Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Taliban, Afganistan’ın kuzeyinde bir askeri üssü ele geçirdi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Batılı diplomatlar, Şarku’l Avsat’a Yemen’de kötüleşen insani krizle özel bir şekilde mücadele etmek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) karar taslağının yeniden hazırlanması hususunda İngiltere’nin ABD ve Fransa ile işbirliği yaptığını aktardı. Diplomatlar, aynı zamanda siyasi bir çözüme ulaşma umuduyla özel temsilci tarafından yürütülen diyaloğa destek verildiğini de vurguladı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de İran destekli Husi milislere, ‘Suudi Arabistan’a karşı balistik füze saldırılarının veya her türlü çatışmanın derhal sonlandırılması’ çağrısında bulundu.

İsminin verilmesini istemeyen bir diplomatik kaynak, “İngiltere tarafından başlatılan görüşmeler, Yemen’le ilgili konularda kalem sahibidir ve mümkün olan en kısa sürede Yemen’deki kıtlığı önlemek amacıyla çaba ortaya koymak için ABD’li çok sayıda yetkili tarafından bildirilen son pozisyonlar ışığında ABD ile birlikte yürütülmektedir” ifadelerini kullandı. Kaynak, “Karar tasarısının unsurları arasında, BM İnsani İşler Genel Sekreteri Acil Yardım Koordinatörü Mark Lokoc tarafından açıklanan 5 nokta da yer alıyor. Aynı şekilde tasarı da BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’in kolaylaştırmaya çalıştığı siyasi süreci destekleyici bazı unsurlar da bulunuyor” dedi.

Öte yandan Guterres, Yemen’deki kıtlığı önlemek ve siyasi diyaloğa destek vermek için harekete geçme zamanı geldiğini vurguladı.

2 Kasım’da bir basın toplantısında açıklamada bulunan Guterres, Yemen’in dünyadaki en kötü insani krize tanıklık ettiğini söyleyerek “Yemen bugün uçurumun eşiğinde duruyor” dedi. BM Genel Sekreteri, kötü koşulların ve uzun yıllardır devam eden kıtlığın daha da kötüleşmemesi için her türlü çabanın ortaya koyulması gerektiğini vurguladı. Guterres, “Uluslararası toplum, Yemen’deki anlamsız şiddet döngüsünü durdurmak ve yaklaşan felaketi önlemek için gerçek bir fırsata sahip” ifadelerini kullandı.

Guterres, son aylarda yaşanan askeri tırmanışın ciddi bir ekonomik krize ve durumun daha da kötüleşmesine neden olduğunu belirtti. Acil Yardım Koordinatörü Mark Lokoc’un “Yemen’in kıtlığa hiç olmadığı kadar yakın olduğu” yönündeki ifadelerine dikkati çeken Guterres, yaklaşmakta olan felaketi engellemek için acilen adım atılması gerektiğini vurguladı. Guterres, ‘Özellikle nüfusun yoğun olduğu ve kritik altyapının bulunduğu bölgelerde çatışmalara derhal son verilmesi, ticari ve insani gıda, yakıt gibi ürünlerin kısıtlama olmaksızın ülkeye girişine izin verilmesi, döviz kurunu dengeleme ve maaşları ödeme gibi kritik adımlar atılarak Yemen ekonomisinin desteklenmesi ve insani yardım kuruluşlarının erişim alanlarını genişletebilmeleri için uluslararası finansal desteğin artırılması gerektiğini’ vurguladı.

Tarafları, bu ay sonunda BM denetiminde yapılacak istişarelerde, diyalog yoluyla engelleri aşmaya ve sorunları çözmeye davet eden Guterres, ülkedeki tarafların müzakerelere başlamaya hazır olduğu yönündeki açıklamalarını ise memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Guterres, Suudi Arabistan’a karşı balistik füze saldırılarının veya her türlü çatışmanın derhal sonlandırılması gerektiğini söylerken, Hudeyde de dahil olmak üzere temel alt yapının korunması çağrısı yaptı.

Öte yandan Rus diplomat Vasily Nebenzya, meselenin geçtiğimiz günlerde BMGK’da ele alındığını açıkladı. Uluslararası medya organlarında konuyla ilgili yayınlanmaya başlayan görüntülere de değinen Nebenzya, ülkesinin Hudeyde ve Yemen’deki diğer tüm alanlarda düşmanca faaliyetlerin derhal durdurulmasını istediğini kaydetti. Rus diplomat, “BM Temsilcisi’nin çabalarını destekliyoruz. İlgili tarafların, bu faydasız çatışmaları sonlandırmak için bir barış planı üzerinde çalıştığını biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Vasily Nebenzya, batı tarafından ortaya koyulan karar taslağına dair bir soruya ise “Martin Griffiths’in deneyeceği yeni yollara dair ön bilgi almak istiyoruz” şeklinde yanıt verdi. “Yeni bir belgenin yayınlanması amacıyla BMGK tarafından çaba sarf ediliyor” diyen Nebenzya sözlerinin devamında, “Bu yapılabilir. Ancak tüm taraflara düşmanca faaliyetlerin durdurulması için baskı uygulanmalı. Siyasi çözüm, çatışma çerçevesindeki tek çözümdür” ifadelerini kullandı.