Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Trump: Kuzey Kore ile müzakere çabaları vakit kaybı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore ile müzakere çabalarını vakit kaybı olarak niteledi.

Trump, Twitter üzerinden Tillerson’a verdiği cevapta, “Enerjini boşa harcama Rex, yapılması gerekeni yapacağız” ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, dün çeşitli temaslarda bulunmak üzere Çin’e gitti. Tillerson açıklamasında, Washington’un Pyongyang yönetimiyle iletişim kanallarını açtığına işaret ederek, “Pyongyang ile iki üç açık kanalımız var. Onlarla müzakere edebiliriz şu an yaptığımız da bu zaten” dedi. Fakat daha sonra ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Pyongyang yönetimiyle diplomatik kanalların varlığı reddedildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, “Kuzey Kore tarafından müzakereye yönelik herhangi bir işaret görünmüyor” ifadesini kullandı.

Tillerson, Pyongyang yönetimi üzerindeki uluslararası baskının arttırılmasını istiyor. Zira Çin yönetiminden Pyongyang yönetimine baskı yapmalarını talep etti.

Bu bağlamda, Roma, Kuzey Kore Büyükelçisinin, kendi ülkesinde yaşanan nükleer gelişmeleri protesto amacıyla İtalya’yı terk etmesi yönünde karar aldı. Yetkili makamlardan konuyla ilgili yapılan açıklamalarda, bunun Pyongyang yönetimiyle diplomatik ilişkilerin kesilmesi anlamına gelmediği ifade edildi.

İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, dün yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin Roma Büyükelçisi’nin akreditasyonunu durdurma kararı aldıklarını, büyükelçinin ülkeden ayrılması gerektiğini söylemişti. Bakan Alfano, İtalya’nın, Kuzey Kore rejimi ile iletişim sağlamanın her zaman yararlı olduğunu düşündüğü için diplomatik ilişkileri kesmediklerini vurguladı.

Güney Kore kaynaklarına göre, Kuzey Kore, uzun süredir Dışişleri Bakanlığı’nda görev yapan, Moon Jong-Nam’ı Büyükelçi olarak atamıştı. Diplomat, Roma’da çalışmaya başlamış, ancak İtalyan makamlarınca akreditasyonu için gerekli işlemler tamamlanmamıştı. İtalya’nın bu kararı, uluslararası toplumun, Kuzey Kore rejimi üzerindeki baskıyı arttırıp, nükleer silahlarını terk etmeye zorlamak istediği bir dönemde geldi. Çin de, Pyongyang’a petrol ürünleri ihracatını ve tekstil ithalatını sınırlamaya karar vermişti.