Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, 10 yılın ardından iki Kore liderinin ilk kez bir araya geldiği zirvede, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’u iki ülke sınırında yer alan askerden arındırılmış bölgede karşıladı.
Bu tarihi zirveye ev sahipliği yapan, Kore Savaşı’nı bitiren 1953 Kore Ateşkes Anlaşması’nın imzalandığı Panmunjom sınır kasabası, ‘ateşkes veya barış köyü’ olarak biliniyor.
Panmunjom’da bulunan ortak güvenlik bölgesi, Güney Kore’nin başkenti Seul’a 60 kilometre, Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’a da 210 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Sınırdaki bu terkedilmiş köyde, iki Kore arasında sıcak hat olarak bilinen Kızılhaç Derneği’nin 1971 yılında kurulmuş bir ofisi bulunuyor. Ofis, Şubat 2016’da Kaesong Endüstri Kompleksi’ndeki işlerin askıya alınması nedeniyle Kuzey Kore tarafından kapatılmasının ardından 3 Ocak 2018’de yeniden açıldı.
Köy, ayrıca Moon ve Kim’in bir araya gelerek görüşmelerini yaptığı Barış Evi’ne de ev sahipliği yapıyor.
Bölge, Kuzey ve Güney Kore ile Birleşmiş Milletler’in (BM) ortak askeri güçleri tarafından yönetiliyor.
İki Kore arasındaki Ateşkes Anlaşması, BM’nin iki taraf arasındaki savaş esirleri krizini çözme çabalarının ardından gerçekleşti.
Anlaşma uyarınca iki ülke arasında ateşkes hattı boyunca 4 kilometrelik askerden arındırılmış bir bölge kuruldu ve BM kuvvetlerinin barışı simgeleyen mavi renkli binaların yer aldığı Panmunjom’a girmesine izin verildi.