Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan devlet bütçesinin performansına ilişkin üç aylık rapor, 2018’in ilk çeyreğinde petrol dışı gelirlerin geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 63 oranında arttığını gösterdi. Bu durum, Suudi Arabistan’ın ekonomik reformlarını gerçeğe dönüştürme konusundaki gücünü doğrulayan yeni bir gösterge olarak kabul edildi.
Maliye Bakanı Muhammed el-Jadaan, 2018 mali yılının ilk çeyreğine ait devlet bütçesi performansına ilişkin raporu açıklayarak, “Bu rakamlar, Kral Selman hükümetinin Finansal Denge Programı’nda planlandığı gibi mali inisiyatiflerinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini teyit etti” diye konuştu.
Rapora göre 2018’in ilk çeyreğinde kaydedilen toplam gelir, 2017 yılının aynı çeyreğine göre yüzde 15 artışla 166,2 milyar riyale (44,32 milyar dolar) yükseldi.
Petrol dışı gelir ilk çeyrekte 52,3 milyar riyale (13.9 milyar dolara) ulaşırken, önceki döneme göre yüzde 63 artış göstererek orta vadeli mali planların başarısını ortaya koydu.
Bakan, 2018’in ilk çeyreğinde petrol gelirlerinin de 2017 yılının aynı dönemine göre yüzde 2’lik bir artışla 113,9 milyar riyal (30.3 milyar dolar) olduğunu belirtti.
Bu yılın ilk çeyreğinde bütçe açığının yaklaşık 34,3 milyar riyal (9,1 milyar dolar) olduğunu kaydeden el-Jadaan, bu rakamın beklenen yıllık bütçe açığının yaklaşık yüzde 18’i olduğunu söyledi.
Maliye Bakanı, raporun ortaya koyduğu mali rakamların petrol dışı gelirlerde büyüme oranının sağlanması, hükümet harcamalarının dengeli bir şekilde sürdürülmesi ve verimliliğin artırılması açısından, 2023 yılına kadar Orta Vadeli Finansal Denge Programı’nın hedeflerine yönelik finansal sürdürülebilirlikteki ilerlemeyi yansıttığını da sözlerine ekledi.