Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Temel eğitimin Arapçalaştırılması Mısır’da tartışmalara yol açtı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Mısır Eğitim ve Öğretim Bakanı Dr. Tarık Şevki tarafından eğitimin geliştirilmesi kapsamında alınan pilot ve devlet okullarının birleştirilmesi ve 2019 yılı müfredatının Arapçalaştırılması kararları ülkede tartışmalara neden oldu.

Şevki yaptığı basın açıklamasında, pilot okullardaki okul öncesi eğitim ve ilköğretim 1. sınıfta kayıtlı öğrenciler için 2019-2020 akademik yılının devlet okullarında olduğu gibi Arapça başlayacağını bildirdi. Şevki bu karar ile öğrencilerin Arapçasının güçlendirilmesinin hedeflendiğini ifade ederek “Devletin dili ne ise eğitimin dili de o olmalıdır” dedi.

Müfredat Geliştirme Merkezi’nin değişen sisteme göre şekillenecek yeni öğretim yöntemleri konusunda hazırlıklara başladığına dikkati çeken Şevki, Arapçanın matematik, fen, sosyal bilgiler, sanat ve mesleki eğitim ile birleştirilerek öğretileceğini ifade etti.

Kararın ardından sosyal medyadan Şevki’ye tepkiler yağdı. Veliler, özel derslere ağrılık verileceğini ve Mısır’daki işgücü piyasasının yabancı dillere ihtiyacı olduğunu dile getirerek, bu karardan endişe duyduklarını dile getirdi.

Rania Mahmud karar hakkında şunları söyledi:

“Pilot okulların da devlet okulları gibi dili Arapça olacaksa, bu okullarda öğrencilere ne gibi bir ayrıcalık sunulacak? Sonunda bütçemizi zorlayan özel derslere başvurmak zorunda kalacağız. Ayrıca pilot okullar bu sistemi uygulamak için daha fazla devlet katkısına ihtiyaç duyacak. Özel okulların masraflarını karşılayabilecek bütçeye sahip değilim ve çocuklarımın pilot okullardaki dili öğrenmesini istiyorum.”

Kahire’deki velilerden Rami el-Sayed de yeni karara ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Yeni eğitim sistemini memnuniyetle karşıladık fakat kararın bazı ayrıntıları açıklandıktan sonra velilerin çoğu bu karardan hoşnut olmadı. Çocuklarımızı öğrencilerle daha iyi ilgilendikleri ve özellikle yabancı dil konusunda daha iyi eğitim verdikleri için pilot okullara gönderiyoruz. Bu kararla birlikte pilot okulların devlet okullarından bir farkı kalmayacak. Özel ve uluslararası okulların yeni sistemden uzak tutulmasını reddediyoruz. Eğer bakan yeni bir sistem uygulamak istiyorsa eşit fırsat ve sosyal adalet ilkesine uygun olarak bunu herkese uygulamalıdır.”

Mısır Eğitim Hakkı Merkezi’nin kurucusu Abdulhafiz Tayel, “Bakanlıklar, eğitimi bir hak olarak değil bir mal olarak ele alır. Her yıl ondan bir şeyler alır ve bir şeyler çıkarır. Kararın tüm okulları kapsaması gerekiyordu. Her ne kadar ilköğretimde yabancı dil öğretilmemesine yönündeki karara katılsam da özelleştirme çabalarının halkın tüm tabakalarında ayrım yapılmadan gerçekleşmesi gerekiyordu” ifadesini kullandı.

Temsilciler Meclisi Eğitim Komitesi üyesi Dr. Macide Nasır, Şark’ul Avsat’a yaptığı açıklamada iu değerlendirmede bulundu:

“Yeni sistemde eğitimin gelişmesini amaçlayan birçok yenilik var. Tek tartışmalı nokta pilot okulların Arapçaya geçiş yapması. Program uzmanlar tarafından hazırlandı. Amacımız Arap kimliğini güçlendirmek ve Arapçanın statüsünü yeni nesilde güçlü kılmak. Projenin son hedefi öğrencinin Arapçadaki yeterliliği ve orta düzeyde iki yabancı dildir.”

Projenin ilk aşamamasında matematik ve fen konularının Arapça olarak işlenmesinin yanı sıra İngilizce dersinin de olacağını belirten Nasır, pilot okulların da devlet bünyesinde olması nedeniyle proje kapsamına alındığını ifade etti.

Parlamentonun konuya ilişkin bir toplantı düzenleyeceğini belirten Nasır, yeni sistemin oluşturulmasına katkı sağlayanlarla birlikte programın inceleneceğini, tavsiyelerde bulunmak ve tamamen bütünleşmiş bir yasa taslağı oluşturmak için çalışmalar yürütüleceğini kaydetti. Kararın parlamento üyelerinin çoğunluğu tarafından onaylandığını işaret eden Nasır, Finlandiya, Singapur ve eğitim alanında başarılı diğer ülkelerin eğitimleri delil gösterilerek projenin desteklendiğini söyledi.