Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Trablus’taki ‘milis krizi’ sürüyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Libya’nın başkenti Trablus’taki güvenlik krizi, silahlı milisler arasındaki şiddetli çatışmaların ardından devam ediyor.

Yedinci Tugay tarafından yapılan açıklamada, vatandaşları korumaya ve yabancı diplomatik kaynaklarla temas kurulmaya çalışıldığı belirtildi. Trablus’ta faaliyetini yürüten tek büyükelçilik olan İtalya Büyükelçiliği de diplomatların, ENI ve diğer şirketlerde çalışanlara kötüleşen güvenlik durumu sebebiyle başkentten ayrılması çağrısı yaptı.

Öte yandan Trablus’ta olağanüstü hal ilan edilirken, yetkililer de sosyal paylaşım sitesi Facebook’a erişimi engelledi. Fayiz el-Serrac liderliğindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti’nden (UMH) bir yetkili, “Cumhuriyet muhafızları arasındaki sözlü atışmalar” dolayısıyla hükümet binasında silahlı saldırıların yaşandığını duyurdu. Bu çerçevede yapılan bir yazılı açıklamada, bir dizi silahlı kişi tarafından genel merkez binasında saldırı olduğu ve binadaki güvenlik güçleri ile çatışma yaşandığı bildirildi.

Öte yandan yaklaşık 400 mahkumun ülkenin güneyindeki Ayn Zara Cezaevi’nden kaçmasının ardından şehrin çeşitli alanlarında milisler arasında patlak veren kanlı çatışmalar sırasında yağmalama faaliyetleri yürütüldüğü ifade edildi.

Libya’daki Temsilciler Meclisi sözcüsü Abdullah Balihak yaptığı açıklamada, Trablus’taki çatışmalar ve bazı milletvekillerinin Libya’nın doğusundaki Tobruk şehrinde bulunan meclis binasına ulaşamamaları nedeniyle 3 Eylül’de yapılacak bir toplantının gelecek haftaya ertelendiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya misyonu, şehirdeki mevcut güvenlik durumu hakkında acil ve genişletilmiş bir diyalog çağrısında bulunmuştu. Çeşitli tarafların dahil olacağı toplantının, dün öğleden sonra yapılması bekleniyordu.

Aynı şekilde BM misyonu, geçtiğimiz Pazar günü toplantının BM Güvenlik Konseyi’nin kararları uyarınca yapılacağına ve BM Genel Sekreteri’nin de Libya’daki farklı gruplar arasında arabuluculuk yapacağına dikkati çekmişti.

41 ölü ve 128 yaralı

Yaralı İşleri Dairesi’ne bağlı yerel bir hastane tarafından yapılan açıklamada, Trablus’ta 3 Eylül’de patlak veren çatışmalarda en az 41 kişinin öldüğü, 128 kişinin yaralandığı ve 8 kişinin de kayıp olduğu belirtildi. Aktarılana göre Sağlık Bakanlığı ve insani yardım kuruluşları askeri operasyonların yaşandığı bölgelerdeki kişi ve yaralılara ambulans temin etmek, vatandaşlara gıda ve kalacak yer sağlamak üzere çalışıyor.

Serrac Hükümeti’ne bağlı İçişleri Bakanı Abdul Selam Aşur, yasalar uyarınca güvenlik hizmetlerinin sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısı yaptı.
İçişleri Bakanlığı, vatandaşlardan çatışma alanlarından uzak durmalarını ve güvenlik birimlerinin az olduğu yerlerdeki faaliyetlerini azaltmalarını istedi.

UMH Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Ahmed Maitik ise İçişleri Bakanı Abdusselam Aşur ile bir araya gelerek Trablus ve çevre bölgelerdeki güvenlik durumunu ele aldı. Hükümet tarafından yapılan yazılı açıklamada, Aşur’un vatandaşların güvenliğinin korunması için bakanlık tarafından alınan kararlar ve önlemler hakkında Maitik’e bilgi verdiği ifade edildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre ise İçişleri Bakanı Aşur, yasalar uyarınca güvenlik hizmetlerinin sorumluluklarını yerine getirmesini istedi.

Öte yandan Yedinci Tugay, Trablus şehrindeki vatandaşlara, tüm egemen kurumlara ve diplomatik misyonlara “egemen kuruluşları ve hizmet kuruluşlarını korumaya yönelik çalışmalar yürütme, halkı milislerin ellerinden kurtarma ve faaliyetlerini yerinde sürdürebilmeleri için uluslararası kuruluşların çabalarına uygun ortamı oluşturma” çağrısında bulundu.

