Cenevre’deki İnsan Hakları Konseyi’nde Hollanda’nın sunduğu Yemen’de çatışmalar esnasında işlendiği iddia edilen insan hakları ihlallerinin ‘tanınmış uluslararası ve bölgesel uzmanlar’ tarafından incelenmesini talep eden tasarı reddedildi.
Konsey, başlangıçta “Hollanda Tasarısı” olarak adlandırılan kanun tasarısının ardından, dün, BM Soruşturma Komisyonu kurulması çağrısında bulundu.
Alman Haber Ajansı DPA’nın bildirdiğine göre, bu yıl bitmeden kurulması beklenen komisyon, Suriye ve Kuzey Kore’de oluşturulan komisyonlar gibi olmayacak.
Suudi Arabistan’ın yoğun diplomatik çabası, Avrupa ülkelerini ve Hollanda’nın karar tasarısını destekleyen diğer ülkeleri tasarının geri çekilmesi konusunda ikna etti. Suudi Haber Ajansı’nın aktardığına göre, insan hakları konusunda tanınmış uluslararası ve bölgesel uzmanlardan oluşan bir heyetten ziyade, Arapların Yemen Ulusal Komitesini destekleyen karar tasarısı İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından destek gördü.
Diplomatik çabaların ürünü
BM İnsan Hakları Konseyi’nin 36. oturumunda alınan karar, Eylül 2016’daki 33. oturumun uzantısı niteliğinde.
Arapların sunduğu bir tasarının kabul edilmesi, Suudi Arabistan’ın Avrupa ülkeleri, ABD ve Kanada ile çok taraflı ve ikili düzeyde yürüttüğü diplomatik çabaların ürünü olarak değerlendiriliyor.
Yemen İnsan Hakları Bakanı Dr. Muhammed Askar Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, dünkü uzlaşma ile Hollanda’nın tasarısı arasındaki farkın Hollanda tasarısının üç eksene odaklanmasından kaynaklandığını söyleyerek, “Bunlar, Yemen’deki insan hakları ihlalleri ve savaş suçları iddialarına ilişkin bir soruşturma komisyonu göndermek, soruşturmanın uluslararası soruşturmalara ilişkin 2. maddde kapsamında olması ve komisyon raporunun İnsan Hakları Konseyi, BM Genel Kurulu ve İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne sunulmasıdır” ifadelerini kullandı.
Askar, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Dün kabul edilen karar tasarısı ise, dört nokta üzerine kurulu; soruşturma yerine gözlem yapıyor, Ulusal Soruşturma Komitesi’ni destekliyor, raporu BM Genel Kurulu ya da İnsan Hakları Konseyi’ne değil sadece Yüksek Komiserliğe sunuyor ve soruşturmaya teknik destek sunmakla ilgili 10. maddeye dayanıyor.”
Öte yandan, Yemen Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdulmelik el-Mihlafi, konuya ilişkin açıklamasında, “Arap Grubu’na ve karar tasarısının kabulü için destek veren ABD, İngiltere, Fransa, Hollanda ve diğer tüm ülkelerin heyetlerine teşekkür ediyorum. Ayrıca, Arap Grubu adına Mısır Arap Cumhuriyeti misyonu tarafından sunulan tasarının hazırlık sürecindeki işbirliklerinden ötürü şükranlarımı sunuyorum’’ dedi.
Açıklamasının devamında Mihlafi, ‘‘Yemen’de devam eden zor şartlar, hükümetin insan hakları konusunda yükümlülükleri yerine getirebilmesi için İnsan Hakları Konseyi ve uluslararası toplumun desteğini gerekli kılıyor. Yemen hükümeti, insan haklarını geliştirmek ve korumak için İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ve İnsan Hakları Konseyi ile işbirliği yapma niyetinde’’ şeklinde konuştu.
El-Mihlafi, açıklamasında, şu cümleleri kullandı;
‘’Arap Grubu’nun karar tasarısını Yemen’deki durum hakkında bu konseydeki birliği sağlamak ve ve uluslararası uzlaşıyı sürdürmek niyetiyle kabul ettiğimiz beyan ediyoruz. ‘İnsan hakları alanında Yemen’e A-HRC-36-L8 belgesinde yer alan kapasite geliştirme ve teknik yardımların sağlanması’ adlı kararın Yemen hükümeti tarafından olumlu bir şekilde benimsenmesini diliyoruz. Bu kararla meşru hükümete ve Yemen’in birliği, güvenliği, istikrarı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne sağlanan desteği memnuniyetle karşıladım. En başta BM’in 2216 sayılı karar, Yemen hükümetinin arzuladığı barışın yararınadır.
Bununla birlikte, Yemen İnsan Hakları Bakanlığı, Yemen hükümetinin İnsan Hakları Konseyi’nin 36. oturumunda kabul edilen karara uyacağını belirten bir bildiri yayımladı.
Bildiri, eşitlik ve adalet ilkelerine uygun olarak, hükümetin insan haklarının korunmasına duyduğu saygıyı teyit ederken, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Sudan ve Arap Grubu’nun tüm üyelerinin desteği sayesinde Yemen diplomasisi ve İnsan Hakları Bakanlığı’nın özverili çabasının ürünü olarak ve büyükelçiler, uzmanlar ve ABD, İngiltere, Fransa, Hollanda gibi dost ülkelerin yardımıyla meydana geldi.
Uzlaşının meyvesi
Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin takibi ve Başbakan Ahmed Ubeyd Bin Daghr’ın denetimi sayesinde, insan hakları ihlallerini soruşturma komitesindeki ulusal mekanizmaları destekleyen bu karar fikir birliği ve uzlaşının meyvesi olarak ortaya çıktı.
Ayrıca, bildiride, Bakanlık, insan hakları programının desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine Ulusal Komiteye ve İnsan Hakları Bakanlığına desteğini arttırması çağrısında bulundu.