ABD Başkanı Donald Trump, Meksika, Kanada ve ABD arasında imzalanan serbest ticaret anlaşması (NAFTA) konusunda devam eden müzakerelerin kaderinin Meksika sınırına inşa edilecek duvara bağlı olduğunu söyledi.
Trump, basın toplantısında, ABD’ye uyuşturucu kaçakçılığı ve göçmenlerin yasa dışı yollarla ülkeye girişi konusunda uyarıda bulundu.
ABD Başkanı twitter hesabı aracılığıyla da Meksika’nın ABD’ye yönelik göçmen ve uyuşturucu akışını durdurmadığı taktirde “NAFTA” anlaşmasının iptal edileceğini vurguladı. Bu bağlamda Trump, “Meksika, bizim aptal göçmen yasalarımıza gülüyor. Oradan gelen büyük uyuşturucu ve insan akışını durdurmalılar ya da ben onların nakdini keseceğim, yani NAFTA’yı. Sınıra duvar şart” paylaşımında bulundu.
Trump’ın açıklamaları, ABD medya organlarındaki “Meksika’dan ABD’ye sığınma talebinde bulunan Orta Amerikalı göçmenlerin yürüyüş başlattığı” haberlerinin ardından gelişti. Yürüyüş, Meksika’nın Guatemala sınırındaki Tapachula kentinden 25 Mart’ta başlarken, şu anda ise Meksika’nın güneyindeki Oaxaca bölgesinde devam ediyor.
Göçmen grubunun organizatörlerinden olan Pablo Sen, şiddet ve polis kovuşturmaları sebebiyle ülkelerini terk etmek zorunda kaldıklarını belirterek katılımcıların, Trump’ın twitter paylaşımına cevap vermeyeceğini vurguladı. Sen ayrıca, Meksika ve ABD’de sığınma talebinde bulunmuş göçmenlerle birlikte çalışan çok sayıda insan hakları kuruluşunun bulunduğunu söyledi.
Trump’ın Meksika’yı “sınır duvarının maliyetini ödemeye itme” girişimlerinden sonra ABD yönetiminde 3,1 trilyon dolara ulaşan duvar maliyetinin ordu savunma bütçesinden ödenebileceğine dair bazı görüşmeler gerçekleşmeye başlandı. Geçtiğimiz hafta ABD Savunma Bakanı James Mattis, Trump ile Pentagon’un askeri bütçesinin sınır duvarının inşası için kullanımı hakkında görüşmelerde bulundu. Pentagon’un duvarın inşa maliyetini ödeme fikri, özellikle duvar inşasını destekleyenler arasında ABD Başkanı Trump’ın popülaritesi konusunda tartışma yarattı. Öyle ki Trump’ın “inşa maliyetinin Meksika tarafından üstlenileceği” yönündeki ifadelerine dikkat çekildi.
Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, Meksikalı yetkililerin şiddetle reddettiği sınır duvarı inşa maliyetini ödeme konusunda Meksika’yı zorlamaya devam ediyor. Aynı şekilde ABD’li yetkililer de ABD ve Meksika arasındaki NAFTA konulu ticaret müzakereleri sırasında birçok kez sınır duvarı inşası ve müzakerelerin başarısı arasında bir bağlantı olduğunu belirtti. Geçtiğimiz yıl Beyaz Saray, Meksika’yı “ülkeyi vergiye tabi tutarak sınır duvarı maliyetinin dolaylı olarak ödenmesi” konusunda zorlamaya başladı. Bu durum, ABD Kongresi tarafından şiddetle reddedilirken, vergi reformu yasasının onaylanmasının ardından da tamamen sona erdi.
ABD Başkanı Trump, 2 Nisan’da düzenlediği basın toplantısında Demokratlar tarafından desteklenen “saçma” yasalardan dolayı sınır birliklerinin görevlerini uygun bir şekilde yerine getiremediğini belirtti. Twitter hesabı aracılığıyla da açıklamada bulunan Trump, sınırın ve ABD ulusal güvenliğinin korunması için zorlu yasaların ortaya konulması çağrısında bulundu. Donald Trump ayrıca, eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde yürürlüğe giren ve “Hayalperestler” olarak da bilinen DACA programının “artık olmadığını” vurguladı.
Yasadışı yollarla ABD’ye gelen milyonlarca göçmene yasal korunma sağlayan bir çözüme ulaşmak için ABD Kongresi üyeleri arasında aylarca süren görüşmeler yaşanmıştı. Bu bağlamda ABD Senatosu, göçmenlikle ilgili yasa önerisinin yürürlüğe girmesi üzerine geçtiğimiz Şubat ayı ortasında gerçekleşen bir toplantıdan başarısızlıkla ayrıldı. Oylama beklentilerden çok uzak bir şekilde sonuçlanırken, yasa tasarısını destekleyen üye sayısı ise 54 ile sınırlı kaldı. Bu kapsamda senatoda herhangi bir tasarının onaylanması için en an 60 ila 100 oya ihtiyaç duyulmakta.
Diğer taraftan Trump’ın ifadeleri, Meksika başkanlık seçimlerinde önemli bir rol oynamakta. Zira adaylar, Trump’ın “Meksika, güney sınırımızdan göçmen akınlarını durdurmak için hiçbir şey değil ama çok az şey yapıyor” suçlamalarına yanıt vermek üzere geçtiğimiz Pazar günü seçim kampanyalarına başladı.
Şu anki kamuoyu anketlerine göre, sol görüşlü aday Andres Manuel Lopez Obrador seçimin galibi olarak sayılırken, yaptığı açıklamada Meksikalılara saygı duyacağını söyledi. 64 yaşındaki eski başkent Meksiko belediye başkanı, yaklaşan 1 Temmuz seçimleri mitinginde, “Ne Meksika ne de halkı, yabancı hükümetlerin sopalarındaki kırık yer olmayacak. Duvar ve güç kullanımı sosyal problemler veya güvenlik konularının çözümü olamaz” şeklinde konuştu. Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) aktardığına göre, Obrador seçimleri kazanması halinde “dış politikayı ve özellikle de Meksikalıların tavırlarını” değiştirmek için Trump’ı ikna etme konusunda başarılı olabileceğini söyledi.
Diğer taraftan sağ ve sol partilerden oluşan bir koalisyona başkanlık eden muhafazakar lider Ricardo Anaya Cortes, ABD Başkanının yeni ifadelerine Meksikalıların onurunu koruyan sağlam bir yanıt verme çağrısında bulundu. 39 yaşındaki genç aday, gerçekleştirdiği seçim mitinginde “Sorumlulukları paylaşma ve karşılıklı saygıya dayalı yeni bir ilişkiye ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.