Libya kara sularında dün yakıt kaçakçılığı çeteleri ile Sahil Güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalar, akaryakıt kaçakçılığı faaliyetlerini ortaya çıkarırken Ulusal Petrol kurumu tarafından yapılan açıklamada petrol kaçakçılığının önlenmesine yönelik yeni düzenlemeler yapılacağını söyledi.
Zaviye’deki Yakıt ve Gaz kriz masası tarafından dün yapılan açıklamada, sahil güçleri ile kaçakçılar arasında sabah saatlerinde çatışmalar yaşandığı ifade edilirken kaçakçılardan bazıları yakalanırken bazılarının da kaçmayı başardığı belirtildi.
Kriz masası tarafından yapılan açıklamanın devamında Libya sularında yaklaşık 20 km kuzeydeki Ebu Kamaş bölgesinde kaçakçı bir Tunus gemisine el konulduğunu ve mürettebatının 4 kişiden oluştuğu belirtildi.
Geçtiğimiz senelerde yapılan geniş çaplı kaçakçılık faaliyetlerinde Libya yakıtı, Ra’s Cadir ve Vazin sınır geçitleri üzerinden Tunus’a kaçırılırken gıda maddeleri ve ev eşyaları Tunus’tan Libya’ya kaçırılıyor.
Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin İçişleri Bakanlığına bağlı Sınır Kapıları Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Tunus makamlarının, sınır kapısına yakın bölgelerde oturan halkın Libya devletinin mal ve yakıt kaçakçılığını engelleyen kanunları uygulamasına yönelik protesto gösterileri düzenlemesinden dolayı Vazin kara sınır kapısını insani durumlar ve ambulanslar dışında iki ülke arasında yolculara kapattığı belirtildi.
Ra’s Cadir sınır kapısı Merkezi Güvenlik Dairesi facebook hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Vazin sınır kapısının kullanmak isteyenlerden tedbiri elden bırakmamaları ve yolculuklarını ileri bir tarihe ertelemeleri talebinde bulundu.
Libya’da Yakıt ve Gaz Kriz Masası Komitesi Başkanı Milad el-Hecrasi daha önceden yaptığı bir açıklamada, Tunus’ta yerel akaryakıt pazarının ihtiyaçlarının %40’ı kaçak Libya yakıtı ile karşılandığını ifade etmişti. Tunuslu bir yetkili de bunu doğrularken ülkesindeki bazı şehirlerin yakıt kaçakçılığının durması sebebiyle kriz yaşadığını söyledi.
Bu minvalde Tunus medya organları geçtiğimiz hafta Gabes ve Mareth kentlerinde benzin sıkıntısı yaşandığını ve benzin istasyonları önünde uzun araba kuyruklarının oluştuğunu ve bunun civar kentlerdeki benzin stoklarının azalmasına sebep olduğunu yazdı.
Yine aynı medya organlarının aktardığına göre Bölgesel Sanayi ve Ticaret Birliği Temsilcisi Tevfik el-Mes’udi söz konusu şehirlerde kriz yaşanmasının güneydeki tüm araç sahiplerinin kaçak petrole bel bağlamasından kaynaklandığını söyledi. Mes’udi yaşanan krizde Libya tarafının da etkisi olduğunu çünkü onların sınır kapılarını ele geçirdikten sonra benzin kaçakçılığını ve yasadışı satışı engellediklerini dile getirdi.
Ancak Yakıt ve Gaz Kriz Masası Komitesi Başkanı Milad el-Hecrasi, Libya yakıtının korunacağı ve kaçakçı şebekelere engel olunacağı sözünü vererek “Emniyet organları, ülkemizin zenginliklerini sömürmeyi hedefleyen kaçakçılık faaliyetlerini durdurma konusunda kararlı” ifadelerini kullandı. El-Hecrasi, resmi Libya kanalına yaptığı açıklamanın devamında Libya Yakıt ve Gaz Komitesi yetki alanında vatandaşların hakkını koruduğunu ve bunun tüm kanunlar tarafından ikrar edildiğini söylerken Tunus ile iletişime geçilmesinin dışişleri bakanlığının yetki alanında olduğuna dikkat çekti.
Söz konusu kaçakçılığın önüne geçilmesi için Ulusal Petrol Kurumu yönetim kurulu üyesi Cadallah el-Avaklı kurum başkanı Mustafa Sun’ullah ile gerçekleştirdiği toplantıda nakliyat mekanizmalarının geliştirilmesi ve dağıtım konusunda şirketlerin işini kolaylaştıracak ve kaçakçılar tarafından aşılamayacak teknolojik ve modern yöntemlerden yararlanılmasının gerektiğine vurgu yaptı.
Kaçakçılık sadece Libya petrolünün Tunus’a kaçırılması ile sınırlı değil. Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Libya Uzmanlar Komitesi Ağustos 2017’den bu yana Bingazi’de yasadışı yollardan petrol çıkarılmasına ilişkin 6 girişimin Ulusal Petrol Kurumu tarafından belgelendiğine dikkati çekti.
Libya Uzmanlar Komitesi başkanı BM Güvenlik Konseyine sundukları raporda petrol ürünlerinin yasadışı yollardan çıkarılması faaliyetlerinin sürdüğünü vurguladı.