Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Trump ve Kim’in tarihi zirvesine ev sahibi olarak neden Singapur seçildi? | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasındaki tarihi görüşmenin 12 Haziran’da Singapur’da yapılacağı açıklandı. Modern ve güvenli bir ülke olan Singapur’un, ABD Başkanı ile Kuzey Kore lideri Kim arasında yapılacak olan tarihi zirveye ev sahipliği yapacak olması doğal bir tercih olarak görülüyor.

Sadece birkaç ay önce, iki lider birbirlerine karşı yönelttikleri savaş tehdidinden vazgeçerek bir araya gelme kararı aldı.

Her iki ülke ile de iyi ilişkilere sahip

Tarihi buluşmanın tarafsız bir bölgede düzenleneceğine dair spekülasyonlar yayılırken, ev sahibi olarak Kuzey ve Güney Kore arasındaki askerden arındırılmış bölge, Çin ve Moğolistan’ın isimleri geçiyordu. Fakat İsviçre’ye benzetilen Singapur diğer ülkelerden farklı olarak, tarafsızlığı, finans başkenti statüsüne sahip olması, bunun yanı sıra Washington ve Pyongyang ile diplomatik ilişkileri bulunması ve daha önce benzeri hassas toplantılara ev sahipliği yapması sebebiyle eşsiz bir konumda bulunuyor.

Singapur Ulusal Üniversitesi Doğu Asya Enstitüsü’nde araştırmacı olan Lim Tay Wei, “Singapur, dış politikada tutarlı ilkelere sahip tarafsız bir devlet olduğu gibi diğer devletlerin çıkarlarına zarar verme gibi bir arzusu da yok. Singapur beklenen tüm gereksinimleri karşılıyor” diyerek doğru bir tercih yapıldığını savundu.

5 milyon 600 bin nüfusa sahip bu ada ülkesi, dünyanın en zengin ve güvenli ülkelerinden biri olduğu gibi, gelişmiş bir ordusu ve güçlü bir güvenlik altyapısına da sahip.

Singapur, nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan Endonezya ve Malezya arasında yer alıyor.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, bu yıl ilk yurtdışı ziyaretini Çin’e gerçekleştirdi. Bu ziyaretten sonra Kim, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile Kuzey- Güney Kore sınırında tarihi bir zirve gerçekleştirmişti.

Tayvan – Çin görüşmeleri de Singapur’da yapılmıştı

Singapur, 1995 yılında, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Tayvan’ın Cumhurbaşkanı Ma Ying-jeou arasında, Tayvan’ın 1949’da Çin’den ayrılmasından bu yana iki ülke arasında ilk kez gerçekleşen tarihi zirveye de ev sahipliği yaptı.

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin (ASEAN) ve hükümet başkanları, savunma bakanları ve üst düzey askeri komutanları bir araya getiren Shangri-La Diyaloğu’nun yıllık toplantıları da Singapur’da düzenleniyor.

ABD-Singapur ilişkileri

Singapur, ABD’nin Asya’daki en yakın ticaret ve güvenlik ortakları arasında yer alıyor. Ayrıca, tarihi zirvenin iki Kore arasındaki askerden arındırılmış bölgede yapılması halinde Kuzey Kore lideri için daha rahat ve avantajlı bir ortam olması, Pekin’de düzenlendiği takdirde ise Çin’in kontrolü ele geçirmesi ihtimaline karşı, Singapur Trump nazarında daha uygun bir tercih gibi duruyor.

Singapur’daki Straits Times gazetesinde yayınlanan bir makalede, “Bu başarılı bir zirve, Singapur’un tarafsız bir yer olarak ününü arttıracağı gibi ülke adına büyük bir gurur kaynağı da olacak” ifadeleri kullanıldı.