Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

“Tunus ekonomisi tıkanma noktasında” | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Tunus Maliye Bakanı Muhammed Fadıl Abdulkafi, Tunus ekonomisinin kötüye gittiğini açıkladı. Abdulkafi ülkenin, çalışanların maaşlarını verebilmesi ve devlet harcamalarını karşılayabilmesi için dış borç alması ve destek kaynaklar bulması gerektiğini belirtti.

Tunus ekonomisinin tıkanma noktasına geldiğini ifade eden Bakan, Tunus’un mali desteğe ihtiyaç duymasının sebebinin bu durum olduğunu söyledi.

Abdulkafi, Tunus parlamento üyelerinin, ağustos ve eylül ayları devlet harcamalarını karşılamak için, Tunus Hükümeti ile AB arasındaki, 500 milyon Euro değerindeki kesinleşmiş anlaşma notalarını hızlı bir şekilde onaylamaya davet etti.

Bakan, Tunus Devleti’nin kamu harcamalarının birinci bölümü için ilk kez dış borç ve desteğe ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Ayrıca bu durumun, gelecekte özellikle de Hükümet ve Tunus Genel İşçi Birliği gibi sendikalar arasında kararlaştırılmış olan ücret artışı anlaşmasının uygulanabilmesi konusunda sıkıntı yarattığını söyledi.

Abdulkafi’nin, Tunus parlamentosuna sunduğu endeks rakamlarına göre, bu yıl boyunca maaş sınırı 15 milyar Tunus Dinarı’na (yaklaşık 6 milyar dolar), tahminen devletin genel bütçesinin de 34 milyar Tunus Dinarı’na ulaşacağını gösteriyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Tunus hükümetini maaşları düşürmesi konusunda uyarmıştı. Bu bağlamda IMF genel sektörde yaklaşık 130 bin çalışan ile yetinmesi maaş oranının yüzde 12 oranında kısıtlamasını istemişti.

Finans uzmanlarının tahminlerine göre Tunus’un zor bir süreçten geçen ekonomisinin, borçlarının taksitlerini elde edebilmesi için yapısal ekonomi reformu gerekiyor.
Tunus Maliye Bakanı, Parlamento üyelerini ekonomik durumun zorluğuna ikna etme adına çabalıyor. Devlet bütçe açığı 12 Milyar Tunus Dinarı. 2010-2017 yılları arasında bütçe 18.6 Milyar Dinar’dan 2017 yılında 35.5 Milyar Dinar’a ulaştı.

Tunus Merkez Bankası, faiz oranının değişim olmaksızın yüzde 5 sınırında olmasına karar verdi. Banka, açığın büyümemesi için dış ödemeler ve enflasyon oranının incelikle takip edilmesinin ve mali dengeleri korumaya teşvik zorunluluğunun olması gerektiğini vurguladı.

Merkez Bankası, enflasyonun düşmeye devam etmesine paralel olarak cari açığın büyüme süreci devam ettiği için, açığın dış ticarete kaymasına dikkati çekti. Bankanın bir sonraki merhale süresince bir dizi uygulamalar yapması beklenmekte. ‘Bütüncül ihtiyati standartlar koyma, mali kurum ve bankalar tarafından finanse ile ilgili risklerin ki bunlara İslami finans yöntemleri de dahil takip edilmesi’ bankanın yapması beklenilen uygulamalar arasında. Ayrıca Merkez Bankası’nın para politikası çerçevesinde refinansman durumunda, varlık listesinin tutulması üzerine çalışacak. Özellikle de üretken sektörlerin Tunus ekonomisine uygun finansman istekleriyle uyumlu olacak.