ABD’li araştırmacılar, vücudun içinden verileri naklederek tümör yerlerini gözlemleyebilen bir cihaz geliştirdi.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’deki Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka Laboratuvarı’nda çalışan bir grup bilim insanının, düşük güçlü kablosuz sinyallerle çalışan ve vücuttaki yutulabilir implantların yerini belirleyebilen yeni bir kanserle mücadele sistemi geliştirdiği belirtiliyor.
Profesör Dina Katabi liderliğindeki çalışma grubunun, vücuda dalgalar gönderdikten sonra bunların yansımalarını karşılayan bir cihaz tasarlamayı başardıkları açıklandı.
Bu yeni sisteme ilişkin bilgi veren Katabi, söz konusu cihazı ‘vücut içi GPS’ olarak tanımladı.
“Remix” sistemi adı verilen bu sistem, çok az bir maliyetle, vücuttaki implantları bir santimetreye kadar doğru olarak belirleyebiliyor. Hayvanlar üzerinde uygulanan deneylerde, Remix cihazının test edilmesi için bir hayvan dokusuna ufak bir işaret bırakıldı ve hareketleri izleyebilmek için radyo sinyallerini yansıtan kablosuz bir cihaz kullanıldı.
Dina Katabi, enstitü tarafından yayınlanan basın bildirisinde şu ifadeleri kullandı:
“Diğerlerinden farklı olarak, bu sistem doku dışına gelen sinyali yansıttığı için herhangi bir sinyale ya da dışarıdan bir ek güce ihtiyaç duyulmadı. Bu şekilde vücuda herhangi bir güç koymaya gerek kalmadı. Vücut içindeki işaret, hiçbir kablosuz sinyal yaymadı.”
Araştırmacı grup, gelecekte doktorların bu teknolojiyi kullanarak vücuttaki tümörleri izleyebileceğini, hatta hapların vücuda bu şekilde enjekte edilebileceğini umuyor.