Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Trump’tan Guantanamo tutuklarının sayısını arttırma çağrısı! | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Eski ABD Başkanı Barack Obama’nın Küba’da yer alan ABD askeri üssündeki Guantanamo cezaevini kapatma ve tutuklu sayısını azaltma girişimlerinin ardından cezaevindeki tutuklu sayısı 41’e düştü. ABD haber kaynakları tarafından yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Donald Trump, gelecek hafta cezaevinin kapatılmaması ve tutuklu sayılarının arttırılması yönünde bazı emirler yayınlayacak.

Politico gazetesi yayınladığı bir haberde, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın konu hakkında yurt dışındaki ABD büyükelçilerine uyarı mektubu hazırladığını duyurdu. Bu bağlamda gazetenin bir bakanlık yetkisinin açıklamalarına dayandırdığı haberinde, “ABD halkını daima terör tehdidinden korumaya çalışıyoruz. Cezaevinde halen 41 tutuklu bulunuyor. Bazıları askeri mahkemelerde yargılanacak. Aynı şekilde cezaevinde kendisine belirli bir suçlama yöneltilmeyen bazı şüpheliler de bulunuyor” ifadelerine yer verildi.

Yetkililer, Trump’ı uyardı

Trump’ın cezaevindeki tutuklu sayısını arttırmak istediğine dikkat çeken gazete, “Ancak ABD hükümetindeki yetkililerin birçoğu, başkanı bu adım konusunda uyardı” dedi.

ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz yıl DEAŞ militanlarının da Guantanamo’ya gönderileceğini açıklamıştı. Öyle ki başkan seçim kampanyası sırasında, “Guantanamo’nun kötü adamlarla doldurulacağı” ifadelerini yinelemişti.

Trump’tan 30 milyar dolarlık askeri ödenek talebi

Bu bağlamda Reuters haber ajansı, Trump’ın ABD kongresinden “acil dış projeler” için ek 5 milyar dolar da dahil, 30 milyar dolarlık yeni askeri ödenek talebinde bulunduğunu belirtti. Ajans ayrıca, Küba’daki Guantanamo körfezindeki gözaltı programları kapsamında da planlama, tasarım ve inşa projeleri için 1 milyar dolarlık fon talep edildiğini bildirdi.

“Cezaevi çok rahat bir yer”

Diğer taraftan ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions, Trump’ın yurt dışında ABD tarafından yürütülen savaşlardaki yeni tutukluların Guantanamo’ya gönderilmesi önerisinde bulunduğunu söyledi. Cezaevini “çok rahat bir yer” olarak nitelendiren Sessions, tutukluların Guantanamo’ya gönderilmesinin ABD hapishanelerine konulmasından daha güvenli olacağını vurguladı. Sessions ayrıca, konuyla ilgilenecek makamın Adalet Bakanlığı değil, Savunma Bakanlığı olduğunu ifade etti.

Bakan, Guantanamo’nun daha fazla tutuklu barındırması için “tam donanımlı” olduğuna dikkati çekerken, eski ABD Başkanı Obama döneminde çok sayıda tutuklunun serbest bırakıldığını, dolayısıyla cezaevinde birçok boş yerin olduğunu kaydetti.

“Bu insanları sivil mahkemelere getirmemeliyiz”

11 Eylül saldırısının planlayıcısı olmakla suçlanan Halid Şeyh Muhammed’in davasına ilişkin bir soruya cevap vermeyi reddeden Adalet Bakanı Sessions, “Bu insanları sivil mahkemelere getirmemeliyiz. Ancak tutukluların avukat talep etme, terörizme ve teröristlere karşı planlarımızı ortaya koyan hükümet belgelerine erişme hakları olacak” dedi.

Adalet Bakanı Obama’yı eleştirdi

Bakan ayrıca, eski ABD Başkanı Obama’nın tutukluların sorunlarını çözme konusundaki “isteksizliğini” de eleştirdi.

Obama döneminde, 166 tutuklu serbest bırakıldı. Bu bağlamda serbest bırakılan tutukluların bazıları, geldikleri toplumlara entegre edilmek üzere Ortadoğu ve Afrika’ya gönderildi. Ancak bir kısmı da bu seçeneği kabul etmedikleri için Avrupa, Asya ve Amerika ülkelerine nakledildi.

