile ‘2030 Güneş Enerjisi Planı’nı hayata geçirmek üzere bir mutabakat zaptı imzaladı. Suudi Arabistan’ın önümüzdeki yıllarda ülke içinde ve çevresinde yeni kuşaklar için dünya temiz enerji üretiminin geleceğine hâkim olması bekleniyor.

Suudi Arabistan proje ile 2030 yılına kadar 200 gigawatt üretim kapasitesine ulaşacak. Bu kapasite, bugün dünyadaki en büyük güneş enerjisi üretimi projesinden 100 kat daha büyük.

Bloomberg haber ajansı, Suudi Arabistan’ın güneş enerjisi planının üretim hacmiyle halihazırda dünya çapında gerçekleştirilen en büyük projelerden üretilen enerji miktarı arasında hızlı bir karşılaştırma yaptı. Bugün için Avustralya ve Yunanistan’daki güneş enerjisi üretim projelerinin dünyanın en büyüğü olarak kabul edildiği tespit edildi. Bu iki büyük proje kapsamında bugün yalnızca 2 gigawatt bir enerji üretiliyor.

Karşılaştırma sonucunda Suudi Arabistan’ın 200 gigawatt üretim hedefinin bugünkü rakamın 100 katı büyüklüğünde olduğu sonucuna varıldı.

Suudi Arabistan’ın güneş enerjisi planı ile üretim hacminin geçen yıl dünyada üretilen güneş enerjisinden üç kat fazla olması bekleniyor.
Güneş Enerjisi Planı’nın Suudi Arabistan’ın elektrik üretimini de 3 katına çıkarması bekleniyor.

‘Devasa Vizyon’

SoftBank’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Masayoshi Son, yaptığı açıklamada, “Suudi Arabistan’ın güneşinin parlaklığı mükemmel. Projeye tahsis edilen alan da harika. Müthiş mühendislere, büyük emeklere ve en önemlisi devasa bir vizyona sahip” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan Güneş Enerjisi Planı, güneş enerjisinin fiyatını, dünya çapında bu tür enerji için en düşük fiyat olan kilowatt-saat başına 1,5 sente indirirken geleneksel enerji üretim maliyetlerinde 40 milyar dolarlık bir tasarruf sağlayacak.

Güneş enerjisi üretimi maliyetlerdeki bu düşük fiyat, güneş enerjisi üretiminde kullanılan başta yüksek saflıkta silika, bakır ve plastik üretim maddeleri olmak üzere hammaddelerin Suudi Arabistan topraklarında olmasından kaynaklanıyor.

Söz konusu üretim planı ile birlikte onlarca iş alanının oluşturulması da bekleniyor. Softbank’ın tahminine göre 100 bin kişiye iş imkanı sağlanacak.

Plan için mayıs ayında başlayacak araştırma çalışmalarının tamamlanmasının hemen ardından projenin bu yıl içinde bitirilmesi ve 2019 yılında üretime başlaması bekleniyor.