Cibuti Savunma Bakanı Ali Hasan Behdun, Suudi Arabistan’ın ülkelerinde askeri üs kurmasından gayet memnun olduklarını söyledi. İki ülke arasındaki ilişkilerinin askeri üsle sınırlı olmayıp tarihi, kültürel ve ideolojik bağlara sahip olduklarını vurguladı.
Bakan, taraflar arasındaki askeri anlaşmanın çok yönlü olduğunu söyledi. Behdun, iki ülke arasındaki gelişmeleri ve askeri işbirliğini incelemek üzere birkaç ayda bir toplanan bir ortak askeri komisyon da dâhil olmak üzere Cibuti’nin askeri gücünü desteklemeye ve güçlendirmeye yönelik de ortaklıklar olduğunu kaydetti.
Behdun, Şark’ul Avsat ile yaptığı röportajda Suudi uzmanların iki ülke arasındaki askeri işbirliğini değerlendirmek için Cibuti’ye geldiklerini ayrıca Cibutili stajyerler ve öğrencilerin Suudi Arabistan’daki askeri fakültelerde eğitim gördüklerini belirtti
.
Bakan ayrıca ülkesinin Yemenli balıkçıları tutuklamadığını, Cibuti hükümetinin insan kaçakçılığıyla mücadelesinin sürdüğüne dikkat çekti.
– Suudi Arabistan ve Cibuti arasındaki askeri iş birliği hakkında bize biraz bilgi verir misiniz?
Suudi Arabistan ile aramızda tarihi, kültürel ve ideolojik temelli ilişkiler var. Biz aynı değerlerde birleşen tek bir milletiz. Aynı sorunlara ve meselelere sahip olduğumuz için ilişkimiz çok daha büyük. Şu an bölgedeki jeopolitik değişimlerin yeni bir evresindeyiz. Cibuti, 40 yıl önce bağımsızlığına kavuştuğunda dünyada iki grup arasında süren bir savaş vardı. Bugün başka şekilde, bir başka savaş daha var. Bu nedenle devletin rolü ihtiyaç odaklı gelişen askeri tarafa göre şekillenmiyor. Cibuti, dünyadaki koşullar, değişiklikler, ihtiyaçlar ve gelişmelere ayak uyduruyor, buna göre hareket ediyor. Ülkeler arasında koordine edilen ve dünyadaki gelişmelere uyumlu olan Askeri İslam İttifakı’nın da kurulma sebebi bu.
– Cibuti’de Suudi Arabistan’ın askeri üs kurması konusundaki düşünceleriniz nelerdir?
Bildiğiniz gibi taraflar arasında işbirliğine dönük bir askeri bir anlaşma var. Anlaşma çok yönlü. İki ülke arasındaki gelişmeleri ve askeri işbirliğini incelemek üzere birkaç ayda bir toplanan ortak askeri bir komisyon mevcut. Bu, Cibuti’nin askeri gücünü desteklemeyi ve güçlendirmeyi hedefleyen bir askeri işbirliği. Askeri üs de taraflar arasında ortak tatbikatların gerçekleşmesi için yürütülen askeri işbirliğinin bir parçası olarak kuruldu. Kapsamlı işbirliğinin parçası olan bu durumdan memnunuz. Ayrıca iki ülke arasındaki ilişkiler askeri üs ile sınırlı değil, çok daha büyük.
– Suudi Arabistan’ın kurduğu askeri üs deniz yoluyla yapılan kaçakçılıkla mücadele etmek için de kullanılacak mı?
Askeri üs bu konuda çözüm olmayacak. Askeri üssün faaliyet göstereceği alanlarda sınırlamalar var. Kendi sorunları çerçevesinde yetkilere sahip. Bu nedenle askeri işbirliği belirli bir alanda ve rolde değil, iki ülke arasında kapsamlı stratejik bir işbirliği olarak görülmeli. Bu işbirliği bölgenin genel stratejik çıkarlarına hizmet eder.
-Cibuti karasularını çatışmaların yaşandığı ülkelere yapılan silah kaçakçılığına karşı nasıl koruma altına alıyor?
