Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Trump ve Abe görüşmesinde ilk gündem maddesi Kuzey Kore | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Başkanı Donald Trump, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile Kore Yarımadası’nda silahsızlanma konusunu görüşmek üzere Florida’da bir araya geldi.

Abe’nin, ABD ziyareti Perşembe günü sona ermesi bekleniyor. Beyaz Saray iki lider arasındaki ilişkileri ‘mükemmel’ olarak nitelendirse de, ikili toplantılar gergin geçebilir.

ABD’nin 45. Başkanı olan Trump’ın, Kim Jong-un’la bir araya geleceğini duyurması, Tokyo tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Japonya, ABD’nin ticaret alanındaki girişimlerinden de memnun değil.

Trump, çelik ve alüminyum ithalatında vergi artışı kararı alması Tokyo’yu rahatsız etti. Japonya, vergi artışından etkilenen ülkeler arasında yer alırken, ABD, bu kararında bazı ana müttefiklerini muaf tutması tepki ile karşılandı.

İki lider de, kendi ülkelerindeki anketlerde rahat bir pozisyonda görünmüyor ve önemli zorluklarla mücadele ediyor.

Abe’nin, iktidara gelmesinden 4.5 yıl sonra, yakınlarını kayırdığına dair yapılan suçlamalarla karşılaşması onu zor bir duruma düşürdü.

Trump ise, “ABD Başkanı’nın bulunduğu göreve ahlaki açıdan uygun olmadığını” ifade eden FBI’ın eski başkanı James Comey’in yoğun medya kampanyasının ve açılan diğer soruşturmaların ışığında oldukça hassas bir dönemden geçiyor.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders dün yaptığı açıklamada, “Abe ile Trump’ın yapacağı toplantı, esas olarak Kuzey Kore ile görüşmelere hazırlanmaya odaklanacak” bilgisini verdi.

Bu görüşme, Trump ve Kim arasında beklenen toplantı hakkında bazı ek detayların ortaya çıkmasına izin verebilir.

Trump ve Kim’in görüşmesine dair hala birçok soru var. İki lider hangi ülkede toplantı yapacak? Ne zaman? Kimler katılacak? Tüm detaylar hala gizli tutulurken, ABD’li bir yetkili, ‘hazırlıklar devam ediyor’ diyerek Trump’ın vurguladığı gibi iki lider arasındaki zirvenin Mayıs ayı veya Haziran ayının başından gerçekleşeceğini belirtti.

“Japonya masada yer almak istiyor”

Japon Başbakan ise, olayın kalbinde kendisine bir yer bulmaya çalışacak. Washington merkezli düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü uzmanlarından Mireya Solis, “Japonya, Çin Devlet Başkanı Şi Çinping, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-In ve Trump’ın Kuzey Kore lideri Kim ile yapacağı görüşmelere seyirci kalmak yerine, masadaki yerini istiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, Başbakan Abe, 1970 ve 1980’lerde Kuzey Kore tarafından kaçırılan Japon vatandaşları meselesinin de Pyongyang ile oturulacak masaya getirilmesi gerektiği konusunda ısrar ediyor.