İngiltere Başbakanı Theresa May, Moskova’nın ‘düşmanca tavırlarını’ kınayarak, Rusya ile yeni bir ‘soğuk savaş’ istemediğini açıkladı. İngiltere’nin güvenliğini sağlamak için alınan önlemlere değinen May, “Rusya’nın uygulamalarına karşı gerekli önlemleri aldık. Ancak Moskova ile soğuk savaşa geri dönmek ve sürekli bir çatışma içinde bulunmak istemiyoruz” diyerek, Rusya’nın farklı bir yol izleyeceğini umduğunu belirtti.
May’den Putin’e: Amacına ulaşamayacaksın
Londra Finans Merkezi Belediye Başkanı Charles Bowman’ın verdiği bir yemekte konuşan May, Rus lidere, “Ne yaptığını biliyoruz ama amacına asla ulaşamayacaksın” ifadelerini kullandı.
Fransız basını tarafından aktarılan bilgilere göre, May, Kırım’ın Rusya tarafından yasa dışı ilhakını kınadı. May, “Moskova, defalarca birçok Avrupa ülkesinin hava sahasını ihlal etti. Ayrıca ‘elektronik casusluk’ ve ‘seçime müdahale’ kampanyalarına, ‘Danimarka Savunma Bakanlığı ve Alman Federal Meclisi korsanlığı’na karışarak Ukrayna’da yer alan Donbass bölgesindeki isyancılara destek verdi. Rusya, Batı’da anlaşmazlık yaratmak ve kurumlarımızı baltalamak için yanlış bilgi ve uydurma görüntüler yayınlayarak, devlet tarafından yönetilen medyayı yönlendirmeye ve silah haline getirmeye çalışıyor” dedi. May, İngiltere’nin kendisini korumak için elinden gelen her şeyi yapacağını ve müttefikleriyle beraber hareket edeceğini vurguladı.
May, Rusya’nın uygulamalarına karşı koymak için NATO tarafından da birçok uygulamanın gündeme getirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca Ukrayna’ya askeri ve ekonomik desteklerini arttırarak, siber güvenliği güçlendirdiklerini kaydetti.
Öte yandan May, Brexit kapsamında, İngiltere’de Avrupa hukukunun üstünlüğüne son vermeyi amaçlayan tasarı konusundaki tartışmaların yeniden başlamasıyla farklı bir yerel savaşa girdi. Bir yandan Brüksel tarafından artan baskılara maruz kalırken diğer yandan da Brexit sonrası ticari görüşmelere başlamak için yılsonuna kadar Brüksel’den yeşil ışık alma beklentisi karşısında, Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier tarafından, İngiltere’ye AB’den ayrılma koşullarının netleştirilmesi için tanınan iki haftalık süre ile karşı karşıya kaldı.
Hükümet, kendi içerisinde otorite kurmakta zorluk çekiyor
Bu parlamento kararı, Haziran ayındaki son seçiminin ardından May’in kendisini zayıf hissettiği bir dönemde geldi. Geçtiğimiz haftalarda İngiltere’de cinsel taciz ve İsrail’le gizli temas kurma suçlamasıyla iki bakan istifa etmişti. Zira İngiltere’de iki bakanın istifasıyla son zamanlarda yaşanan bir dizi siyasi gerginliğin ardından hükümet, kendi içinde bile otorite kurmakta zorluk çekiyor.
İngiltere Parlamentosu, geçtiğimiz Eylül ayında söz konusu tasarının ilk oylamasını gerçekleştirdi. Bu bağlamda İngiltere’nin AB’den tamamen ayrılmasından sonra AB hukuku, İngiltere iç hukukuna uygun şekilde aktarılarak, Brexit sonrası İngiliz hukukunda boşluk oluşmaması sağlanacak.
Öte yandan İşçi Partisi de geçiş döneminde İngiltere’nin Ortak Pazar ve Gümrük Birliği’ne üyelik sürecinin uzatılmasını ve Avrupa Adalet Divanı’nın yargı yetkisi kapsamında kalmasını talep etti.
Geçiş dönemi, İngiltere’nin AB’den ayrılma girişimiyle başladı ve 2 yıl devam edecek. Ancak hükümet, İngiltere’nin 29 Mart 2019’da AB’den resmi olarak ayrılmasının ardından, söz konusu bloktan da ayrılacağını vurguladı. Yasaya dair belirlenen kesin tarihlerdeki değişiklikler ise, bazı muhafazakâr milletvekillerinin itirazlarını gündeme getirdi.
Mail On Sunday gazetesi, Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve Çevre, Gıda ve Kırsal İşler Bakanı Michael Gove’un Brüksel ile anlaşmaya varılmadan Avrupa bloğundan ayrılmak için açık ve ayrıntılı bir hazırlığa giriştiğini iddia etti.
Adalet Bakanı Dominic Grieve ise, Fransız Haber Ajansı’na (AFP) yaptığı açıklamada, söz konusu değişikliklerin kesinlikle gereksiz olduğunu ve ters etki yaratacağını kaydetti.
Kesin tarih 29 Mart 2019
Diğer taraftan İngiltere’nin Brexit’ten Sorumlu Bakanı David Davis, her durumda Brexit’in kesin tarihini 29 Mart 2019 olarak ilan etti.