Bush döneminde 532 tutuklu serbest bırakıldı

Öte yandan eski ABD Başkanı George W. Bush döneminde ise 532 tutuklu serbest bırakıldı. Daha sonra bu sayı, yine Bush yönetiminde zirveye ulaşarak 745’e yükseldi.

Eski tutuklu Salahi CBS’de

Geçtiğimiz yıl ise eski bir tutuklu olan ve cezaevinde kitap yazan Moritanyalı Muhammed Veled Salahi, ABD televizyonu CBS’ye konuk oldu.

Salahi, sunucu Holly Williams tarafından hazırlanan CBS kanalında yayınlanan “60 Dakika” programına katıldı. Moritanyalı Salahi, “Guantanamo Günlüğü” adlı kitabının New York Times Gazetesi tarafından övüldüğünü program sırasında öğrendi.

“İngilizce’yi cezaevinde öğrendim”

2002 yılında tutuklandığında İngilizce bilmediğini söyleyen Muhammed Veled Salahi, İngilizce’yi cezaevinde öğrendiğini belirtti. Bu bağlamda eski tutuklu, “Gardiyanlar, İngilizce öğrenmeme yardımcı oldu. Birçoğuyla arkadaş olmuştum” ifadelerini kullandı.

Salahi, ABD halkına övgülerde bulundu

ABD halkını ve ABD hükümetini ikiye ayıran Salahi, hükümet politikalarını eleştirirken, ABD halkına da övgülerde bulundu. New York Times’ın kitabına yaptığı övgülerden haberdar olduğunda ise durumu, “ABD halkının büyüklüğünü göstermekte” ifadeleriyle yorumladı. Kitabının ABD’de yayınlanmasına dair açıklamada bulunan Salahi, “Bu, benim büyüklüğümün herhangi bir kanıtı değil. Ancak ABD halkının büyüklüğünün bir kanıtıdır. Çünkü bu halk, özgürlüğe inanıyor. Ve bana düşüncelerimi söylemek için bir şans verdi” dedi.

Salahi, askeri kampa katıldı

ABD tarafından yayınlanan resmi bilgilere göre Salahi, eğitimi sırasında Almanya’yı terk ederek 1990- 1992 yılları arasında üç kez Afganistan’a gitti. Bu sıralarda 1980- 1989’da Afganistan’ın Sovyet işgalinin sona ermesinin ardından ülkeyi yöneten komünist hükümete karşı Arap Afganları, Afgan mücahitleri safında savaşa çağıran El Kaide’ye bağlı el-Faruk askeri kampına katıldı.

1992 yılında El Kaide ile ilişkilerini sonlandırdı

Aralık 1992 yılında Bosna-Hersek’teki Sırplara karşı başlatılan cihada katılmak için Almanya’dan Slovenya’ya gitti. Ancak bir hafta sonra Almanya’ya geri döndü. Wikileaks tarafından sızdırılan ABD belgelerine göre, Salahi ilk görevinin Almanya’da bulunduğu süre boyunca insanları Avrupa’daki El Kaide’ye davet etmek olduğunu itiraf etti. Ancak eski tutuklu, kitabında 1992 yılında El Kaide ile olan ilişkisinin sonlandığını belirtti.

Salahi, 2001’de Morintanya’da tutuklandı

Salahi, 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra 29 Eylül’de Başkent Nuakşot’ta, Veled Seyyid Ahmed el-Tayi liderliğindeki Moritanya rejimi tarafından El Kaide lideri Usame bin Ladin ile bağlantısı olduğu şüphesiyle tutuklandı. Salahi, o dönemde iletişim mühendisi olarak çalışıyordu.

Morintonya Hükümeti, serbest bıraktı

Moritanya güvenlik servisleri ve FBI ajanları tarafından sorguya çekilen Salahi, 12 Ekim 2001 yılında soruşturmasına dair herhangi bir açıklama yapılmadan Moritanya Hükümeti tarafından serbest bırakıldı. Ancak sicili temiz olmasına rağmen geçtiğimiz yıl serbest bırakılana kadar El Kaide üyesi olduğu iddia edilerek 2002’den beri Guantanamo kampında tutuldu.