Cibuti civarındaki ülkelerden yapılan göçlerin temel nedenlerinden biri bu ülkelerin ekonomik durumu. Ek olarak bu ülkelerde devam eden güvenlik ve sosyal sorunlar da var. Bu faktörler göçlerin ana nedeni ve doğrudan komşu ülkeleri de etkiliyor. Bu sorunlarla karşı karşıya olan ülkelerdeki gelişmelerin, göçlerin durdurulması ve azaltılmasının temel taşı olacağına inanıyoruz. Suudi Arabistan ve Cibuti liderleri, birlikte çalışarak bölgede güvenlik ve istikrar sağlanması yolunda ortak bir vizyon paylaşıyorlar. Bölgedeki uyuşturucu kaçakçılığı, insan ticareti ve terör tehditlerinin hepsi birbirlerini tamamlayan tehlikeler konumunda. Cibuti hükümeti bölgedeki güvenlik ve istikrarın ülke geneline yansımasından dolayı mevcut sorunları azaltmak için çalışıyor. En başta da ülkeye yapılan göçleri sınırlandırmanın önemli olduğunu düşünüyor ve bu konuda çalışıyoruz.
– Yemen ile Cibuti arasında koordinasyon yürütülüyor mu? Babül Mendep Boğazı üzerinden yapılan silah kaçakçılığını önlemek için istihbarat sağlanıyor mu?
Cibuti, Arap Birliği üyesi olan, katkıda bulunmayı önemseyen, birçok tarafla koordinasyon ve anlaşma sağlamak için çabalayan bir ülkedir. Ayrıca, bölge ülkelerden özellikle de Yemen’den birçok mülteciye kapılarını açan ülke konumundadır. Cibuti sınır karasularındaki balıkçılar Yemen sahillerine sadece 30 km uzaklıktadır.
– Daha önce Cibuti sınırında Yemenli balıkçılar yakalandı mı?
Daha önce hiçbir Yemenli balıkçı gözaltına alınmadı. Bölgede insan ticareti yapanlar var ve hükümetin hedefinde de bu kaçakçılar yer alıyor. Ancak teknelerin avlanmak için mi yoksa insan kaçakçılığı yapmak için mi suya açıldıklarını ayırt etmek zor. Bu konuda sahil güvenlik görevlilerine lojistik destek sağlayan Suudi Arabistan’a teşekkürü borç biliriz.
– Sıkılaştırılan yasalar çerçevesinde insan ticaretinde bir azalma olduğu gözlemlendi mi?
İnsan kaçakçılığı sorunu sadece Kızıldeniz’de değil, Akdeniz’de de derin bir yara. Ancak tahminimizce bu sorunlar ancak ilerleyen zamanlarda çözüme kavuşabilir.
– Cibuti radikallerden ve terör eylemlerinden dolayı sıkıntı yaşıyor mu?
Dünyada terör eylemleri olmayan ya da terör eylemlerinin bulunmadığı bir yer var mı? Terör devletlere özgü değil, kamuya açık bir meseledir. Mısır’da, daha önce de Somali’de meydana gelen saldırılar ve dünya çapında yapılan saldırılarda olduğu gibi terör bütün dünyaya tehlike saçan bir sorundur.
-Askeri İslam İttifakı düzenlenen ilk toplantı hakkında ayrıntılı bir bildiri yayınladı. Bu maddeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Başlangıç için bir zemin hazırladığını düşünüyor musunuz?
İslam ülkelerinden terörle mücadeleye yönelik bu toplantıya katılan savunma bakanlarının her biri diğerinden farklı bir vizyona sahiptir. Ancak toplantıyla beraber görüşleri ortak bir vizyona dönüştü. Ortak çabalar oluşturmak adına herkesin kabul ettiği ilkeler oluşturuldu. Teröre Karşı İslam İttifakı Savunma Bakanları Konseyi’nin ilk toplantısıyla başlatılan bu stratejinin ilerleyen zamanlarda daha da gelişeceği görülecektir. Suudi Arabistan’ı bu önemli girişiminden dolayı kutluyoruz.
– Cibuti, İslam İttifakı’nın eğitim tatbikatlarından yararlanacak mı?
İkili ilişkiler çerçevesinde birçok ortağımız var. Somali’deki Afrika Birliği Misyonu’nu desteklemek için oluşturulan AMISOM’a üyeyiz. Cibuti, Somali için üç askeri tabur ayırdı. İki bin askerlik iki taburumuz daha mevcut.