İtalyan vatandaşlarının tahliyesi

Verilen güvencelere rağmen İtalya Dışişleri Bakanlığı, Trablus’taki diplomatlarının sayısının azaltıldığını açıkladı. İtalya Haber Ajansı AKI’nın Roma’daki diplomatik kaynaklardan aktardığına göre, Trablus’taki büyükelçiliğin işleyişinden sorumlu olmayan bireyler şu anda İtalya’ya geri dönüyor.

Kaynaklar, bu önlemi “başkentteki güvenlik durumunun bozulmasının bir sonucu” olarak değerlendirdi. Elçiliğin “Trablus’taki güvenlik durumunun gereklilikleri temelinde” daha az kadroyla çalıştığı belirtildi.
Diplomatlar ve yerel medya organları, İtalya’nın Trablus’taki 18 çalışanını el-Buri petrol sahasına, oradan da helikopter ile İtalya’ya tahliye ettiğini duyurdu.

Geçtiğimiz Pazar gününden bu yana Trablus, UMH’ye bağlı güçler ile Yedinci Tugay güçleri arasında çatışmalara tanık oluyor.

Serrac hükümeti, Yedinci Tugayı yasadışı silahlı bir grup olarak nitelendirirken, uzun bir süredir resmi bir kararla da bunun belgelendiğini savundu.

Öte yandan Trablus’un güneyindeki Ayn Zara Cezaevi’nden yüzlerce mahkumun kaçtığı bildirildi. Polis tarafından yapılan açıklamada, cezaevi yakınlarında meydana gelen çatışmaların ardından mahkumlar arasında da bir isyan hareketinin başlatıldığı belirtildi. Açıklamada, yaklaşık 400 mahkumun gardiyanları etkisiz hale getirip zorla kapıları açtıktan sonra güvenlik barikatını aşarak kaçtığı ifade edildi.

Yetkililer ise, Ayn Zara Cezaevi’nde daha önce herhangi bir kaçma vakasının yaşanmadığını kaydetti. Bölgede güvenliğin tam olarak sağlandığı söylenirken, cezaevi yönetimi de herhangi bir güvenlik ihlalinin yaşanmadığını belirtti.

Diğer taraftan BM, Trablus ve çevresindeki şiddet olaylarını kınadı. Libya’daki BM İnsani Yardım Koordinatörü Maria Ribeiro, yaptığı yazılı açıklamada, yaklaşık bir haftadır süren çatışmalarda 4’ü çocuk 14 sivilin hayatını kaybettiğini, 100 kişinin de yaralandığını söyledi.

Ribeiro, tüm taraflara meskun mahallerde rastgele silah kullanmayı bırakmaları, her türlü şiddetin durdurulması ve ateşkes görüşmelerine geçilmesi çağrısı yaptı. Ribeiro açıklamasında, ailelerin evlerinden kaçmak zorunda kaldıklarını ve bir sağlık merkezinin de zarar gördüğünü vurguladı.

Aynı şekilde Koordinatör, BM’in Trablus’taki mülteciler ve göçmenlerin güvenliğine dair endişelerini dile getirdi. Maria Ribeiro ayrıca, gerekli durumlarda insani yardım sağlamak için yetkililerle yakın koordinasyon içinde çalışıldığını belirtti.

Diğer taraftan batıdaki devlet adamları ve şeyhler, 3 Eylül’de Trablus’un güneyindeki Geryan’da “çatışma tarafları arasında ateşkes ve uzlaşı sağlama” çabalarını görüşmek üzere bir araya geldi.

Rusya’nın çağrısı

Rusya, Libya’daki taraflara “düşmanlıkları sonlandırma ve ülkenin kaosa sürüklenmesini engelleme” çağrısı yaparak, ilk defa dün Libya sorununa müdahil oldu. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Moskova’nın Libya’nın başkenti Trablus’taki gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtti. Bakanlık, ülkedeki durumun istikrara doğru ilerlememesi ve kötüye gitmesi karşısında üzüntüsünü dile getirdi.

Başkent Trablus, 26 Ağustos’tan bu yana Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı tugaylar arasında çatışmalara sahne oluyor. UMH, çatışmalar sebebiyle bu güne kadar 41 kişinin öldüğünü, 128 kişinin yaralandığını ve 8 kişinin kaybolduğunu açıkladı.

UMH Başkanlık Konseyi, kentteki çatışma nedeniyle dün başkent ve çevresinde olağanüstü hal ilan etmiş, geçen cuma günü ise Trablus’taki Uluslararası Mitiga Havalimanı’nda uçuşlar askıya alınmıştı. Libya Temsilciler Meclisi (TM) ise bugün yapılması planlanan anayasa referandumu yasa tasarısı oylamasını, başkent Trablus’taki çatışmalar nedeniyle ertelediğini duyurmuştu.