Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Trump’ın İran’la varılan nükleer anlaşmayı sürdüreceği iddia edildi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Donald Trump’a yakın bir kaynak, ABD Başkanı’nın İran ve 5+1 ülkeleri arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın gereği olarak Tahran’a yönelik ambargoları hafifletmeye devam edeceğini aktardı. Reuters Haber ajansı ise Trump’ın herhangi bir değişiklik talep etmeden anlaşmanın uzatılmasını onaylayacağını bildirdi.

Trump’ın anlaşmayı onaylayarak ABD Kongresi ve Avrupalı müttefiklerine anlaşmanın yeniden düzenlenmesi için vakit tanıyacağını belirten kaynaklar, ABD Başkanı’nın bu adımların atılmaması halinde anlaşmayı iptal edebileceğini vurguladı.

Trump’ın nükleer anlaşmayı onaylaması için yasal süre cuma günü sona eriyor. Beyaz Saray’ın kararı bugün ilan etmesi beklenirken kamuoyunda Trump’ın İran’a yönelik uygulanan ambargoları hafifletme kararını durdurarak nükleer anlaşmayı sonlandıracağı görüşü hâkim.

Söz konusu kaynak ise Trump’ın nükleer anlaşmayı onaylamakla birlikte İran’a yönelik yeni ambargo kararlarını duyuracağını dile getirdi.

Trump yönetiminden iki üst düzey yetkili, çarşamba günü Reuters’e yaptıkları açıklamada ABD Başkanı’nın anlaşmanın iptalini öneren üst düzey iki müsteşarın önerilerine sessiz kaldığını ifade etmişti. Trump daha önce yaptığı açıklamada kendisinden önceki Başkan Obama’nın ABD açısından kötü bir anlaşma imzaladığını söylemişti.

Trump, İran’a yönelik ekonomik ambargoların devamı konusunda fikir alışverişinde bulunmak üzere dün ulusal güvenlik müsteşarlarıyla toplantı düzenlemişti. Toplantıya, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da katıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Steve Goldstein, toplantı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada nükleer anlaşmaya ilişkin kararın bugün açıklanacağını bildirmişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, konuya dair yaptığı açıklamada, “Başkan Trump halen nükleer anlaşmanın ABD tarihinin en kötü anlaşması olduğunu düşünüyor” demişti.

Sanders açıklamasında nükleer anlaşmanın en büyük dezevantajının İran’a nükleer programını özgürce geliştirmesi ve nükleer silah kapasitesine ulaşması için vakit kazanma fırsatı vermesi olduğunu belirtmişti. Sarah Sanders ayrıca hükümetin Kongre ve ABD’nin müttefikleriyle birlikte bu açığı gidermek için çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirmişti.

ABD yönetimi, İran’ın nükleer anlaşmaya göre uranyum zenginleştirme tesislerini durdurması üzerine bu ülkeye yönelik ekonomik ambargolarını askıya almıştı. Rusya, Almanya, Fransa, İngiltere ve Çin, ABD’nin kararını “tarihi” olarak nitelemişti.