ABD Başkanı Donald Trump, Barack Obama’nın yürürlüğe koyduğu Temiz Enerji Planı’nı geçersiz kılan düzenlemeyi bugün imzalayacağını açıkladı.
Haziran başında Paris iklim anlaşmasını geri çekme kararı aldığını duyuran Trump, bu kez de eski Başkan Obama tarafından imzalanan Temiz Enerji Planı’nı iptal etmeye karar verdi.
Obama’nın himayesinde ABD de dahil 195 ülke, Ağustos 2015’te iklim değişikliğinin azaltılmasına yönelik bir anlaşma imzalamıştı.
Temiz Enerji Planı, ABD’de enerji santrallerinin karbon salınımlarını kısıtlama yönündeki ilk federal çabaydı. Bu salınımlar, ABD’nin karbon salınımlarının yüzde 40’ını oluşturuyor. Plan 2030 yılına kadar ABD elektrik endüstrisinin karbon gazı salınımlarını 2005’e göre yüzde 32 oranında düşürmeyi hedefliyordu.
Bu planın, bir takım eski ve kirli kömür santrallerinin kapatılmasına yol açması bekleniyordu. Ancak Yüksek Mahkeme, Cumhuriyetçi çoğunluğa sahip bazı ülkelerin, itiraz etmesinden sonra, Şubat 2016’da düzenlemeye yönelik itirazların çözüme kavuşturulması gerektiği gerekçesiyle planı durdurmuştu.
Amerikan Çevre Koruma Dairesi (EPA) Başkanı Scott Pruitt, “Kömüre açılan savaş bitti. Yarın Washington DC’de bir önceki yönetimin Temiz Enerji Planı’nı geri çekmek için teklif edilen yönergeyi imzalayacağım ve böylece bu yönergenin geri çekilmesi için çalışmalar başlayacak” dedi.
Pruitt, “Temiz Enerji Planı’nın kazananları ve kaybedenleri, bu ülkede nasıl elektrik üreteceğimizi seçti. Bu yanlış” ifadelerinde bulundu.
Trump, madencilere iş sağlanması ve kömür endüstrisinin canlandırılması noktasında birçok kez sözler verdi.
Kömür, ABD enerji sektörünün önemli bir bileşeni. Fakat ABD Enerji Ajansı, 2015’te kömürün ABD’nin enerji kaynaklarının sadece yüzde 21’ini temsil ettiğini belirtti. Diğer enerji kaynakları ise yüzde 32 ile doğalgaz, yüzde 28 petrol ve türevleri, yüzde 11’i yenilenebilir enerji ve yüzde 9’u da nükleer sektöre ait.
ABD kömür üretimi 2015 yılında, 1986’dan bu yana en düşük seviyesine gerileyerek yüzde 10’a gerilemişti.
Enerji Ajansı’nın aktardığı bilgilere göre, bu sektördeki istihdam sayısı 2008’de 88 bin iken, 2015 yılında 66 bine düştü.
ABD, Çin’den sonra gaz emisyonuna neden olan dünyanın ikinci en büyük ülkesi.