Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

“TSK, bizi Esed rejiminden koruyor” | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İdlib’teki Sarman köyü sakinleri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), kendilerini rejimin saldırısından koruduğunu düşünüyor.

Suriye İdlib’teki Sarman köyü sakinleri, TSK’nın Astana anlaşması uyarınca, İdlib’teki gerginliği azaltma bölgesindeki gözlem noktalarından 6’ncısını Mart ayında köylerinde kurduğundan beri bölgede sallanan Türk bayrağının, onları, rejimin olası bir saldırısından koruduğuna inanıyor.

Rejim, bu yılın başında, Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib vilayetinde muhalifler tarafından kontrol edilen köylerine yakın olan bölgelere saldırı başlattığında, Sarman köyü sakinlerinin hepsi, evlerini terk ederek kaçtı. Fakat, Beşşar Esed’in müttefikleri Rusya ve İran’ın, Türkiye ile yaptığı Astana Anlaşması uyarınca, TSK’nın gözlem noktası kurmak üzere İdlib’e gitmesi sonucu bombardımanın durması sayesinde, sakinlerin çoğu köylerine geri döndü.

Esed: İlk hedefimiz İdlib olacak

Suriye’de yedi yıl boyunca süren savaş kuzeybatıda yoğunlaşmıştı. Şu anda ise, Rusya ve İran tarafından desteklenen Esed, ülke genelinde muhalefeti yenilgiye uğratmış durumda. İdlib, muhalefetin başlıca kalelerinden biri konumundayken, son olarak ülkenin güneybatısında zafer elde eden Esed, Rus medyasına verdiği röportajda, “Tek amacımız bu değil ancak ilk hedefimiz İdlib olacak” şeklinde fikrini beyan etti.

BM: 2.5 milyon sivilin daha Türkiye’ye yönelmesinden endişe ediliyor

Esed’in kontrolündeki bölgelerde yaşayan Suriyeliler, İdlib’e kaçarken, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis, yoğunlaşan çatışmalar ve hava saldırılarından kaygı duyduğunu belirterek, buradaki 2.5 milyon sivilin kendi ülkelerinde gidebilecekleri hiçbir yer kalmadığını ve Türkiye’ye yönelmelerinden endişe edildiğini duyurdu.

Bu açıklamada, yaklaşık 3,5 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’de, saldırıların sınırların ötesine geçebileceğine yönelik endişelere neden oldu.

İdlib kırsalında yaşayan 29 yaşındaki Abdulgani el-Tavil, Reuters’a verdiği demeçte, “İnsanlar, beş aydır rejimin İdlib’e saldırmasından korkuyor. Rejim, Ebu Duhur bölgesini vurduğu zaman, bizi de vuracağı korkusuyla çocuklarımızı alıp bölgeden kaçtık” dedi.

TSK, Kazakistan’ın başkenti Astana’da garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran arasında sağlanan anlaşma çerçevesinde, İdlib’teki gerginliği azaltma bölgesinde 12 ateşkes gözlem noktası kurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye rejiminin İdlib’e yönelmesi durumunda Astana mutabakatının sona erebileceği konusunda uyardı.

Bu yılın başlarında, Şam hükümetinin saldırısı, binlerce kişiyi yerinden ederken, birçoğu hala Sarman köyünün dışında zeytin ve incir tarlalarında kurdukları çadırlarda yaşıyor. Sarman köyü sakinleri, geleceklerinin muhtemelen küresel diplomasiyle bağlantılı olduğu düşünerek, endişe duyuyor.

İdlib kırsalında bulunan atık geri dönüşüm tesisinin sahibi Halid el Tavil, “Gözlem noktaları, bize az da olsa garanti ve güven veriyor. Fakat, ülkeler arasındaki anlaşmalar konusunda güven duymuyoruz” diyerek Türkiye bayrağının sallandığı gözlem noktalarının, kendilerine güven verdiğini, fakat ülkeler arasındaki anlaşmaların kendilerine garanti vermediğini dile getirdi.

Esed, ülkedeki TSK’nın varlığını yasadışı işgal gücü olarak görürken, Suriye’nin her santimini yeniden geri kazanma sözü verdi.

Analistler, Rusya’nın Türkiye ile olan ilişkilerinin, İdlib’in saldırıya uğrayıp uğramayacağına karar vermede hayati önem taşıdığını düşünüyor.