Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Taliban tarafından yayınlanan ilk kadın dergisi: ‘Havle Yılı’ | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Pakistan Taliban hareketinin ilk kadın dergisi yayınlandı. Dergi, mücadele sırasında kadınlara bombanın nasıl yapılacağını öğretiyor. Gözlemciler, İngilizce dilinde yayınlanan derginin sanatsal bir özelliği bulunmadığını açıkladı. Mısır Dar el-İfta kuruluşu ise, Taliban’ın hedefinin kadınları ‘cihad’ adı altında örgütüne çekmek olduğunu söyledi.

Taliban ‘Havle Yılı’ dergisinin ilk sayısını yayınladı. Dergi kapağında ise yüzleri dâhil tüm bedenlerini kapatan nikap giyen kadınların bir resmi var. Dergi, Taliban liderinin ismi verilmeyen eşi ile bir röportaj da içeriyor. 14 yaşında evlenen Taliban liderinin eşi dergide, Muhammed Hüseyin Fadlallah ile olan evliliğinden bahsediyor.

Geçtiğimiz mayıs ayında örgüt, 80 vatandaşın ölümüne 350 vatandaşın da ağır yaralanmasına yol açan Kabil’in diplomatik bir mahallesinde bombalı arabayla yapılan intihar saldırısını üstlenmişti. Saldırı aynı zamanda Mısır, BAE, Fransa, Almanya ve Japonya Büyükelçilikleri’ne de hasar vermişti. Ocak ayında, Afgan parlamentosu yakınlarındaki bombalı saldırılarda ise 30’dan fazla kişi ölmüş, onlarca kişi de yaralanmıştı. Yine geçtiğimiz eylül ayında, Afgan Savunma Bakanlığı yakınlarındaki ikili intihar saldırılarında, 41 kişi ölmüş, 103 kişi de yaralanmıştı.

Derginin giriş sayfasında, “Müslümanların toplanmasını ve mücahitler saflarında yer almasını diliyoruz” ifadeleri yer alıyor.

Dergi, liderin açıklamasına, ‘Müslüman Kadınlar’ başlığı altında İngilizce dilinde yer veriyor. Hemen ardından Allah’ın sabır ve iman konusunda örnek olarak gösterdiği Firavun’un eşini zikrederek Müslüman kadınlara hitap ediyor.

Dergi, aynı zamanda ‘Uyanın Ey Havva’nın Kızları, şehadet vakti gelmiştir!’ başlığı altında ilkeler de içeriyor. Bu ilkeler dâhilinde; savaşma niyetinde olanlar için ipuçları veriliyor ve evlerde düzenlenen gizli toplantılara işaret ediliyor. Ayrıca yine ilkelerde savaşmakla ilgili yazılı materyal dağıtımı, beden dersleri eğitimi, basit silah ve el bombası kullanımı da yer alıyor… Dergi, militan hareketlerine katılmak isteyenler için ‘Küçük mücahit Ömer’le birlikte cihada gel!’ başlığı altında intihar saldırısı modelleri de sunuyor. Boş zamanlarında mücahitlere yardım eden Ömer adında küçük yaşlarda bir çocuğun, Horasan’daki şeriat okuluna katılması ile ilgili bir hikâye anlatılıyor. Ayrıca çocuklarına ailelerini terk etmeleri ve Allah yolunda hicret ederek örgüte katılmaları öğüdü veriliyor.

Gözlemciler, Taliban hareketinin, saflarına asker çekmek umuduyla Urduca ve İngilizce dilinde yayın yaptığını söylüyorlar… Örgüt, ‘Twitter’ ve ‘Facebook’ siteleri üzerinden de faaliyette bulunuyordu, ancak sayfaları çok geçmeden kapatıldı.

Mısır’daki Dar Al-İfta Kuruluşu, derginin adının, İslam tarihinde önemli yeri olan ve Ecnadin savaşında büyük bir cesaret örneği sergileyen Havle bint Ezver isimli mücahideden geldiğini ve bu anlamda kadınları örgüte katılmaya teşvik ettiğini vurguladı.

Mısır kuruluşu, derginin yayınlanması ile ilgili, gözlemevi raporunda, derginin sloganının; ‘Havle yolu… Allah yolunda Horasan’a göç edenlerin dergisi’ olduğunu ve bu amaçla kadınları savaşa teşvik ettiğini söyledi.

Raporun devamı ise şöyle: “İç sayfalarda görsel alanlardan çok editöryel kısımlara odaklanılmış, görsellik derginin önemli kısmını oluşturmuyor. Metnin arkasını kaplayan resim, çöldeki bir konvoyu gösteriyor. Dergide ayrıca örgüt liderinin resmi ve silah taşıyan bir çocuğun resmi de var.”

Gözlemciler, Taliban’ın, savaşçıların çoğunun kaçmasının ardından, gelecek hareketinin çekirdeğini oluşturan kadınların ve çocukların üzerinde durarak DEAŞ yolunu izlediğini belirtti.

DEAŞ’ta son dönemde, dünyaya yayılmayı amaçlayan etkin bir medya aracına sahip, örgüt ayrıca birçok medya platformuna da sahip durumda. Onlardan bazılarının isimleri ise şöyle: ‘Merkez Al-Hayah’, ‘Şebeke Şumuh Al-İslam’, ‘Minber Tevhit ve’l-Cihat’, ‘Dabık Dergisi’, ‘El-Beyan Radyosu’ ve ‘Twitter’daki diğer bağlantılar.

Geçtiğimiz mayıs ayında DEAŞ, Taliban liderlerinden birinin öldürülüşünü üstlenmişti. Aynı ay içinde Taliban ile DEAŞ arasında, Afganistan’ın güneyindeki Cüzcan ilinde çıkan şiddetli çatışmalarda, 90’dan fazla kişi öldürülmüş, onlarcası da yaralanmıştı. DEAŞ’ın Afganistan’a ilk girişinin ise, Pakistan sınırı aracılığıyla 2014 yılında olduğu söyleniyor.